Undeva, cândva… Florin Lăzărescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-florin-lazarescu/

Dar să vedem ce cumpărături a mai făcut între timp scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu, care, luna trecută, după cum aflam de pe pagina dumnealui de facebook, asista neputiincios la moartea propriului caucic. (www.ziarulmetropolis.ro/moartea-cauciucului-domnului-lazarescu/)

Un articol de Petre Ivan|12 septembrie 2018

Categoric, e sezonul discuțiilor interesante prinse din mers:

Ieri

Îmi cumpăr struguri mari, negri, made in Romania, de la magazinul din colțul străzii mele. Sper să fie și dulci. Fur o boabă și verific. Sunt. Apoi, cât umplu punga dintr-o ladă plasată afară în ploaie, aud trei bărbați care stau și discută cu o bere în mână, înghesuiți sub o singură umbrelă:

– Îi urât tare la pușcărie! Eu am fost numa’ oleacă și nu-mi mai trebuie cât oi fi!

– Phaiii, păi eu am fost într-o zi într-o celulă și, când o trântit unu’ ușa, m-am căcat pe mine!

– Ferească Dumnezeu să ajungi să scrii o carte pe-acolo! concluzionează al treilea.

Azi

Îmi cumpăr o felie de pizza dintr-un fast food. Înaintea mea e un tip care și-a cumpărat nu știu ce. După ce iese, bucătarul o întreabă pe vânzătoare:

– Îți vine a crede că pârlitul ăsta care-a plecat acu’ e primul iubit a’ lu’ Bianca Drăgușanu?

* * *

Născut în 1974 la Iași, prozatorul, publicistul si scenaristul Florin Lăzarescu, devenit cunoscut publicului larg în special după ce filmul Aferim! (2015), în regia lui Radu Jude, a câștigat Ursul de Argint la Berlin, Lăzărescu fiind nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scenariu.

Florin Lăzărescu a publicat volumele: Cuiburi de vîsc (Editura OuTopos, 2000), Șase moduri de a-ți aminti un cal sau șase povestiri (LiterNet, 2003), Ce se știe despre ursul panda (Polirom, 2003), Trimisul nostru special (Polirom, 2005), Amorțire (Polirom, 2013), Întâmplări și personaje (Polirom, 2015), cărțile sale fiind traduse în zece limbi și a semnat scenariul pentru Lampa cu căciulă (2006, regia lui Radu Jude), O umbră de nor (2014, regia Radu Jude) şi Aferim! (2015, regia Radu Jude).

Foto: Florin LăzărescuOzolin Dusa

 

 

 

25
/02
/19

Editura Humanitas îi așteaptă pe iubitorii de carte marți, 26 februarie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului "România, te iubesc!" (bestseller Gaudeamus 2018), cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, 

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.