Undeva, cândva… Cenaclul Flacăra
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-cenaclul-flacara/

În urmă cu 45 de ani, într-o zi de 17 septembrie (1973) lua fiinţă, sub conducerea poetului Adrian Păunescu, Cenaclul Flacăra, o rampă de lansare pentru numeroşi artişti, Cenaclul  a fost interzis în vara anului 1985, după o busculadă pe stadionul din Ploieşti în care au murit 5 spectatori…

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2018

Cenaclul  a lansat și a consolidat carierele multor artişti ai acelor vremuri, printre care s-au numărat: Mircea Vintilă, Ştefan Hruşcă, Florian Pittiş, Vasile Şeicaru, Alexandru Andrieş, Doru Stănculescu sau Anda Călugăreanu.

Cenaclul Flacăra a delectat publicul cu muzică, de la cea populară şi până la muzica folk, clasică şi chiar rock. Datorită grandorii pe care o luase acest fenomen, au fost organizate turnee în toată ţara, iar spectacolele se desfăşurau pe stadioane, sălile de spectacol devenind neîncăpătoare pentru mulţimea de spectatori.

Pe parcursul celor 12 ani de existenţă ai Cenaclului, au avut loc 1615 spectacole, şirul acestora fiind întrerupt pe 15 iunie 1985, din cauza unui incident, care a avut loc pe stadionul din Ploieşti, în timpul unui spectacol, care s-a soldat cu cinci morţi şi mai mulţi răniţi.

Foto: Adrian Păunescu și Florian Pittiş la Cenaclul Flacăra – facebook

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.

21
/03
/23

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”

17
/03
/23

O apariție inedită în capitala unde tangoul are rădăcini adânci. Tangotic aduce pe scena Palatului Bragadiru, tangoul argentinian si romanța în fuziune cu elemente jazz, rock și afro, precum și un repertoriu original de tangouri românești, sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00.

13
/03
/23

Studenți ai Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași alături de studenți ai Conservatoarelor Cesare Pollini din Padova și Alessandro Scarlatti din Palermo, vor susține un concert în cadrul primei ediții a turneului Youth International Musical Performance Meeting.

07
/03
/23

Cea de-a patra ediție a Festivalului Classix s-a încheiat în valuri de aplauze pe 4 martie la Iași, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.

03
/03
/23

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Institutul Francez din Madrid, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Spaniei și al Consulatului General al României la Sevilla, organizează concertele de jazz „Drive” susținute de trio-ul timișorean JazzyBIT, vineri, 3 martie, la Teatrul Institutului Francez din Madrid și sâmbătă, 4 martie, la Muzeul Interactiv al Muzicii MIMMA din Málaga.