Uniunea Cineastilor aniversează 50 de ani de la înfiinţare
https://www.ziarulmetropolis.ro/uniunea-cineastilor-aniverseaza-50-de-ani-de-la-infiintare/

Uniunea Cineastilor din România (UCIN) sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani de la înfiinţare prin proiecţii de filme clasice, care vor avea loc de luni până joi, la cinema Studio, precum şi printr-o gală de premiere organizată pe 28 octombrie.

Un articol de Andrada Văsii|15 octombrie 2013

Uniunea Cineastilor din România (UCIN) sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani de la înfiinţare prin proiecţii de filme clasice, care vor avea loc de luni până joi, la cinema Studio, precum şi printr-o gală de premiere organizată pe 28 octombrie, la Ateneul Român din Bucureşti.

Potrivit UCIN, împlinirea celor 50 de ani de la înfiinţarea Uniunii Cineastilor din România este un eveniment aniversar, un bun prilej de a-i onora pe cei ale căror idei şi a căror muncă s-au transformat în capodopere cinematografice, de a viziona peliculele care au marcat parcursul filmului românesc şi de a-i premia pe cei mai merituoşi cineaşti autohtoni.

Începând de luni, cinematograful Studio găzduieşte o serie de proiecţii ale unor filme de ficţiune marca Uniunea Cineastilor, documentare şi de animaţie – o gală a filmului românesc care readuce în prin plan pelicule ca „Meandre”, regia Mircea Săucan, „Nunta de piatră”, regia Mircea Veroiu şi Dan Piţa, „E pericolosso sporgersi”, regia Nae Caranfil, „Răscoala”, regia Mircea Mureşan, „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, regia Sergiu Nicolaescu, „4,3,2″ (foto sus), regia Cristian Mungiu, şi „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

Astfel, până joi, cinematograful Studio deschide uşile tinerilor cineaşti, dar şi tuturor cinefililor care vor să ia parte la gala aniversară UCIN.

50 de ani de filme bune, la Uniunea Cineastilor

Pe 28 octombrie, de la ora 18.00, la Ateneul Român se va desfăşura festivitatea de premiere a unora dintre cei mai importanţi cineaşti români.

Citiţi şi: Cristian Mungiu: „Nu poţi falsifica violenţa“

Invitaţii vor viziona şi un documentar realizat de Vlad Leu, care urmăreşte traseul Uniunii Cineaştilor din România, şi vor lua parte la concertul susţinut de pianistul Andrei Licareţ, distins cu numeroase premii internaţionale, şi de celebra formaţie Violoncellisomo, condusă de profesorul Marin Cazacu.

Uniunea Cineastilor

„E pericolosso sporgersi“, în regia Nae Caranfil, face parte din programul aniversar alcătuit de Uniunea Cineastilor

„Anul acesta împlinim 50 de ani. Nu este doar un moment aniversar, este un prilej să ne amintim că, acum 50 de ani, cineaşti şi oameni de cultură de prestigiu au semnat un document prin care a luat naştere Asociaţia Cineaştilor (ACIN).

Printre ei: Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Titus Popovici, Iulian Mihu, Manole Marcus, Mirel Ilieşiu, Doru Segall, Dumitru Carabăţ, Titus Mesaros, Mihai Iacobşi mulţi alţii. Această asociaţie a apărat drepturile cineaştilor. Uniunea Cineastilor, care s-a format în 1990 pornind de la structura ACIN, a apărat nu numai drepturile cineaştilor, ci şi demnitatea lor”, a declarat Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

Preşedintele Uniunii a mai spus că astăzi, filmul românesc este respectat în lume la fel cum a fost respectat şi în anii ’60, ’70, ’80. „Multe generaţii de cineaşti au creat filme de referinţă distinse cu mari premii naţionale şi internaţionale. Astăzi uniunea noastră cuprinde mari personalităţi, creatori, realizatori, oameni care şi-au legat destinul de arta filmului“’, notează Mediafax.

În viziunea reprezentanţilor de la Uniunea Cineastilor, actorii  trebuie respectaţi şi răsplătiţi pentru efortul lor, iar cei care nu mai sunt printre noi trebuie omagiaţi pentru valoarea operei lăsate moştenire.

Foto credit: Cinemagia, filme din programul alcătuit de Uniunea Cineastilor

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.