„Un veac de singurătate”, aniversat printr-o serie de picturi murale
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-veac-de-singuratate-aniversat-printr-o-serie-de-picturi-murale/

Universul din „Un veac de singurătate”, capodopera lui Gabriel Garcia Marquez publicată în urmă cu 50 de ani, s-a transformat în sursă de inspiraţie pentru doi artişti urbani, care au pictat pe zidurile Bibliotecii naţionale din Columbia lupte de cocoşi, capete de morţi şi un cuplu înlănţuit.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2017

Cele trei picturi gigantice cu dimensiunea de 13 metri pe 10, realizate de columbianul Oscar Gonzalez, alias Guache, și de americanul Andrew Pisacane, cunoscut sub numele de Gaia, aduc un omagiu celebrului roman al câștigătorului premiului Nobel pentru literatură, care a fost publicat la 30 mai 1967.

Pentru realizarea picturilor, cei doi artiști au folosit peste 130 de litri de vopsea acrilică și 100 de cutii de aerosol. Guache și Gaia au lucrat timp de două săptămâni la realizarea picturilor. Costul lucrărilor a fost de circa 10.000 de dolari, banii provenind de la Ambasada SUA, Ministerul Culturii din Columbia și primăria din Bogota.

Cei doi artiști au adaptat cu fidelitate universul realismului magic al lui Gabo, cum este supranumit cu afecțiune autorul romanului „Un veac de singurătate”, transpunând saga familiei Buendia în secolul al XXI-lea.

Gabriel Garcia Marquez

„Fiecare pictură are legătură cu aspecte reprezentate în roman: războinicul, matroana, tabu-ul dragostei, violența legată de istoria Columbiei. –  Guache, de 36 de ani, despre proiectul intitulat „Dialoguri convergente”.

Astfel, în fresca intitulată „Război”, doi cocoși se luptă în prezența unui militar impasibil care are chipul acoperit de o mască în formă de pasăre și ochii fixați asupra unui telefon mobil. „Este fuga de realitate prin tehnologie”, a subliniat Guache, care a semnat opere murale în Europa, SUA și America Latină.

În fresca ”Femeia”, o doamnă în vârstă privește în depărtare în timp ce ține între mâini un buchet cu flori galbene. Lângă ea, o mamă își poartă fiul în brațe, iar o altă femeie are în mâini un tablou cu un avion. Chipurile celor trei femei sunt iluminate de un cer de un albastru intens.

La Nacion menționează că primul contact al ambilor artiști urbani cu opera lui Gabo a fost în timpul liceului. ‘

Este un roman care atinge toate temele condiției umane și în plus are un lucru incredibil: este ca și cum magia și cultura din Caraibe sunt exprimate în această carte. Și aceasta este ceea ce am vrut să transmitem. –  Guache.

* * *

Gabriel Garcia Marquez, care a primit premiul Nobel pentru literatură în 1982, a murit în 2014 la vârsta de 87 de ani în Mexic, unde locuia de mai mulți ani. O parte din cenușa sa a fost repatriată în mai anul trecut în Columbia, la Cartagena de Indias, pe coasta caraibiană.

Foto: Un veac de singurătate, picturi murale – facebook

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.

06
/11
/20

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină” de Fang Fang și „Zâmbește” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărțile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acțiune are pe fundal orașul Napoli completează lista.