„Unlocked: Pericol descătușat”, un thriller de văzut în vara asta
https://www.ziarulmetropolis.ro/unlocked-pericol-descatusat-un-thriller-de-vazut-in-vara-asta/

„Unlocked: Pericol descătuşat” este un thriller de acţiune care spune povestea unei agente CIA de top, care se trezeşte prinsă într-o cursă contracronometru pentru a opri un atac cu arme biologice în Londra.

Un articol de Petre Ivan|12 iunie 2017

Filmul „Unlocked: Pericol descătușat” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 16 iunie 2017, fiind disponibil în format 2D.

Ideea acestui film i-a venit, în 2006, producătoarei Georgina Townsley, care l-a convins pe scenaristul Peter O’Brien să se alăture proiectului și să conceapă un thriller de spionaj care are în centru povestea unei eroine urbane din Londra. „Am căutat genul acela de scenarist care poate scrie pentru o femeie. Am citit sute de scenarii, iar cel semnat de Peter a fost singurul care s-a remarcat. Înțelege femeile și a scris un text pentru o femeie puternică”, explică Townsley.

Cu o experiență bogată în documentare, Townsley se află la primul ei lungmetraj și spune că pasiunea pentru spionaj o are din copilărie, când visa să lucreze sub acoperire. „Odată ce l-am găsit pe Peter, am decis să recurgem la o formă clasică de a spune această poveste cu spioni care să țină publicul în tensiune. Așa că și structura și intriga sunt deopotrivă de importante,” mai spune producătoarea.

Munca la scenariu a durat cam un an de zile și asta a dat roade, povestea fiind foarte bine primită la Hollywood, ceea ce a atras multă atenție asupra producției propriu-zise. Filmările au pornit în toamna anului 2014, mai mulți producători, printre care și cei ai megafrancizei „Transformers” fiind atrași de scenariul inteligent și de protagonista excepțională.

Un film veridic

Filmul se remarcă, în primul rând, prin personajul central, o femeie puternică, foarte bine pregătită, dar care comite o greșeală ce s-ar putea dovedi fatală. Alice e o fostă investigatoare CIA retrasă la Londra, după un eșec într-o operațiune ce a avut loc la Paris. Din întâmplare descoperă un curier care lucrează pentru o rețea teroristă și află că se pregătește un atac cu arme biologice în Londra.

Pentru a reda cât mai bine subiectul, scenaristul a făcut o amplă muncă de documentare, discutând inclusiv cu agenți FBI specializați în astfel de atacuri. „Ne-am propus ca filmul să transmită ceva ce nimeni nu își dorește să se întâmple, dar pe care numai Alice îl poate opri,” afirmă O’Brien. La acuratețea scenariului au ajutat și un fost consilier CIA, dar și un fost agent special din Marină, care au oferit soluții tehnice ce conferă autenticitate peliculei.

Deși scenariul a suferit numeroase transformări, miezul poveștii a rămas neschimbat și curios e faptul că astăzi, la lansarea filmului, virusul mortal Marburg care face ravagii în Londra seamănă cu Ebola care a secerat Africa de Vest acum trei ani. „Epidemia de Ebola a fost cu adevărat tragică și e o coincidență că filmul nostru e o încercare de a educa publicul cu privire la efectele cumplite pe care aceste organisme le pot avea în caz de epidemie sau dacă sunt, în mod intenționat, răspândite. E un scenariu înspăimântător, dar, din păcate, și îngrijorător”, spune scenaristul.

Un regizor legendar

Odată ce scenariul a fost finalizat, era nevoie de găsirea unui regizor care să se redea povestea exact așa cum o vedeau producătorii. Având o carieră uimitoare, de peste cinci decenii, care include o multitudine de genuri cinematografice și numeroase premii, versatilul Michael Apted a părut alegerea cea mai bună. Încă de la prima întâlnire cu legendarul Apted, producătorii au fost impresionați de viziunea sa asupra filmului. „A fost incredibil de inteligent în abordarea sa, ne-a plăcut la nebunie ceea ce voia să facă cu scenariul”, spune unul dintre producători.

Apted, la rândul lui, vede „Unlocked: Pericol descătușat” ca pe un film de personaj, unde actori celebri ca Orlando Bloom, Michael Douglas sau John Malkovich nu fac decât să pună în evidență cât mai bine personajul principal. „Michael Apted e o legendă vie și sunt mai mult decât onorată că mi-a regizat primul lungmetraj”, spune Georgina Townsley, cea care a avut ideea filmului.

O fană înfocată a regizorului, Noomi Rapace, cea care joacă rolul principal, numește experiența colaborării cu Apted ca fiind fantastică. „Știe precis ce vrea să facă cu fiecare personaj, cred că e un regizor uimitor care a făcut atât de multe până acum”, spune actrița.

În distribuție îi regăsiți pe Noomi Rapace, în rolul lui Alice Racine, Orlando Bloom în rolul lui Jack Alcott, Michael Douglas – Eric Lasch, John Malkovich – Bob Hunter și Toni Collette – Emily Knowles.

29
/04
/15

Independenţa Film va distribui în România încă trei filme selectate anul acesta la Cannes - mult așteptatul Love, al lui Gaspar Noé, programat în afara competiţiei, în secţiunea Midnight Screening, Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) şi Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael), în cadrul Quinzaine des réalisateurs .

28
/04
/15

În Cinematograful anilor '30 s-au impus - în acelaşi timp - o actriţă germană devenită americană prin adopţie, Marlene Dietrich, şi un actor francez, Jean Gabin. S-au iubit cu pasiune, dar Al Doilea Război Mondial le-a provocat ruptura fatală.

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.