Unul dintre cei mai apreciați interpreți ai lui Beethoven,  Alexander Schimpf, pe scena Sălii Thalia
https://www.ziarulmetropolis.ro/unul-dintre-cei-mai-apreciati-interpreti-ai-lui-beethoven-alexander-schimpf-pe-scena-salii-thalia/

După 3 zile de succes, în care iubitorii de muzică clasică din Sibiu au avut ocazia să-I întîlnească pe violonistul Ștefan Tarara şi pianiştii Cristian Budu, Mauro Lo Conte şi Volodymyr Lavrynenko, vineri, 30 octombrie, începând cu ora 20.30, unul dintre cei mai importanţi pianişti contemporani va urca pe scena Sălii Thalia.

Un articol de Liliana Matei|30 octombrie 2015

Este vorba despre Alexander Schimpf – pianist remarcabil, unul dintre cei mai apreciați interpreți ai lui Beethoven, câștigătorul Concursului Internațional de Pian din Cleveland SUA, în 2011, cu o bogată carieră internațională.

Programul serii include lucrări de ​J​ohannes BRAHMS​, Alexander SKRJABIN​, Claude DEBUSSY și ​Ludwig van BEETHOVEN: „Ne bucurăm să îl avem alături de noi la Sibiu pe Alexander Schimpf, unul dintre cei mai de succes pianiști contemporani, primit cu aplauze pe cele mai importante scene ale lumii, un artist care a avut drept parteneri de muzică de cameră, de-a lungul timpului, nume sonore, precum violonistul Christian Tetzlaff, violoncelistul Julian Steckel, American String Quartet sau Armida String Quartet.

Beethoven în interpretarea lui Alexander Schimpf va fi, cu singuranță, una dintre întâlnirile memorabile din istoria Festivalului Internațional Clara Haskil!” (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului INternațional Clara Haskil)

ALEXANDER SCHIMPF s-a născut în Germania, în 1981. A studiat inițial pianul cu Wolfgang Manz în Hanovra și, ulterior, cu Winfried Apel, la Musikhochschule Dresden, precum și cu Bernd Glemser, în Würzburg. Pianiștii Cécile Ousset și Janina Fialkowska au jucat ,de asemenea, un rol important în dezvoltarea sa artistică.

A fost invitat să concerteze atât în Germania, cât și în Franța (Auditorium du Louvre și Salle Cortot din Paris), Italia, Austria, Elvetia, Polonia, Anglia, Rusia, dar și în America de Sud, în repetate rânduri. Alexander Schimpf și-a făcut debutul la Carnegie Hall, în decembrie 2011, și de atunci a concertat frecvent în SUA: a susținut recitaluri în Cleveland, Indianapolis, Boston, Chicago, Washington DC. Angajamentele sale din Europa în ultimile sezoane au inclus apariții ca solist cu Orchestra Teatrului Mariinsky Sankt-Petersburg, Junge Deutsche Philharmonie, Filarmonica din Dresda, Orchestra Filarmonică din Praga, și „Orchestra Beethoven” din Bonn.

De-a lungul ultimilor ani, cariera pianistului Alexander Schimpf a luat amploare datorită câștigării unui număr impresionant de concursuri internaționale: Premiul I la German Music Competition (o distincție pe care niciun pianist nu o câștigase timp de 14 ani), Premiul I la Concursul Internațional Beethoven de la Viena din 2009 și, de asemenea, Premiul I la Concursul Internațional de Pian din Cleveland (SUA), ediția 2011.

Performanța sa în runda finală la Severance Hall cu renumita Orchestră Cleveland a fost primită cu standing ovation și a fost onorată cu Premiul Publicului. De atunci, Alexander Schimpf a concertat în săli importante, precum Konzerthaus Viena, Konzerthaus din Berlin, Zankel Hall Carnegie Hall din New York, Sala de concerte Marinsky din Sankt-Petersburg, Sala Mare „Alte Oper” din Frankfurt și Filarmonica München.

Alexander Schimpf a colaborat cu parteneri de muzică de cameră prestigioși printre care violonistul Christian Tetzlaff, violoncelistul Julian Steckel, „American String Quartet” și „Armida String Quartet”.

Lansat în anul 2009, primul său CD a fost co-produs de Deutschlandradio Kultur și Casa de discuri Genuin; a doua sa înregistrare – ca artist exclusiv al casei de discuri OEHMS Classics – include lucrări de Ravel, Scriabin și Schubert și a fost lansat în ianuarie 2013. Ce de-al treilea CD, care prezintă lucrări de Brahms, Debussy și Beethoven, a fost lansat în ianuarie 2015.

În noiembrie 2013, Alexander Schimpf a fost recompensat cu Premiul de stat bavarez pentru promovarea Artelor din München.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).