„Undine”, un basm modern supranatural semnat de Christian Petzold, în cinematografe din 21 mai
https://www.ziarulmetropolis.ro/undine-un-basm-modern-supranatural-semnat-de-christian-petzold-in-cinematografe-din-21-mai/

Independenţa Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din ţară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme şi semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câştigat premiului pentru Cea mai bună actriţă la Premiile Academiei Europene de Film şi la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat şi cu Premiul FIPRESCI la acelaşi festival.

Un articol de Liliana Matei|19 mai 2021

Undine (Paula Beer) lucrează în Berlin ca istoric și ghid. Are un mic apartament în Alexanderplatz, este licențiată în istorie și activează ca freelancer. Dar viața ei în orașul modern ascunde un secret ce are la bază un mit străvechi: dacă omul pe care îl iubește o trădează, trebuie să îl ucidă și să se întoarcă în apele din care se trage. Atunci când iubitul ei Johannes (Jacob Matschenz) o părăsește pentru o altă femeie, Undine crede că nu are de ales, până când îl întâlnește pe Christoph (Franz Rogowski), un scafandru industrial, de care se îndrăgostește în mod neașteptat. O dragoste nouă, fericită și inocentă, plină de curiozitate și încredere. Când Christoph începe să realizeze că Undine fuge de ceva, aceasta trebuie să facă față blestemului o dată pentru totdeauna.

Trailer

 

 

„Undine”, cel mai nou film al regizorului german Christian Petzold, îi are în rolurile principale pe Paula Beer și Franz Rogowski, actori cu care acesta a colaborat și la filmul său anterior, „Transit” (2018). Filmul este primul dintr-o trilogie care explorează personaje din Romantismul german și are la bază o serie de motive ce pot fi urmărite înapoi în timp până în mitologia greacă. Printre cele mai noi interpretări se regăsesc cele ale scriitorilor Hans-Christian Andersen („Mica sirenă”, 1836), Oscar Wilde ( „Pescarul și sufletul său”, 1891) sau Peter von Matt („Romantic Treachery”, 1989), aceasta din urmă fiind povestea care i-a adus lui Christian Petzold inspirația.

Christian Petzold (n. 1960) este un cunoscut cineast german care a studiat filologia și teatrul la Free University din Berlin, apoi regia la Academia de Film și Televiziune din Berlin. În filmografia lui Petzold se regăsesc: „Pilots” (1995), „Cuba Libre” (1996), „The Sex Thief” (1998), „The State I Am In” (2001), „Something To Remind Me” (2002), „Wolfsburg” (2003), „Ghosts” (2005), „Yella” (2007), „Jerichow” (2008), „Dreileben – Something Better Than Death„ (2011), „Barbara” (2012), „Phoenix” (2014) și „Transit” (2018), care a fost distribuit în România de Independența Film.

Paula Beer (n. 1995) este la a doua colaborare cu Petzold după „Transit”, fiind una dintre cele mai cunoscute tinere actrițe germane. A interpretat primul rol principal la 14 ani în „The Poll Diaries” (2010, r. Chris Kraus), pentru care a câștigat Premiul pentru Cea mai bună actriță la Bavarian Film Awards. În 2016 a interpretat rolul principal în filmul lui François Ozon, „Frantz” (2016), care i-a adus recunoaștere internațională prin Premiul pentru Cea mai bună tânără actriță la Festivalul de Film de la Veneția și nominalizări la César și Prix Lumière în aceeași categorie precum și Cea mai bună actriță la European Film Awards. Paula Beer a apărut în „Never Look Away” (2018, r. Florian Henckel von Donnersmarck) și „The Wolf‘s Call” (2019, r. Antonin Baudry), iar pentru rolul interpretat în multipremiata serie TV „Bad Banks” (r. Christian Schwochow, Christian Zübert) a fost nominalizată printre altele la Premiile Televiziunii Germane și Golden Camera, și a câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță la German Actors Award.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.