O veche grădină din București se redeschide publicului în cadrul UNFINISHED
https://www.ziarulmetropolis.ro/una-dintre-cele-mai-vechi-sere-din-bucuresti-se-redeschide-publicului-in-cadrul-unfinished/

Fundaţia Eidos, printr-un parteneriat strategic cu Universitatea din Bucureşti, va revitaliza mobilierul, spaţiile verzi şi galeriile de sere din Grădina Casei Universitarilor, aceasta devenind în perioada 29 septembrie – 2 octombrie campusul festivalului multidisciplinar UNFINISHED.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 septembrie 2022

Timp de patru zile, în clădirea monument și în cei 4000 de metri pătrați de spațiu verde vor avea loc dezbateri, conversații, mese rotunde, prezentări, sesiuni de yoga, alergări, performance-uri și keynotes. La acestea se adaugă celebrele mese family-style cu comunitatea Unfinished, instalații de artă, concerte, workshop-uri de dans, sesiuni de speed-dating și multe alte experiențe.

Cristian Movilă, fondatorul festivalului UNFINISHED, a explicat că „după 2 ani de online și restricții, ne-am dorit ca UNFINISHED22 să respire, să aibă spațiu, să-și primească comunitatea din 71 de țări într-un spirit liber și niciun loc nu a fost mai potrivit decât Casa Universitarilor și grădina sa istorică. Ne bucurăm enorm că alături de Universitatea din București și cu sprijinul partenerilor noștri vom reuși să redăm oamenilor unul dintre cele mai frumoase spații verzi din capitală. E incredibil cum la câteva minute de un bulevard atât de aglomerat ca Magheru te poți bucura de liniștea, răcoarea și memoria unui loc special ca această grădină monument. Va fi inima festivalului și abia așteptăm să ne revedem face-to-face cu atât de mulți oameni, unii dintre ei venind de peste oceane pentru UNFINISHED.”

Grădina Casei Universitarilor este veche de 151 de ani și face parte din salba de grădini utilitare ale Bucureștiului. Clădirea din incinta ei, casa monument istoric Liebrecht-Filipescu, a fost construită pe vremea lui Cuza, iar în a doua parte a secolului al 19-lea a fost vizitată chiar și de Regele Carol I. În 1948, clădirea devine sediul Casei Universitarilor, iar grădina și serele intră în administrarea Universității din București.

Sub tema ediției OFF-CENTER, artiști, arhitecți, mari gânditori, antreprenori, filosofi, biologi, matematicieni și nu numai vor explora conceptul de descentralizare în mai toate aspectele vieții. Alături de Casa Universitarilor, pe harta UNFINISHED își vor deschide ușile pentru evenimentele festivalului Sala Radio și Teatrul Bulandra.

Participarea la eveniment se face doar pe bază de aplicație, locurile fiind cu număr limitat: unfinished.ro/apply. Pentru cei care nu pot ajunge fizic la eveniment, festivalul se poate experimenta și online pe platforma proprie, Sessions, doar cu înscriere în prealabil.

 

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.