Cănuță, om sucit, pe strada Sapienții, 11 bis (via Florin Iaru) – partea I
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-canuta-om-sucit-pe-strada-sapientii-11-bis-via-florin-iaru-partea-i/

Puţină lume ştie că, în spatele aparenţei mele de om serios şi atotcunoscător se ascunde un soi de Cănuţă om sucit, un Lică Zăpăcilă al familiei, unul care-şi ia părerile şi impresiile drept realitate. Asta în ceea ce mă priveşte, desigur. Cînd mi se pare că am înţeles ceva, nu mai acord nici o atenţie restului, amănuntelor. Exemplul cel mai strălucit este chiar vacanţa pe care o ronţăi acum, mirîndu-mă şi dînd cu căciula după cîini.

Un articol de Petre Ivan|12 august 2019

În urmă cu o lună de zile, am aranjat un sejur în Grecia cu Christian Tour. Am fost foarte serios și ei au fost foarte serioși. Mi-au comunicat datele, 9-16 august, hotelul și stelele. Pentru că a fost o ofertă bună, am decis să mai petrec cîteva zile, înainte, prin Peraia, astfel încît să ajung în Lefkada (noul paradis turistic pentru adoratorii lui Halkidiki) exact la țanc.

Pe Pe 9 august trecute fix, ne-am urcat în mașină și am pornit. După patru ore și jumătate am traversat tunelul subteran și, în jurul orei 16, am aterizat, cu cățel, cu purcel, în hotelul Tesoro. M-am prezentat la recepție, am înmînat biletul, iar recepționerul s-a uitat la mine ca la felul patru.

— Azi? – a întrebat el. Sunteți sigur că e de azi?florin iaru
— Da, am zîmbit încrezător, dar cu un soi de neliniște. Mă așteptam să fiu primit cu brațele deschise.
— Hm, a spus bărbatul cărunt, căutînd de zor printre rezervări. Nu găsesc nimic. Da’ nimic. De regulă, sejururile de la Christian Tour încep lunea.
— Ce are a face? Eu am venit vineri. Asta e.

Omul a mai zăbovit cîteva minute apoi s-a întors spre mine, după ce bolborosise ceva în greacă cu o tipă blondă.
— Nu, nu e.
— Ei, pe naiba. Ia uitați-vă aici!

Bărbatul cărunt s-a uitat pe rezervarea cu care venisem, s-a mai uitat o dată și și-a desfăcut brațele în lături.
— Domnule, da, e ziua de 9, dar e în septembrie!
— Imposibil.
I-am smuls hîrtia din mînă. Acolo stătea scris, clar, să citească și orbii: 9-16.09 2019.
M-am albit

(va urma)

_________

Florin Iaru este poet, prozator, fost membru al celebrului Cenaclu de luni, iar de câțiva ani încoace organizează împreună cu Marius Chivu unele dintre cele mai de succes ateliere de creative writing din țară.

Foto: Lefkada, Florin Iaru – facebook

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.

19
/12
/22

În cartea sa „Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra”, jurnalistul Johann Hari a adunat experiență din 50.000 de kilometri parcurși pentru a sta de vorbă cu nu mai puțin de 250 de experți care studiază consecințele pierderii atenției și concentrării, ea a declarat că, potrivit studiilor sale, acum „suntem mai predispuși să scanăm și să trecem cu ușurință mai departe atunci când citim pe ecrane – ne trecem privirea rapid peste informații pentru a extrage ce avem nevoie".

18
/12
/22

Ziarul Metropolis vă oferă un fragment din romanul „Lecții de chimie” de Bonnie Garmus, apărut recent și în limba română, la Editura Nemira. Bestseller The New York Times, cartea a fost nominalizată pentru Waterstones Debut Fiction Prize și este în curs de ecranizare ca serial Apple TV, cu Brie Larson în rolul principal.