Undeva, cândva… Oblio
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-oblio/

“The Point”, “Oblio” pe stil vechi, pentru cei care urmăreau programele tv şi pe vremea răposatului, este un film de animaţie, creat după o idee a lui Harry Nilsson, un cantautor american de succes din anii ’70.

Un articol de |6 noiembrie 2018

Difuzat în premieră pe 2 februarie 1971 pe postul ABC, in cadrul seriei antologice săptămânale ABC Movie of the Week, “The Point”,  “Oblio” cum ar veni,  începe ca o poveste pe care un tată o spune băiețelului său, în timp ce acesta privește un televizor pe care se derulează acțiunea.

The Point este, așadar,  o fabulă care îl are ca personaj principal pe Oblio, un băiețel ce trăiește într-un tărâm fantastic, Land of Point, unde toate lucrurile au un vârf. Jocul de cuvinte din limba engleză este, din păcate, intraductibil, cuvantul point (aici cu sensul de vârf) înseamnă în limba engleza și… “rost”. Micul Oblio s-a născut insa cu un defect, fiind singurul locuitor al ținutului ce are capul rotund, nu țuguiat, fapt pentru care  concetățenii săi îl consideră un individ pointless (fără vârf).

Pentru a arăta și el ca toți ceilalți copii din Land Of Point, părinții lui Oblio i-au făcut cadou o căciulă cu vârf ascuțit. În urma unui conflict cu fiul Contelui, Oblio va fi izgonit din comunitatea oamenilor cu capul țuguiat.

Alungat și surghiunit în Pointless Forest (Pădurea fără rost), împreuna cu prietenul său de nădejde (cățelul Arrow – Săgeată), Oblio va trece prin mai multe peripeții de-a lungul călătoriei sale prin pădure. Întâlnirile sale cu personaje stranii dar pilduitoare, îl fac pe Oblio să înțeleagă că toate lucrurile din lume au un vârf / rost. Întors în Land Of Point, Oblio le va explica oamenilor revelația pe care a avut-o.

Cele 17 melodii de pe coloana sonoră a filmului, semnată de Harry Nilsson, au apărut pe albumul The Point, în martie 1971.

Foto: Oblio / The Point – facebook

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.