Un weekend de film documentar marca Astra Film la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-weekend-de-film-documentar-marca-astra-film-la-bucuresti/

Între 9 şi 11 februarie 2018, caravana Astra Film on Tour este la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Țăranului Român, cu şase dintre cele mai bune documentare din colecţia AFF 2017. Astra Film on Tour îşi continuă călatoria cinematografică prin ţară cu cele mai apreciate filme de nonficţiune din lume din ultimul an.

Un articol de Liliana Matei|10 februarie 2018

Prima zi de Astra Film on Tour la București a adus pe marele ecran filmul The Challenge/ Confruntarea (regia Yuri Ancarani), o explorare vizuală realizată cu măiestrie, care redă pregătirile șeicilor din Qatar pentru un concurs cu șoimi, într-o opulentă experiență cinematografică. Dar și Taste of cement/ Gust de ciment, în regia lui Ziad Kalthoum, un film poetic despre drama refugiaților sirieni.

Sâmbătă, 10 februarie 2018, de la ora 18:00, este programat filmul Bad Kids/ Copii-problemă (regia Keith Fulton), un documentar observațional care-i urmărește pe parcursul unui an pe câțiva dintre elevii cu probleme și pe directoarea inimoasă a liceului californian Black Rock, un liceu alternativ pentru elevii aflați în pericol de abandon școlar. De la ora 20:00, cinefilii de la MȚR vor urmări filmul PhoeniXXX (regia Mihai Gavril Dragolea), distins cu Premiul pentru cea mai bună cercetare în secțiunea România la AFF 2017, un film care dezvăluie viața offline a două modele de videochat și oferă spectatorului accesul fără precedent într-o industrie nemiloasă și foarte populară în România.

A treia zi de proiecții Astra Film on Tour, duminică, 11 februarie 2018, începe la ora 17:00 cu filmul Convictions/Comisia de recrutare, regia Tatiana Chistova, un film care oferă o privire rar întâlnită în măruntaiele mașinăriei birocratice prin care sunt obligați să treacă toți tinerii considerați apți pentru serviciul militar în societatea tot mai militarizată din Rusia de azi. Atunci când recruții se întâmplă să fie „diferiți confruntarea cu comisia devine dramatică.

De la ora 19:00, va rula Communion/Prima împărtășanie de Anna Zamecka, un film emoționant despre eforturile unei tinere de a menține laolaltă o familie disfuncțională. Matură dincolo de vârsta ei, Ola, care are 14 ani, gătește, face curățenie, are grijă de fratele ei autist, în vreme ce tatăl e inutil iar mama lipsește cu desăvârșire. Tot ei îi revine sarcina de a-l ajuta pe fratele ei să fie acceptat pentru prima împărtășanie, o ocazie pentru reuniunea întregii familii.

Proiecțiile vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului – Studio Horia Bernea din cadrul MNTR – Intrarea prin strada Monetăriei 3, Sector 1, București. Prețul unui bilet este de 10 lei.

Astra Film On Tour la București este organizat de Astra Film, CNM Astra, Consiliul Județean Sibiu, Muzeul Național al Țăranului Român.

Cea de-a XXV-a ediție a Astra Film Festival va avea loc la Sibiu între 15 și 21 octombrie 2018.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.