Undeva, cândva… Oblio
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-oblio/

“The Point”, “Oblio” pe stil vechi, pentru cei care urmăreau programele tv şi pe vremea răposatului, este un film de animaţie, creat după o idee a lui Harry Nilsson, un cantautor american de succes din anii ’70.

Un articol de |6 noiembrie 2018

Difuzat în premieră pe 2 februarie 1971 pe postul ABC, in cadrul seriei antologice săptămânale ABC Movie of the Week, “The Point”,  “Oblio” cum ar veni,  începe ca o poveste pe care un tată o spune băiețelului său, în timp ce acesta privește un televizor pe care se derulează acțiunea.

The Point este, așadar,  o fabulă care îl are ca personaj principal pe Oblio, un băiețel ce trăiește într-un tărâm fantastic, Land of Point, unde toate lucrurile au un vârf. Jocul de cuvinte din limba engleză este, din păcate, intraductibil, cuvantul point (aici cu sensul de vârf) înseamnă în limba engleza și… “rost”. Micul Oblio s-a născut insa cu un defect, fiind singurul locuitor al ținutului ce are capul rotund, nu țuguiat, fapt pentru care  concetățenii săi îl consideră un individ pointless (fără vârf).

Pentru a arăta și el ca toți ceilalți copii din Land Of Point, părinții lui Oblio i-au făcut cadou o căciulă cu vârf ascuțit. În urma unui conflict cu fiul Contelui, Oblio va fi izgonit din comunitatea oamenilor cu capul țuguiat.

Alungat și surghiunit în Pointless Forest (Pădurea fără rost), împreuna cu prietenul său de nădejde (cățelul Arrow – Săgeată), Oblio va trece prin mai multe peripeții de-a lungul călătoriei sale prin pădure. Întâlnirile sale cu personaje stranii dar pilduitoare, îl fac pe Oblio să înțeleagă că toate lucrurile din lume au un vârf / rost. Întors în Land Of Point, Oblio le va explica oamenilor revelația pe care a avut-o.

Cele 17 melodii de pe coloana sonoră a filmului, semnată de Harry Nilsson, au apărut pe albumul The Point, în martie 1971.

Foto: Oblio / The Point – facebook

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.