„Unchiul Vanea”, în regia lui Claudiu Goga, are premiera la Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/unchiul-vanea-in-regia-lui-claudiu-goga-are-premiera-la-iasi/

Teatrul Naţional Iaşi anunţă cea dintâi premieră a stagiunii, care va avea loc pe scena Sălii Mari: „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, în regia lui Claudiu Goga, un eveniment care marchează 160 de ani de la naşterea dramaturgului rus, programat în două părţi: prima parte vineri, pe 23 octombrie, cea de-a doua parte sâmbătă, pe 24 octombrie, ambele cu începere de la ora 19:00.

Un articol de Liliana Matei|19 octombrie 2020

Teatrul Național Iași a făcut până acum toate demersurile pentru a proteja spectatorii și angajații de răspândirea noului coronavirus. Ca urmare, având în vedere că durata spectacolului este de 3 ore, această inedită desfășurare a premierei a fost soluția optimă. Sala va funcționa la capacitatea de 30%, conform reglementărilor în vigoare.  Întregul personal al instituției este pregătit pentru a întâmpina publicul în cele mai bune și mai sigure condiții.Regia și versiunea scenică: Claudiu Goga

Scenografia: Corina Grămoșteanu

Coregrafia: Vlad Mărculescu

Lupte scenice: Dumitru Năstrușnicu

Distribuția: Constantin Pușcașu, Petronela Grigorescu, Cosmin Maxim, Teodor Corban, Ada Lupu, Mihaela Arsenescu Werner, Pușa Darie, Doru Aftanasiu.

Evenimentul de la Sala Mare oferă ocazia Teatrului Național Iași și publicului deopotrivă de a aniversa doi actori din distribuție, cu două cariere teatrale excepționale: Teodor Corban  ̶  35 de ani de teatru și Doru Aftanasiu, cu 25 de ani dedicați scenei.

La Naționalul ieșean, montarea anterioară a piesei a avut loc acum 60 de ani, sub semnătura marelui regizor Radu Stanca, al cărui nume îl poartă astăzi Teatrul Național din Sibiu. Pe afișul premierei de pe 21 ianuarie 1960, se regăsesc mari actori ai scenei ieșene: Ion Schimbischi (în rolul Vanea), George Popovici (Serebreakov), Anny Braesky (Elena Andreevna), Marioara Davidoglu (Marina), Nicolae Veniaș (Teleghin).

Piesa a fost montată pentru prima dată la Moscova, pe 26 octombrie 1899, în regia lui V.I. Nemirovici-Dancenko  și a lui Constantin S. Stanislavski.

Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală (tel. 0232 255999) și online, pe teatrulnationaliasi.roentertix.romyticket.ro.

 Foto: Constantin Dimitriu

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.