Undeva, cândva… Cenaclul Flacăra
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-cenaclul-flacara/

În urmă cu 45 de ani, într-o zi de 17 septembrie (1973) lua fiinţă, sub conducerea poetului Adrian Păunescu, Cenaclul Flacăra, o rampă de lansare pentru numeroşi artişti, Cenaclul  a fost interzis în vara anului 1985, după o busculadă pe stadionul din Ploieşti în care au murit 5 spectatori…

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2018

Cenaclul  a lansat și a consolidat carierele multor artişti ai acelor vremuri, printre care s-au numărat: Mircea Vintilă, Ştefan Hruşcă, Florian Pittiş, Vasile Şeicaru, Alexandru Andrieş, Doru Stănculescu sau Anda Călugăreanu.

Cenaclul Flacăra a delectat publicul cu muzică, de la cea populară şi până la muzica folk, clasică şi chiar rock. Datorită grandorii pe care o luase acest fenomen, au fost organizate turnee în toată ţara, iar spectacolele se desfăşurau pe stadioane, sălile de spectacol devenind neîncăpătoare pentru mulţimea de spectatori.

Pe parcursul celor 12 ani de existenţă ai Cenaclului, au avut loc 1615 spectacole, şirul acestora fiind întrerupt pe 15 iunie 1985, din cauza unui incident, care a avut loc pe stadionul din Ploieşti, în timpul unui spectacol, care s-a soldat cu cinci morţi şi mai mulţi răniţi.

Foto: Adrian Păunescu și Florian Pittiş la Cenaclul Flacăra – facebook

18
/06
/15

Străzile orașului vor fi inundate de sunete și culori în ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În zona pietonală Nicolae Bălcescu, în Piața Mică și Piața Mare, dar și la Muzeul Astra, spectacole de pe trei continente vin în fața publicului cu statui vivante, baloane zburătoare cu apă, dansuri amerindiene și muzică indiană.

18
/06
/15

Pe lângӑ un lineup de excepţie curatoriat de pianistul şi compozitorul de jazz Lucian Ban, a patra ediţie a Bucharest Jazz Festival continuӑ seria de evenimente conexe inauguratӑ anul trecut la Hanul Gabroveni. Startul Bucharest Jazz Festival 2015 este dat de vernisajul expoziţiei Now’s the Time – Romanian Jazz Photographers de la Hanul Gabroveni, în seara zilei de 30 iunie.

16
/06
/15

Cea de-a noua ediţie a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale are loc în Bucureşti vineri, începând cu ora 16.00, şi va aduce publicului un program variat, cu filme, muzică, teatru, spectacole de dans, ateliere de creaţie, degustări de preparate tradiţionale şi târguri de produse hand-made.

15
/06
/15

 Salonul de carte Bookfest Estival, Biblioteca Deschisă a British Council și Zilele Porților Deschise la Facultatea de Pictură a Universității de Artă și Design din Cluj sunt proiectele culturale complementare muzicii propuse pentru cea de-a treia ediție Jazz in the Park, care se va desfășura în perioada 29 iunie – 5 iulie la Cluj-Napoca.

15
/06
/15

VLADIMIR LUNGU, dirijor şi director muzical al Operei de Stat din Mersin (Turcia), violoncelistul RĂZVAN SUMA, recent aplaudat în cea de-a II-a ediţie a turneului său naţional „Vă place tango?” şi un „trio” de mari compozitori – MOZART, HAYDN şi CEAIKOVSKI – compun împreună „afişul” concertului desfăşurat la Sala Radio, vineri, 19 iunie (19.00), eveniment ce punctează închiderea stagiunii ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

13
/06
/15

 Bucharest Music Film Festival va sărbători anul acesta cea de-a X-a ediţie, aducând, în perioada 19 - 28 iunie, în Piaţa "George Enescu" din Bucureşti, concerte live susţinute de artişti precum Virgil Ianţu şi Bucharest Jazz Orchestra, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Nico şi Pasărea Rock.

11
/06
/15

Violoncelistul Adrian Naidin prezintă sâmbătă, 13 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, în premieră, proiectul muzical “Pân la Rai”, un proiect de world music ce poate deveni revelația acestui an.