Unde poți petrece „Toate aceste nopți albe”
https://www.ziarulmetropolis.ro/unde-poti-petrece-toate-aceste-nopti-albe/

„Toate aceste nopţi albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficţiune, teribil de sexy şi năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

Un articol de Liliana Matei|22 iulie 2017

Lungmetrajul va rula în Baia Mare, Botoșani, Brașov, Brăila, Bucuresti, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Gura Humorului, Odobești, Pitești, Sfântu Gheorghe și Timișoara.

Înainte de asta, Toate aceste nopți albe va avea parte de trei avanpremiere în București. Prima va fi miercuri, 26 iulie, organizată în parteneriat cu Unteatru iar intrarea va fi liberă în limita a 100 de locuri.

Joi, 27 iulie, urmează alte două avanpremiere: una la cinema Elvira Popescu, de la 20.30, și una la The Point. Biletele pot fi achiziționate de aici.

Docu-ficțiunea Toate aceste nopți albe, o experiență imersivă despre ce înseamnă să fii tânăr și fără griji, laureată cu premiul pentru regie la competiția World Cinema – film documentar a Festivalului de la Sundance, este „filmul pe care Terence Malick tot încearcă de zece ani să-l facă”, aflăm de pe Indiewire.

Povestea implică doi prieteni foarte buni, o iubită, fostă a unuia, actuală a celuilalt, vreo două ex-iubite, o sumedenie de prieteni, amici, trecători și multe, niciodată prea multe petreceri. Lumea a fost aleasă pe criterii de dezinhibare pentru că regizorul își propusese să facă un film care să urmărească o stare, nu poveștile unor personaje. Așa că filmările au început abia după lungi discuții despre discuțiile din fața camerei și cum e mai bine să se întâmple ele, ceea ce încalcă regulile fundamentale ale fimului documentar, cu atât mai mult cu cât s-a tras sunet separat în studio pentru fiecare dialog din secvențele de petrecere. Regizorul a mers chiar mai departe: a dat o camera go-pro (cu lentila schimbată) personajelor sale și le-a spus să se filmeze în momentele pe care și-ar dori să și le amintească. Când a primit materialul filmat însă s-a văzut obligat să-l învețe pe unul dintre băieți cum să folosească un program de editare. “Erau lucruri mult prea personale acolo, la care nu voiam să mă uit. Le-am spus: uitați-vă pe material și alegeți 30 de minute pe care ați fi de acord să le folosesc în film.” Aceea este sursa secvențelor mai deocheate din film, aflăm dintr-un interviu cu Michal Marczak pe TheFilmStage.

Ce înseamnă să fii cu adevărat treaz într-o lume care se mulțumește să doarmă? Kris și prietenul său cel mai bun, Michal, își trăiesc viața și iubirile la maxim, hoinărind neobosiți pe străzile Varșoviei, plutind în deriva nesiguranței și a euforiei tinereții.

Regizorul și directorul de imagine Michal Marczak, 35 de ani, s-a remarcat în 2010 cu primul său documentar, At the Edge of Russia, despre viața de zi cu zi a unui mic grup de soldați dintr-o bază militară de lângă granița finlandeză. Filmul a fost distins cu HBO Emerging Artist Award și cu Filmmaker Award la Hot Docs, precum și cu numeroase alte premii la festivaluri din întreaga lume.

Apoi a urmat documentarul Fuck for Forest (2012), despre un ONG din Berlin care, pe ideea că sexul poate schimba lumea, strânge bani pentru mediu prin vânzarea de filme porno home-made pe internet. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film SXSW (South by Southwest) și a fost documentarul polonez cu cele mai multe proiecții în 2013, fiind numit de revista britanică Dazed & Confused drept „unul dintre cele mai inovatoare zece documentare din ultimii ani”.

Toate aceste nopți albe este o co-producție Polonia / Anglia, distribuit de Transilvania Film.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.