Un weekend de film documentar marca Astra Film la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-weekend-de-film-documentar-marca-astra-film-la-bucuresti/

Între 9 şi 11 februarie 2018, caravana Astra Film on Tour este la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Țăranului Român, cu şase dintre cele mai bune documentare din colecţia AFF 2017. Astra Film on Tour îşi continuă călatoria cinematografică prin ţară cu cele mai apreciate filme de nonficţiune din lume din ultimul an.

Un articol de Liliana Matei|10 februarie 2018

Prima zi de Astra Film on Tour la București a adus pe marele ecran filmul The Challenge/ Confruntarea (regia Yuri Ancarani), o explorare vizuală realizată cu măiestrie, care redă pregătirile șeicilor din Qatar pentru un concurs cu șoimi, într-o opulentă experiență cinematografică. Dar și Taste of cement/ Gust de ciment, în regia lui Ziad Kalthoum, un film poetic despre drama refugiaților sirieni.

Sâmbătă, 10 februarie 2018, de la ora 18:00, este programat filmul Bad Kids/ Copii-problemă (regia Keith Fulton), un documentar observațional care-i urmărește pe parcursul unui an pe câțiva dintre elevii cu probleme și pe directoarea inimoasă a liceului californian Black Rock, un liceu alternativ pentru elevii aflați în pericol de abandon școlar. De la ora 20:00, cinefilii de la MȚR vor urmări filmul PhoeniXXX (regia Mihai Gavril Dragolea), distins cu Premiul pentru cea mai bună cercetare în secțiunea România la AFF 2017, un film care dezvăluie viața offline a două modele de videochat și oferă spectatorului accesul fără precedent într-o industrie nemiloasă și foarte populară în România.

A treia zi de proiecții Astra Film on Tour, duminică, 11 februarie 2018, începe la ora 17:00 cu filmul Convictions/Comisia de recrutare, regia Tatiana Chistova, un film care oferă o privire rar întâlnită în măruntaiele mașinăriei birocratice prin care sunt obligați să treacă toți tinerii considerați apți pentru serviciul militar în societatea tot mai militarizată din Rusia de azi. Atunci când recruții se întâmplă să fie „diferiți confruntarea cu comisia devine dramatică.

De la ora 19:00, va rula Communion/Prima împărtășanie de Anna Zamecka, un film emoționant despre eforturile unei tinere de a menține laolaltă o familie disfuncțională. Matură dincolo de vârsta ei, Ola, care are 14 ani, gătește, face curățenie, are grijă de fratele ei autist, în vreme ce tatăl e inutil iar mama lipsește cu desăvârșire. Tot ei îi revine sarcina de a-l ajuta pe fratele ei să fie acceptat pentru prima împărtășanie, o ocazie pentru reuniunea întregii familii.

Proiecțiile vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului – Studio Horia Bernea din cadrul MNTR – Intrarea prin strada Monetăriei 3, Sector 1, București. Prețul unui bilet este de 10 lei.

Astra Film On Tour la București este organizat de Astra Film, CNM Astra, Consiliul Județean Sibiu, Muzeul Național al Țăranului Român.

Cea de-a XXV-a ediție a Astra Film Festival va avea loc la Sibiu între 15 și 21 octombrie 2018.

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.