UNDEVA, CÂNDVA… Belmondo, Delon & Gabin, 1968
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-belmondo-delon-gabin-1968/

Într-o zi de 17 mai (1904) se năştea Jean Gabin, unul dintre cele mai mari staruri ale cinematografiei franceze, un actor cu o carieră de peste patru decenii şi roluri în aproape 100 de filme

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2018

Cu o reputație de mizantrop, Jean Gabin și-a dorit toată viața să se retragă la țară. Atunci când averea i-a permis, a cumpărat mai multe terenuri în Normandia, printre care „La Pichoniere”, moșia de care s-a ocupat cu toată dăruirea. Actorul a primit titlul de ofițer al Legiunii de Onoare al Franței în 1960.
* * *

Jean – Alexis Moncorge s-a născut la 17 mai 1904, la Paris, fiind fiul lui Madeleine Petit şi al lui Ferdinand Moncorgé, un artist al cărui nume de scenă era Gabin.

A crescut în satul de Meriel în regiunea Seine-et-Oise (acum Val-d’Oise ). A urmat cursurile Liceului Janson de Sailly.

A abandonat şcoala timpuriu, a lucrat ca muncitor până la vârsta de 19 ani, când a intrat în lumea artistică, cu un rol într-o producţie semnată Folies Bergeres. A continuat să joace roluri mici înainte să meargă în armată.

După terminarea serviciului militar, a revenit la lumea artistică, jucând sub numele Jean Gabin, imitând stilul de a cânta al lui Maurice Chevalier, care era în vogă la momentul respectiv.

A făcut parte dintr-o trupă care a efectuat un turneu în America de Sud, iar la întoarcerea în Franţa a găsit de lucru la Moulin Rouge. Performanţele sale au început să fie remarcate şi i-au fost oferite roluri mai bune, în două filme mute din 1928.

Doi ani mai târziu, el a făcut cu uşurinţă trecerea la filmul vorbit, într-o producţie din 1930, semnată Pathe Freres, intitulată „Chacun sa Chance”. Interpretând roluri secundare, Gabin a jucat în peste 12 filme în următorii patru ani, inclusiv filme în regia lui Maurice şi Jacques Tourneur.

Jean Gabin & Marlene Dietrich, 1 ianuarie 1946

Talentul i-a fost recunoscut pentru rolul din „Maria Chapdelaine”, o producţie 1934 regizată de Julien Duvivier. Distribuit ca erou romantic într-o dramă de război din 1936, „La Bandera”, acest al doilea film regizat de Duvivier l-a consacrat pe Gabin ca un mare actor.

În anul următor, el a făcut echipă cu Duvivier din nou, de data aceasta în marele succes „Pepe le Moko”. Popularitatea filmului i-a adus recunoaşterea internaţională lui Gabin.

În acelaşi an, el a jucat în filmul lui Jean Renoir „La Grande Illusion”, un film anti-război, care a rulat la un teatru din New York timp de şase luni. Acesta a fost urmat de una dintre creaţiile majore ale lui Renoir: „La Bete humaine” (Bestia Umană), o tragedie bazată pe romanul lui Émile Zola, avându-i ca interpreţi pe Gabin şi Simone Simon.

Copleşit de oferte de la Hollywood, pentru o perioadă Gabin le-a refuzat pe toate, până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. În urma ocupaţiei germane din Franţa, el s-a alăturat lui Jean Renoir şi Julien Duvivier în Statele Unite ale Americii.

Divorţat de a doua soţie în 1939, în timpul petrecut la Hollywood, Gabin a început o poveste de dragoste cu Marlene Dietrich.

Foto: Jean Gabin, Alain Delon, J P Belmondo, Marlene Dietrich

07
/05
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Ultimul lungmetraj realizat în România de Mircea Săucan înainte de a fi interzis și, apoi, de a pleca în Israel, „O sută de lei” (1973) este, alături de „Meandre” (1967), al aceluiași cineast, unul dintre cele mai moderne filme ale cinematografiei române.

07
/05
/15

Pe 7 mai se împlinesc 10 ani de la premiera spectacolului „Avarul îndrăgostit”, de Cristian Juncu, după Molière, în regia lui Vlad Massaci, jucat la Teatrul de Comedie. Ziarul Metropolis publică a doua parte a eseului despre „Avarul” scris de Ioan Chelaru, interpretul rolului principal.

07
/05
/15

În perioada 8-17 mai se desfășoară cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturii Japoneze, eveniment organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din București, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club și HaramichiRO.

07
/05
/15

Într-o zi de 7 mai se stingea din viaţă poetul Octavian Goga (1881, Rășinari — 1938), personalitate puternică şi controversată a acelor vremuri, politician de extremă dreaptă, prim-ministru al României și Membru al Academiei Române.

07
/05
/15

Dirijorul german RALF SOCHACZEWSKY - fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic şi invitat al multor ansambluri de prestigiu - revine la pupitrul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO. Miercuri, 13 mai (19.00), la Sala Radio, iubitorii muzicii pot asculta un concert ce aparţine 100% clasicismului muzical şi reuneşte doi mari compozitori austrieci: Mozart şi Haydn.

07
/05
/15

Astăzi se împlinesc 10 ani de la premiera spectacolului „Avarul îndrăgostit”, de Cristian Juncu, după Molière, în regia lui Vlad Massaci, jucat la Teatrul de Comedie. Ziarul Metropolis publică eseul despre „Avarul” scris de Ioan Chelaru, interpretul rolului principal. Astăzi - prima parte.

06
/05
/15

AG Weinberger revine la formula de band de data aceasta însă cu o nouă dimensiune componistică şi într-o manieră stilistică diferita, reunind în repertoriul său piese de jazz, blues, soul, blues-rock, piese mai rar auzite, adunate într-un concert de colecţie.

06
/05
/15

Emoție, tensiune dusă la extrem și încercări surprinzătoare ale unor cineaști tineri de a revigora filmul de gen se vor regăsi anul acesta în Competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie).

06
/05
/15

Vineri, 8 mai 2015, ora 19:00 şi duminică, 17 mai ora 19:00, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, are loc premiera pentru presă a spectacolului Fazanul de Georges Feydeau (traducerea: Doru Mareş), în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, decorul realizat de Ştefan Caragiu, costumele semnate de Alexandra Mâzgăreanu şi muzica lui Alexandru Suciu.