„Un virus numit OPERĂ”
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-virus-numit-opera/

„Un virus numit OPERĂ” este noul generic sub care Luminiţa Arvunescu, apreciată realizatoare de emisiuni muzicale, şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, în parteneriat cu Radio România Muzical, readuc în cea mai strictă actualitate şi într-un foarte inspirat contrapunct la izolarea impusă de pandemia Coronavirus, proiectul de succes Opera FANtastica.

Un articol de Liliana Matei|7 mai 2020

Proiectul se adresează, în primul rând, iubitorilor muzicii clasice. De data aceasta, întâlnirile vor fi virtuale și se vor desfășura, atât pe pagina de Facebook a asociației: https://www.facebook.com/asociatia.muzicaartacultura/

și pe canalul YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCfZiDeR9wXzrZLOWPFnl9YA/featured cât și pe pagina de Facebook a postului Radio România Muzical: https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990/

în perioada 9 mai – 14 iunie de la ora 18.00, prilejuind publicului privitor, nu doar bucuria reîntâlnirii cu cu artiști de operă iubiți, ci și pătrunderea – în premieră! – în spațiul privat al casei fiecăruia dintre artiștii cu care Luminița Arvunescu va intra în dialog.

Vor fi 18 întâlniri și 21 artiști de top din domeniul teatrului liric „vizitați”, conform următorului desfășurător:

  • Soprana Anita HARTIG (Madrid) –Sâmbătă, 9 mai, ora 18:00;
  • Tenorul Ioan HOTEA (Wiesbaden) – Duminică, 10 mai, ora 18:00;
  • Mezzosoprana Ruxandra DONOSE (Viena) – Miercuri, 13 mai, ora 18:00;
  • Soprana Valentina NAFORNIȚĂ (Viena) – Vineri, 15, ora 18:00;
  • Tenorul Teodor ILINCĂI și soprana Paula IANCIC (București) – Sâmbătă, 16 mai, ora 18:00;
  • Soprana Adela ZAHARIA și basul Bogdan TALOȘ (Dusseldorf)Duminică, 17 mai, ora 18:00;
  • Pianistul și dirijorul Vlad IFTINCA (Stuttgart) – Vineri, 22 mai, ora 18:00;
  • Mezzosoprana Ramona ZAHARIA și baritonul Bogdan BACIU (Dusseldorf) – Sâmbătă, 23 mai, ora 18:00;
  • Soprana Cellia COSTEA (Atena) – Duminică, 24 mai, ora 18:00;
  • Tenorul Bogdan MIHAI (București) – Vineri, 29 mai, ora 18:00;
  • Soprana Cristina PĂSĂROIU ( Berlin) – Sâmbătă, 30 mai, ora 18:00;
  • Soprana Laura TĂTULESCU (Munchen) – Duminică, 31 mai, ora 18:00;
  • Soprana Rodica VICĂ (Viena) – Vineri, 5 iunie 2020, ora 18:00;
  • Dirijorul Gabriel BEBEȘELEA (Sibiu) – Sâmbătă, 6 iunie, ora 18:00;
  • Tenorul George VÎRBAN (Munchen) – Duminică, 7 iunie, ora 18:00;
  • Soprana Aurelia FLORIAN (Brașov) – Vineri, 12 iunie, ora 18:00;
  • Basul Sorin COLIBAN (Viena) – Sâmbătă, 13 iunie, ora 18:00;
  • Mezzosoprana Roxana CONSTANTINESCU (Paris)– Duminică, 14 iunie, ora 18:00.

Luminița Arvunescu este una dintre cele mai familiare și apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate. A absolvit Secția de Muzicologie – ca șefă de promoție – la actuala Universitate Națională de Muzică din București și are un doctorat obținut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societății Române de Radiodifuziune din 1990 – specializată în Muzica de Operă – iar în 1996 a contribuit la pregătirea și lansarea primului post de muzică clasică din țară, Radio România Muzical, de pe poziția de editor, poziție pe care a ocupat-o până în 2004. Ca realizator – radio, s-a remarcat prin emisiunea ”Seara de operă”: nelipsită din grila posturilor Radio România Muzical și Radio România Cultural de peste 2 decenii și distinsă cu  Premiul Uniunii Criticilor Muzicali (1998) și Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român (2008). A arhivat zeci de emisiuni în dialog cu personalități artistice dintre cele mai importante: de la Virginia Zeani, Mariana Nicolesco și Nicolae Herlea, până la Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Diana Damrau sau Piotr Beczala. A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondențe muzicale săptămânale. Și, de asemenea, primul jurnalist muzical român care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin -în 2011 și anii care au urmat- din studioul Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii și interviuri în diferite publicații. A inițiat seratele Opera FANtastica în anul 2016 – din dragoste pentru muzica și artiștii de operă – dorindu-și să-i apropie pe cei din urmă de marele public, mai ales pe acei artiști care sunt mai bine cunoscuți peste hotare decât în propria lor țară. Și, le-a adresat – în primul rând, împătimiților de operă, prin chiar ortografierea titlului – Opera FANtastica – Luminița Arvunescu arătând că asociază cele două categorii, artiști și public, în accepțiunea de artiști – capabili să facă din Operă, prin talentul și efortul lor, un tărâm „fantastic” – și de „Opera –fan” – adică public meloman, capabil de orice sacrificiu de sine pentru acest gen muzical.

07
/08
/14

În cadrul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL (12 – 17 august, București), vor avea loc concerte care vor preceda proiecțiile de la Verde Stop Arena în fiecare seară, începând cu ora 20.00. Accesul se face zilnic de la ora 17.30, iar intrarea este liberă.

05
/08
/14

Opera Comică pentru Copii are un nou director: Felicia Filip. Desemnată manager în urma câștigării concursului organizat de Primăria Municipiului București, soprana de renume mondial va ocupa acest post până la finalul anului 2017.

04
/08
/14

Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio propune, pe 21 şi 26 septembrie, două întâlniri de înaltă clasă cu Orchestra Naţională Radio, gazda celei de a doua ediţii a singurului festival al ansamblurilor simfonice radio din Europa. Orchestra Radiodifuziunii Române va concerta acasă, pe scena Sălii Radio, în compania unor dirijori şi solişti de cel mai înalt nivel artistic.

23
/07
/14

În perioada 26 iulie - 1 august, Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct şase spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner.

17
/07
/14

Pe 18 iulie, la ora 17:00, melomanii și iubitorii de frumos sunt aşteptaţi la Sinaia pentru un concert de muzică clasică desfășurat în sala de concerte a reședinței regale, un eveniment inedit pentru această locație atât de apreciată de români, dar și de turiștii străini.