Undeva, cândva… Charles Aznavour & Edith Piaf
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-charles-aznavour-edith-piaf/

Într-o zi de 29 iunie (1974) Charles Aznavour  domina vânzările din Marea Britanie cu „She”, singura sa melodie fruntaşă în Regatul Unit. Fotografia de faţă, realizată în 1952, a fost postată în urmă cu doar câteva ore pe pagina de facebook a legendarului cântăreţ francez, care a împlinit, luna trecută, 94 de ani. În imagine apar Edith Piaf, Charles Aznavour şi un prieten apropiat al celor doi, Roland Avellis (alias „Cântăreţul fără nume”)

Un articol de Petre Ivan|29 iunie 2018

Shahnourh Varinag Aznavourian (numele său real) a început să cânte de la nouă ani și foarte repede și-a luat numele de scenă Aznavour.

În momentul în care Edith Piaf l-a auzit, a aranjat un turneu în care au cântat împreună în Franța și SUA. Acela a fost momentul în care Aznavour a devenit cunoscut în întreaga lume.

Anul 1956 a marcat un prim pas important în viața cântărețului. După un recital la Casablanca, reacția publicului a fost aceea care l-a propulsat pe Aznavour la rangul de vedetă.

Pentru premiera sa la Olympia, Aznavour a scris ”Sur ma vie” (1956), care devine primul său mare șlagăr.

A apărut în peste 60 de filme și a compus peste 1.000 de cântece, din care aproape aproximativ 150 în engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă și 50 în germană. De-a lungul carierei a vândut peste 100 milioane de discuri.

În onoarea sa, o piață din Erevan îi poartă numele, iar în Gyumri, orașul care a suferit cele mai multe pierderi de vieți omenești în cutremur, i s-a ridicat o statuie.

Dintre cele mai cunoscute piese ale sale, amintim: “Tous Les Visages de l’Amour”, “Hier Encore”, “Les Jours Heureux “, “La Boheme”, “Que C’est Triste”, “Non, Je N’ai Rien Oublié”, “Il Faut Savoir “, “Toi et moi”, “Le Temps”, “Emmenez-Moi”, “Ave Maria”, “Ils Sont Tombes”.

Foto: Charles Aznavour & Edith Piaf – facebook

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.