Un weekend de film documentar marca Astra Film la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-weekend-de-film-documentar-marca-astra-film-la-bucuresti/

Între 9 şi 11 februarie 2018, caravana Astra Film on Tour este la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Țăranului Român, cu şase dintre cele mai bune documentare din colecţia AFF 2017. Astra Film on Tour îşi continuă călatoria cinematografică prin ţară cu cele mai apreciate filme de nonficţiune din lume din ultimul an.

Un articol de Liliana Matei|10 februarie 2018

Prima zi de Astra Film on Tour la București a adus pe marele ecran filmul The Challenge/ Confruntarea (regia Yuri Ancarani), o explorare vizuală realizată cu măiestrie, care redă pregătirile șeicilor din Qatar pentru un concurs cu șoimi, într-o opulentă experiență cinematografică. Dar și Taste of cement/ Gust de ciment, în regia lui Ziad Kalthoum, un film poetic despre drama refugiaților sirieni.

Sâmbătă, 10 februarie 2018, de la ora 18:00, este programat filmul Bad Kids/ Copii-problemă (regia Keith Fulton), un documentar observațional care-i urmărește pe parcursul unui an pe câțiva dintre elevii cu probleme și pe directoarea inimoasă a liceului californian Black Rock, un liceu alternativ pentru elevii aflați în pericol de abandon școlar. De la ora 20:00, cinefilii de la MȚR vor urmări filmul PhoeniXXX (regia Mihai Gavril Dragolea), distins cu Premiul pentru cea mai bună cercetare în secțiunea România la AFF 2017, un film care dezvăluie viața offline a două modele de videochat și oferă spectatorului accesul fără precedent într-o industrie nemiloasă și foarte populară în România.

A treia zi de proiecții Astra Film on Tour, duminică, 11 februarie 2018, începe la ora 17:00 cu filmul Convictions/Comisia de recrutare, regia Tatiana Chistova, un film care oferă o privire rar întâlnită în măruntaiele mașinăriei birocratice prin care sunt obligați să treacă toți tinerii considerați apți pentru serviciul militar în societatea tot mai militarizată din Rusia de azi. Atunci când recruții se întâmplă să fie „diferiți confruntarea cu comisia devine dramatică.

De la ora 19:00, va rula Communion/Prima împărtășanie de Anna Zamecka, un film emoționant despre eforturile unei tinere de a menține laolaltă o familie disfuncțională. Matură dincolo de vârsta ei, Ola, care are 14 ani, gătește, face curățenie, are grijă de fratele ei autist, în vreme ce tatăl e inutil iar mama lipsește cu desăvârșire. Tot ei îi revine sarcina de a-l ajuta pe fratele ei să fie acceptat pentru prima împărtășanie, o ocazie pentru reuniunea întregii familii.

Proiecțiile vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului – Studio Horia Bernea din cadrul MNTR – Intrarea prin strada Monetăriei 3, Sector 1, București. Prețul unui bilet este de 10 lei.

Astra Film On Tour la București este organizat de Astra Film, CNM Astra, Consiliul Județean Sibiu, Muzeul Național al Țăranului Român.

Cea de-a XXV-a ediție a Astra Film Festival va avea loc la Sibiu între 15 și 21 octombrie 2018.

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.