Uniunea Cineastilor aniversează 50 de ani de la înfiinţare
https://www.ziarulmetropolis.ro/uniunea-cineastilor-aniverseaza-50-de-ani-de-la-infiintare/

Uniunea Cineastilor din România (UCIN) sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani de la înfiinţare prin proiecţii de filme clasice, care vor avea loc de luni până joi, la cinema Studio, precum şi printr-o gală de premiere organizată pe 28 octombrie.

Un articol de Andrada Văsii|15 octombrie 2013

Uniunea Cineastilor din România (UCIN) sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani de la înfiinţare prin proiecţii de filme clasice, care vor avea loc de luni până joi, la cinema Studio, precum şi printr-o gală de premiere organizată pe 28 octombrie, la Ateneul Român din Bucureşti.

Potrivit UCIN, împlinirea celor 50 de ani de la înfiinţarea Uniunii Cineastilor din România este un eveniment aniversar, un bun prilej de a-i onora pe cei ale căror idei şi a căror muncă s-au transformat în capodopere cinematografice, de a viziona peliculele care au marcat parcursul filmului românesc şi de a-i premia pe cei mai merituoşi cineaşti autohtoni.

Începând de luni, cinematograful Studio găzduieşte o serie de proiecţii ale unor filme de ficţiune marca Uniunea Cineastilor, documentare şi de animaţie – o gală a filmului românesc care readuce în prin plan pelicule ca „Meandre”, regia Mircea Săucan, „Nunta de piatră”, regia Mircea Veroiu şi Dan Piţa, „E pericolosso sporgersi”, regia Nae Caranfil, „Răscoala”, regia Mircea Mureşan, „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, regia Sergiu Nicolaescu, „4,3,2″ (foto sus), regia Cristian Mungiu, şi „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

Astfel, până joi, cinematograful Studio deschide uşile tinerilor cineaşti, dar şi tuturor cinefililor care vor să ia parte la gala aniversară UCIN.

50 de ani de filme bune, la Uniunea Cineastilor

Pe 28 octombrie, de la ora 18.00, la Ateneul Român se va desfăşura festivitatea de premiere a unora dintre cei mai importanţi cineaşti români.

Citiţi şi: Cristian Mungiu: „Nu poţi falsifica violenţa“

Invitaţii vor viziona şi un documentar realizat de Vlad Leu, care urmăreşte traseul Uniunii Cineaştilor din România, şi vor lua parte la concertul susţinut de pianistul Andrei Licareţ, distins cu numeroase premii internaţionale, şi de celebra formaţie Violoncellisomo, condusă de profesorul Marin Cazacu.

Uniunea Cineastilor

„E pericolosso sporgersi“, în regia Nae Caranfil, face parte din programul aniversar alcătuit de Uniunea Cineastilor

„Anul acesta împlinim 50 de ani. Nu este doar un moment aniversar, este un prilej să ne amintim că, acum 50 de ani, cineaşti şi oameni de cultură de prestigiu au semnat un document prin care a luat naştere Asociaţia Cineaştilor (ACIN).

Printre ei: Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Titus Popovici, Iulian Mihu, Manole Marcus, Mirel Ilieşiu, Doru Segall, Dumitru Carabăţ, Titus Mesaros, Mihai Iacobşi mulţi alţii. Această asociaţie a apărat drepturile cineaştilor. Uniunea Cineastilor, care s-a format în 1990 pornind de la structura ACIN, a apărat nu numai drepturile cineaştilor, ci şi demnitatea lor”, a declarat Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

Preşedintele Uniunii a mai spus că astăzi, filmul românesc este respectat în lume la fel cum a fost respectat şi în anii ’60, ’70, ’80. „Multe generaţii de cineaşti au creat filme de referinţă distinse cu mari premii naţionale şi internaţionale. Astăzi uniunea noastră cuprinde mari personalităţi, creatori, realizatori, oameni care şi-au legat destinul de arta filmului“’, notează Mediafax.

În viziunea reprezentanţilor de la Uniunea Cineastilor, actorii  trebuie respectaţi şi răsplătiţi pentru efortul lor, iar cei care nu mai sunt printre noi trebuie omagiaţi pentru valoarea operei lăsate moştenire.

Foto credit: Cinemagia, filme din programul alcătuit de Uniunea Cineastilor

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.