UNDERCLOUD aduce teatrul independent în centrul istoric
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-aduce-teatrul-independent-in-centrul-istoric/

Festival Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD se va desfăşura în acest an, în perioada 22-31 august, selecţia incluzând spectacole şi evenimente culturale din ţară şi din străinătate.

Un articol de Liliana Matei|23 iulie 2016

Festivalul, aflat la a 9-a ediție, se va desfășura într-un spațiu nou, în centrul Capitalei: ARCUB Gabroveni, clădire emblematică pentru istoria Bucureștiului și un centru modern recunoscut, dedicat culturii urbane. Astfel, timp de zece zile, zecile de producții și evenimente conexe oferite de Festivalul UNDERCLOUD vor fi găzduite în cinci dintre sălile Hanului Gabroveni.

„UNDERCLOUD vă invită să trăiți din nou experiența unică a unui festival care pune accentul pe calitate, inovație, deschidere și experiment. Zece zile pline de teatru, la sfârșit de vară, într-un spațiu nou, în inima Bucureștiului, pentru a începe toamna pe modulul teatru”, a spus Chris Simion, regizor și directorul Festivalului Undercloud.

Ediția a 9-a a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD  va propune publicului cele mai noi și incitante producții din spațiul independent românesc, dar și câteva producții de teatru independent din străinătate. Anul acesta, programul festivalului va cuprinde spectacole din Anglia, Franța, Rusia, Republica Moldova, Israel și Grecia.

Și în ediția din acest an, UNDERCLOUD va prezenta publicului cele trei secțiuni principale:

  • secțiunea „Concurs”, în cadrul căreia vor participa spectacole românești care aduc un plus de noutate și originalitate;
  • secțiunea „Invitați din România”, categorie care include montări ce și-au câștigat deja notorietatea și a căror prezență în festival încurajează dialogul între artiștii consacrați și cei aflați la început de drum;
  • și secțiunea „Invitați din străinătate”, introdusă din 2014, când festivalul a devenit internațional;

Ca noutate, festivalul introduce și secțiunea „One-man/one-woman show”, care va aduce în prim-plan o formă de teatru extrem de ofertantă și prolifică pe scenele românești și internaționale.

Alături de spectacolele de teatru, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD vor avea loc și evenimente conexe, precum lansări de carte, workshopuri, masterclass-uri, ținute de personalități din lumea teatrului românesc, dar și de invitați din străinătate. De asemenea, cu ocazia centenarului DADA, va exista și un focus dedicat acestei mișcări.

UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival internaţional de teatru independent din România care a primit această distincţie.

UNDERCLOUD, eveniment organizat de Asociația Mișcarea Undercloud, cu sprijinul ARCUB, cofinanțat de AFCN, susține București 2021 –  Oraș candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

25
/06
/15

Teatrul Ion Creangă readuce în actualitate „Cartierul poveștilor”, un spectacol interactiv plin de culoare, dedicat tinerilor spectatori cu vârsta peste 4 ani. Concept inedit „Cartierul poveștilor” a călătorit cu succes la festivaluri din Israel, Franța, Singapore și România, iar acum revine în programul Teatrului Ion Creangă în stagiunea estivală 2015 într-o variantă adaptată, realizată cu sprijinul Ambasadei Statului Israel la București.

25
/06
/15

Angela Gheorghiu a deschis marţi seara seria spectacolelor cu “Adriana Lecouvreur” la Opera National de Paris cu un succes de public strălucit. Celebra soprană, în jurul căreia s-a construit, de altfel, întreaga producţie a regizorului David McVicar, a readus în Franţa partitura lui Francesco Cilea, prezentată mai rar pe scenele pariziene, cu toate că are la bază povestea pasionantă a unei eroine franceze.

25
/06
/15

Eseistul George Banu, profesor onorific al Departamentului de Studii Teatrale din cadrul Universităţii Sorbonne Nouvelle – Paris 3, a participat şi anul acesta la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, recent încheiat: a coordonat întâlniri, a moderat conferinţe, a dialogat cu personalităţi ale teatrului mondial, a văzut spectacole.

25
/06
/15

În mai puțin de zece zile începe a treia ediție a festivalului Jazz TM, care aduce în piața Victoriei din Timișoara nume importante din jazzul mondial și artiști români de referință. Diversitatea, multiculturalitatea și jazzul se pregătesc să încânte mii de oameni în perioada 3-5 iulie.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

24
/06
/15

Scrisă de un muntenegrean - Liubomir Giurkovici, adusă în scenă de un sloven - Nick Upper şi desemnată cel mai bun spectacol, în Macedonia, Tobelia va avea o singură reprezentaţie la Bucureşti, în 31 august, ora 18.00, la TNB, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015!

24
/06
/15

Actori nominalizați sau premiați la Oscar, precum Al Pacino, Ewan McGregor, Brad Pitt, Cate Blanchett, Rachel Weisz, Audrey Tautou, , Richard Gere, Julianne Moore, Christina Hendricks și Julie Delpy îțipot fi văzuţi începând din iunie, pe FilmBox Live, pentru o experiență de vizionare Ultra HD, disponibilă acum doar printr-o conexiune de internet obișnuită.

24
/06
/15

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

24
/06
/15

Sâmbătă, 20 iunie, la Leicester Square Theatre, în inima Londrei, programul „Moromeții 60: Jubileul unei capodopere”, organizat de ICR Londra în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, Muzeul Literaturii Române din Bucureşti şi Teatru ACT, a continuat cu o reprezentaţie unică a spectacolului „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, o aducere la viaţă a personajelor lui Marin Preda prin teatru, realizată de Cătălin Ştefănescu, în regia cunoscutului Alexandru Dabija, prin intermediul a doi îndrăgiţi actori români: Marcel Iureş şi George Mihăiţă.