„Un veac de singurătate”, aniversat printr-o serie de picturi murale
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-veac-de-singuratate-aniversat-printr-o-serie-de-picturi-murale/

Universul din „Un veac de singurătate”, capodopera lui Gabriel Garcia Marquez publicată în urmă cu 50 de ani, s-a transformat în sursă de inspiraţie pentru doi artişti urbani, care au pictat pe zidurile Bibliotecii naţionale din Columbia lupte de cocoşi, capete de morţi şi un cuplu înlănţuit.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2017

Cele trei picturi gigantice cu dimensiunea de 13 metri pe 10, realizate de columbianul Oscar Gonzalez, alias Guache, și de americanul Andrew Pisacane, cunoscut sub numele de Gaia, aduc un omagiu celebrului roman al câștigătorului premiului Nobel pentru literatură, care a fost publicat la 30 mai 1967.

Pentru realizarea picturilor, cei doi artiști au folosit peste 130 de litri de vopsea acrilică și 100 de cutii de aerosol. Guache și Gaia au lucrat timp de două săptămâni la realizarea picturilor. Costul lucrărilor a fost de circa 10.000 de dolari, banii provenind de la Ambasada SUA, Ministerul Culturii din Columbia și primăria din Bogota.

Cei doi artiști au adaptat cu fidelitate universul realismului magic al lui Gabo, cum este supranumit cu afecțiune autorul romanului „Un veac de singurătate”, transpunând saga familiei Buendia în secolul al XXI-lea.

Gabriel Garcia Marquez

„Fiecare pictură are legătură cu aspecte reprezentate în roman: războinicul, matroana, tabu-ul dragostei, violența legată de istoria Columbiei. –  Guache, de 36 de ani, despre proiectul intitulat „Dialoguri convergente”.

Astfel, în fresca intitulată „Război”, doi cocoși se luptă în prezența unui militar impasibil care are chipul acoperit de o mască în formă de pasăre și ochii fixați asupra unui telefon mobil. „Este fuga de realitate prin tehnologie”, a subliniat Guache, care a semnat opere murale în Europa, SUA și America Latină.

În fresca ”Femeia”, o doamnă în vârstă privește în depărtare în timp ce ține între mâini un buchet cu flori galbene. Lângă ea, o mamă își poartă fiul în brațe, iar o altă femeie are în mâini un tablou cu un avion. Chipurile celor trei femei sunt iluminate de un cer de un albastru intens.

La Nacion menționează că primul contact al ambilor artiști urbani cu opera lui Gabo a fost în timpul liceului. ‘

Este un roman care atinge toate temele condiției umane și în plus are un lucru incredibil: este ca și cum magia și cultura din Caraibe sunt exprimate în această carte. Și aceasta este ceea ce am vrut să transmitem. –  Guache.

* * *

Gabriel Garcia Marquez, care a primit premiul Nobel pentru literatură în 1982, a murit în 2014 la vârsta de 87 de ani în Mexic, unde locuia de mai mulți ani. O parte din cenușa sa a fost repatriată în mai anul trecut în Columbia, la Cartagena de Indias, pe coasta caraibiană.

Foto: Un veac de singurătate, picturi murale – facebook

25
/02
/20

Ernesto Sábato (1911-2011) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori argentinieni din secolul XX, dacă nu cel mai important. Alături de Borges și Cortázar, Sábato a dat o viață nouă literaturii sud-americane.

21
/02
/20

Marketingul face întâlnirea/interacțiunea dintre artiști și public posibilă. Este esențial, dat fiind că artele spectacolului nu există în lipsa receptării directe de către un public prezent în proximitate. Volumul combină fondul teoretic cu câteva studii de caz și opiniile unor personalități ale lumii culturale/profesioniști cu mulți ani de experiență. Printre ei: Emil Boroghină, Constantin Chiriac, Lucian Vărșăndan, Adrian Roman, Dan Bartha-Lazăr, Vava Ștefănescu, Gilda Lazăr, Marinela Țepuș, Tamara Susoi, Maria Sârbu și Simion Buia.

16
/02
/20

Pe 12 februarie s-au împlinit 126 de ani de la nașterea uneia dintre scriitoarele cele mai cunoscute ale României interbelice. Purtând un pseudonim pe care l-a dezagreat dar care a consacrat-o, Otilia Cazimir a fost o feministă a vremii ei, dar și iubita discretă a unui alt mare poet.

09
/02
/20

În „Fata cu Leica” (Editura Art, 2019), Helena Janeczek spune extraordinara poveste a fotografei Gerda Taro, prima femeie fotograf ucisă pe front și partenera legendarului Robert Capa. O carte de neratat!

09
/02
/20

Născut pe 9 februarie 1940, la Cape Town, scriitorul sud-african J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (2003), împlinește astăzi 80 de ani. Cartea pe care v-o propunem este primul său roman, „Ținuturi în crepuscul” (Editura Humanitas Fiction).

06
/02
/20

Vineri, 21 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea”, apărut de curând la Editura Polirom, în traducerea Biancăi Alecu.

05
/02
/20

Pentru că februarie este luna iubirii (veți constata atât pe 14 februarie, cât și pe 24), ne-am gândit ce carte s-ar putea dovedi perfectă atât pentru doamne și domnișoare, cât și pentru domni. Am optat pentru „Cele zece iubiri ale lui Nishino”, de Hiromi Kawakami (Polirom, 2015, traducere din japoneză de Florin Oprina).

02
/02
/20

În cea mai nouă carte a sa, „Suntem dezrădăcinate” (Editura Polirom, 2019), Malala Yousafzai (Premiul Nobel pentru Pace, 2014) aduce laolaltă povești impresionante ale fetelor refugiate din întreaga lume.

28
/01
/20

Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda unui dialog despre Bucureștiul cărților și al scriitorilor. Cele două autoare ale volumului Dicționar de locuri literare bucureștene, Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, și invitații lor, criticii literari Dan C. Mihăilescu, Mihai Zamfir și Angelo Mitchievici, vor fi ghizi într-o recartografiere a orașului prin ficțiune.

28
/01
/20

Îndeobște, afacerile premiilor literare din România sunt banale și jalnice reglări de conturi între găști, se desfășoară între oameni care ar intra toți într-o debara sau într-o cabină telefonică. Certuri mari, mize mici.

27
/01
/20

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 29 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38), la o seară dedicată lui Ezra Pound, poet și eseist, reprezentant de marcă al modernismului literar și unul dintre cei mai inovatori gânditori ai secolului XX. Radu Vancu, scriitor, Cosmin Ciotloș, critic literar și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction vor prezenta cele două volume ale ediției coordonate de Horia – Roman Patapievici dedicate scriitorului american: Opere I.Poezii 1908 –1920, traduceri de Mircea Ivănescu și Radu Vancu, aflat la al doilea tiraj în limba română după debutul din 2015, și Opere II.ABC-ul lecturii.Ghid spre Kulthură, recent apărut și lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2019. În partea a doua a evenimentului, actrița Mirela Oprișor va citi din poeziile din Ezra Pound.