„Un veac de singurătate”, aniversat printr-o serie de picturi murale
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-veac-de-singuratate-aniversat-printr-o-serie-de-picturi-murale/

Universul din „Un veac de singurătate”, capodopera lui Gabriel Garcia Marquez publicată în urmă cu 50 de ani, s-a transformat în sursă de inspiraţie pentru doi artişti urbani, care au pictat pe zidurile Bibliotecii naţionale din Columbia lupte de cocoşi, capete de morţi şi un cuplu înlănţuit.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2017

Cele trei picturi gigantice cu dimensiunea de 13 metri pe 10, realizate de columbianul Oscar Gonzalez, alias Guache, și de americanul Andrew Pisacane, cunoscut sub numele de Gaia, aduc un omagiu celebrului roman al câștigătorului premiului Nobel pentru literatură, care a fost publicat la 30 mai 1967.

Pentru realizarea picturilor, cei doi artiști au folosit peste 130 de litri de vopsea acrilică și 100 de cutii de aerosol. Guache și Gaia au lucrat timp de două săptămâni la realizarea picturilor. Costul lucrărilor a fost de circa 10.000 de dolari, banii provenind de la Ambasada SUA, Ministerul Culturii din Columbia și primăria din Bogota.

Cei doi artiști au adaptat cu fidelitate universul realismului magic al lui Gabo, cum este supranumit cu afecțiune autorul romanului „Un veac de singurătate”, transpunând saga familiei Buendia în secolul al XXI-lea.

Gabriel Garcia Marquez

„Fiecare pictură are legătură cu aspecte reprezentate în roman: războinicul, matroana, tabu-ul dragostei, violența legată de istoria Columbiei. –  Guache, de 36 de ani, despre proiectul intitulat „Dialoguri convergente”.

Astfel, în fresca intitulată „Război”, doi cocoși se luptă în prezența unui militar impasibil care are chipul acoperit de o mască în formă de pasăre și ochii fixați asupra unui telefon mobil. „Este fuga de realitate prin tehnologie”, a subliniat Guache, care a semnat opere murale în Europa, SUA și America Latină.

În fresca ”Femeia”, o doamnă în vârstă privește în depărtare în timp ce ține între mâini un buchet cu flori galbene. Lângă ea, o mamă își poartă fiul în brațe, iar o altă femeie are în mâini un tablou cu un avion. Chipurile celor trei femei sunt iluminate de un cer de un albastru intens.

La Nacion menționează că primul contact al ambilor artiști urbani cu opera lui Gabo a fost în timpul liceului. ‘

Este un roman care atinge toate temele condiției umane și în plus are un lucru incredibil: este ca și cum magia și cultura din Caraibe sunt exprimate în această carte. Și aceasta este ceea ce am vrut să transmitem. –  Guache.

* * *

Gabriel Garcia Marquez, care a primit premiul Nobel pentru literatură în 1982, a murit în 2014 la vârsta de 87 de ani în Mexic, unde locuia de mai mulți ani. O parte din cenușa sa a fost repatriată în mai anul trecut în Columbia, la Cartagena de Indias, pe coasta caraibiană.

Foto: Un veac de singurătate, picturi murale – facebook

22
/12
/19

Dragostea este în fel și chip. Sentimentul suprem, care se colorează în infinite nuanțe, care înflăcărează imaginația creatorilor dintotdeauna, a dat naștere unora dintre cele mai reușite romane, care își păstrează peste ani puterea de seducție asupra cititorilor.

16
/12
/19

Miercuri, 18 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea romanului „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” de Eric-Emmanuel Schmitt, bestseller Gaudeamus 2019, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului francez, la Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.

15
/12
/19

Cartea „Milioanele arlechinului”, traducere din limba cehă și note de Sorin Paliga, a fost publicată la Editura Art în anul 2019.

14
/12
/19

Editura Humanitas vă învită luni, 16 decembrie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanul „Deborah” de Cătălin Mihuleac, volum publicat în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, coordonată de Andreea Răsuceanu.

05
/12
/19

Editura Corint vă invită la un eveniment cu totul special, dedicat pasionaților de istorie, dar și celor pentru care Regele Mihai I ocupă un loc aparte în inimă și bibliotecă. Joi, 5 decembrie, ora 18:00, la Exotique (Splaiul Unirii, nr. 96, București), are loc relansarea volumului „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I“ de Bogdan Șerban-Iancu.

04
/12
/19

Editura Humanitas Fiction vă invită joi, 5 decembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o întâlnire cu Eshkol Nevo, liderul noii generații de scriitori israelieni, prilejuită de lansarea romanului „Simetria dorințelor“, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea excelentă a Ioanei Petridean. Vor participa, alături de autor, jurnaliștii Cătălin Striblea și Marius Constantinescu. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

03
/12
/19

Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită miercuri, 4 decembrie, ora 19.00, la lansarea volumului bilingv Opere scelte / Opere alese de Ugo Foscolo, apărut recent la Editura Humanitas, în colecția „Biblioteca Italiană“, în traducerea Smarandei Bratu Elian şi a lui Cornel Mihai Ionescu, cu o prefaţă de Giulio Ferroni.

29
/11
/19

La 8 ani după primul volum, Bucătăria Hoinară se întoarce într-un nou album de fotografie savuros, purtând semnătura lui Răzvan Voiculescu. Evenimentul de lansare va avea loc luni, 2 decembrie, de la ora 19:00, la JW Marriott București, în sala Grand Ballroom.