UNATC te invită în culise
https://www.ziarulmetropolis.ro/unatc-te-invita-in-culise/

În perioada 4 – 7 aprilie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” găzduieşte cea de-a XVII-a ediţie a festivalului Uşi Deschise. Intrarea este liberă, evenimentul fiind adresat atât viitorilor studenţi, cât şi tuturor iubitorilor de teatru.

Un articol de Adina Scorţescu|2 aprilie 2013

În perioada 4 – 7 aprilie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” găzduieşte cea de-a XVII-a ediţie a festivalului Uşi Deschise. Intrarea este liberă, evenimentul fiind adresat atât viitorilor studenţi, cât și tuturor iubitorilor de teatru.

În program sunt ateliere de actorie, exerciţii de regie, workshopuri de expresivitate corporală, demonstraţii de tehnică în mânuirea marionetei, expoziții de scenografie, cursuri deschise de teatrologie, management cultural, jurnalism teatral. Studenţii anului III şi Master, coordonaţi de profesori cunoscuţi în lumea spectacolului printre care Adrian Titieni (foto sus), Gelu Colceag, Mihai Gruia Sandu sau Raluca Ianegic vor fi în fiecare seară pe scenă pentru a oferi un spectacol marca UNATC. Vizitatorii vor putea descoperi producţii importante precum muzicalul Chicago, într-o excelentă versiune scenică, şi o varietate de spectacole precum Priveşte înapoi cu mânie, Zic-Zac, O anecdotă provincială sau Elixirul.

Festivalul Uşi Deschise oferă o privire de ansamblu asupra activităţii desfăşurate în UNATC. Fie că ascultă sau intervin în dialogul profesor-student la atelierele de actorie şi regie, vizitează expoziţiile de scenografie, învaţă paşi de dans, execută mişcări de scrimă sau află secretul unei cariere în media, teatru, management cultural, jurnalism teatral, cei prezenţi vor fi pentru o zi studenţi în fascinanta lume a teatrului. Uşile se vor deschide joi, ora 18.00, la Sala Atelier.

Programul complet poate fi consultat pe pagina de facebook sau pe site-ul Universităţii.

Foto: UNATC

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.