Undeva, cândva… Oblio
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-oblio/

“The Point”, “Oblio” pe stil vechi, pentru cei care urmăreau programele tv şi pe vremea răposatului, este un film de animaţie, creat după o idee a lui Harry Nilsson, un cantautor american de succes din anii ’70.

Un articol de |6 noiembrie 2018

Difuzat în premieră pe 2 februarie 1971 pe postul ABC, in cadrul seriei antologice săptămânale ABC Movie of the Week, “The Point”,  “Oblio” cum ar veni,  începe ca o poveste pe care un tată o spune băiețelului său, în timp ce acesta privește un televizor pe care se derulează acțiunea.

The Point este, așadar,  o fabulă care îl are ca personaj principal pe Oblio, un băiețel ce trăiește într-un tărâm fantastic, Land of Point, unde toate lucrurile au un vârf. Jocul de cuvinte din limba engleză este, din păcate, intraductibil, cuvantul point (aici cu sensul de vârf) înseamnă în limba engleza și… “rost”. Micul Oblio s-a născut insa cu un defect, fiind singurul locuitor al ținutului ce are capul rotund, nu țuguiat, fapt pentru care  concetățenii săi îl consideră un individ pointless (fără vârf).

Pentru a arăta și el ca toți ceilalți copii din Land Of Point, părinții lui Oblio i-au făcut cadou o căciulă cu vârf ascuțit. În urma unui conflict cu fiul Contelui, Oblio va fi izgonit din comunitatea oamenilor cu capul țuguiat.

Alungat și surghiunit în Pointless Forest (Pădurea fără rost), împreuna cu prietenul său de nădejde (cățelul Arrow – Săgeată), Oblio va trece prin mai multe peripeții de-a lungul călătoriei sale prin pădure. Întâlnirile sale cu personaje stranii dar pilduitoare, îl fac pe Oblio să înțeleagă că toate lucrurile din lume au un vârf / rost. Întors în Land Of Point, Oblio le va explica oamenilor revelația pe care a avut-o.

Cele 17 melodii de pe coloana sonoră a filmului, semnată de Harry Nilsson, au apărut pe albumul The Point, în martie 1971.

Foto: Oblio / The Point – facebook

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.