Undercloud 2016 și-a ales câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-2016-si-a-ales-castigatorii/

La Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD, desfăşurată miercuri, s-au acordat cinci premii la cinci categorii şi cinci premii speciale.

Un articol de Petre Ivan|1 Septembrie 2016

Juriul format din regizoarea Sanda Manu, directorul de scenă Victor Ioan Frunză, teatrologul Octavian Saiu, actrița Dorina Chiriac, regizorul și directorul Teatrului Metropolis George Ivașcu, a decis miercuri, 31 august, Premiile Undercloud 2016, oferite pe scena Arcub Gabroveni, gazda Festivalului anul acesta. Scenografa Iuliana Vîlsan a jurizat pentru Premiul Dada Undercloud – premiul pentru scenografie. Chris Simion-Mercurian, regizor și președintele Undercloud, Silvia Dumitrache, critic de teatru („Observator cultural”) și teatrologul Irina Ionescu au jurizat pentru Premiul Undercloud pentru concept, regie și interpretare. Iată câștigătorii!

Premiul pentru Cea mai bună actriță i-a fost acordat Ilonei Brezoianu, pentru rolul din spectacolul „Fata din curcubeu”, regia Lia Bugnar, producție Godot-cafe Teatru.

Ilona Brezoianu

Ilona Brezoianu – Cea mai bună actriță la Undercloud 2016

Nominalizări: Alina Mîndru („Mălăieș în călcăieș”), Ilona Brezoianu („Fata din curcubeu”), Alina Petrică („Aglaja”)

Premiul pentru Cel mai bun actor i-a fost acordat lui Dan Rădulescu, pentru rolul din spectacolul „Omul-pernă”, regia Eugen Gyemant, producție Arcub, Eugen Gyemant, Fundația Calea Victoriei și Teatrul Act.

Nominalizări: Ionuț Vișan („Liliom”), Dan Rădulescu („Omul-pernă”), Lucian Iftime („Omul-pernă”)

Premiul pentru Regie a mers către spectacolul „Omul-pernă”, regizat de Eugen Gyemant.

Nominalizări: „Liliom” (Kovács Zsuzsánna), „Omul-pernă” (Eugen Gyemant), „Mălăieș în călcăieș” (regie colectivă)

Premiul Juriului i-a fost acordat Teatrului UNTEATRU.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol a revenit spectacolului „Omul-pernă”, regia Eugen Gyemant.

Distribuție: Ionuț Grama, Dan Rădulescu, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc / Andrei Seușan și Teodora Iancu

Light design: Alexandru Macrinici și Alexandru Mihăilă

Scenografia şi costume: Maria Nicola

Premiul Dada Undercloud pentru Scenografie: Maria Nicola pentru scenografie și costume în spectacolul „Omul-pernă”.

Premiile Undercloud pentru concept, regie și interpretare:

Aleargă. Flas jurnal de jogging”, regia: Silvia Călin, autor text: Ana Maria Sandu, distribuție: Nicoleta Lefter, producție independentă.

(P)rotagonista” de Marco Tesei, regia: Mariana Cămărășan & Amalia Iorgoiu, cu Florina Gleznea, producție Undercloud.

Premiul Teatru Liber – Under Any Cloud s-a acordat regizorului Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național din Cluj.

Alister O’Loughlin și Miranda Henderson

Alister O’Loughlin și Miranda Henderson

Premiul de Excelență s-a acordat actorului Alister O’Loughlin, pentru performanța din spectacolul „The Tragedian”, regia Miranda Henderson. Producție Prodigal Theatre – Londra.

Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent Undercloud a oferit peste 40 de spectacole și evenimente teatrale din țară și străinătate, workshopuri, conferințe, expoziții, întâlniri cu artiști din lumea culturală și teatrală: Pascal Bruckner, Mihai Măniuțiu, Răzvan Vasilescu, Marian Râlea, Alister O’Loughlin (Prodigal Theater, Marea Britanei), Elena Kovalskaya (Centrul Meyerhold, Rusia) s-au numărat printre invitații speciali ai acestei ediții. La UNDERCLOUD 2016, s-a desfășurat și o întâlnire a criticilor de teatru, cu invitați de prestigiu, precum John Elsom și Benny Lim, și moderată de criticul Octavian Saiu. De asemenea, invitată de la Edinburgh International Festival a fost Sally Hobson, Head of Creative Learning.

Ajuns la cea de-a treia ediție internațională, Undercloud 2016 a cuprins în program șase spectacole din străinătate: spectacolul multipremiat „The Tragedian” (trilogie) de la Prodigal Theater din Londra, cu Alister O’Loughlin, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” (comedie istorică) a fost propunerea Teatrului „Eugène Ionesco” din Chișinău, în regia lui Slava Sambriș, iar „Voix dans le Noir”, spectacol de marionete pentru adulți, a fost alegerea companiei Collectif Kahraba (Franța/Liban). Analogio Theater din Grecia a venit cu „Philoctetes” de Yannis Ritsos, în regia lui Sissy Papathanassiou, un one-man show cu tentă politică. De la bine-cunoscutul Centru Meyerhold din Rusia a fost invitat spectacolul „One Day We Will All Be Happy” de Yekaterina Vasilieva, în regia lui Veaceslav Cebotari, bazat pe un monolog împărțit de două actrițe, Alexandra Kuzenkina și Anastasia Pronina, care joacă același personaj. Iar Tami Dance Company, compania coregrafului Nirmod Freed, a fost invitata Israelului la Undercloud, cu peroformance-ul „Control Freaks & More”.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

Page 1 of 76612345...102030...Last »