Unul dintre cei mai apreciați interpreți ai lui Beethoven,  Alexander Schimpf, pe scena Sălii Thalia
https://www.ziarulmetropolis.ro/unul-dintre-cei-mai-apreciati-interpreti-ai-lui-beethoven-alexander-schimpf-pe-scena-salii-thalia/

După 3 zile de succes, în care iubitorii de muzică clasică din Sibiu au avut ocazia să-I întîlnească pe violonistul Ștefan Tarara şi pianiştii Cristian Budu, Mauro Lo Conte şi Volodymyr Lavrynenko, vineri, 30 octombrie, începând cu ora 20.30, unul dintre cei mai importanţi pianişti contemporani va urca pe scena Sălii Thalia.

Un articol de Liliana Matei|30 octombrie 2015

Este vorba despre Alexander Schimpf – pianist remarcabil, unul dintre cei mai apreciați interpreți ai lui Beethoven, câștigătorul Concursului Internațional de Pian din Cleveland SUA, în 2011, cu o bogată carieră internațională.

Programul serii include lucrări de ​J​ohannes BRAHMS​, Alexander SKRJABIN​, Claude DEBUSSY și ​Ludwig van BEETHOVEN: „Ne bucurăm să îl avem alături de noi la Sibiu pe Alexander Schimpf, unul dintre cei mai de succes pianiști contemporani, primit cu aplauze pe cele mai importante scene ale lumii, un artist care a avut drept parteneri de muzică de cameră, de-a lungul timpului, nume sonore, precum violonistul Christian Tetzlaff, violoncelistul Julian Steckel, American String Quartet sau Armida String Quartet.

Beethoven în interpretarea lui Alexander Schimpf va fi, cu singuranță, una dintre întâlnirile memorabile din istoria Festivalului Internațional Clara Haskil!” (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului INternațional Clara Haskil)

ALEXANDER SCHIMPF s-a născut în Germania, în 1981. A studiat inițial pianul cu Wolfgang Manz în Hanovra și, ulterior, cu Winfried Apel, la Musikhochschule Dresden, precum și cu Bernd Glemser, în Würzburg. Pianiștii Cécile Ousset și Janina Fialkowska au jucat ,de asemenea, un rol important în dezvoltarea sa artistică.

A fost invitat să concerteze atât în Germania, cât și în Franța (Auditorium du Louvre și Salle Cortot din Paris), Italia, Austria, Elvetia, Polonia, Anglia, Rusia, dar și în America de Sud, în repetate rânduri. Alexander Schimpf și-a făcut debutul la Carnegie Hall, în decembrie 2011, și de atunci a concertat frecvent în SUA: a susținut recitaluri în Cleveland, Indianapolis, Boston, Chicago, Washington DC. Angajamentele sale din Europa în ultimile sezoane au inclus apariții ca solist cu Orchestra Teatrului Mariinsky Sankt-Petersburg, Junge Deutsche Philharmonie, Filarmonica din Dresda, Orchestra Filarmonică din Praga, și „Orchestra Beethoven” din Bonn.

De-a lungul ultimilor ani, cariera pianistului Alexander Schimpf a luat amploare datorită câștigării unui număr impresionant de concursuri internaționale: Premiul I la German Music Competition (o distincție pe care niciun pianist nu o câștigase timp de 14 ani), Premiul I la Concursul Internațional Beethoven de la Viena din 2009 și, de asemenea, Premiul I la Concursul Internațional de Pian din Cleveland (SUA), ediția 2011.

Performanța sa în runda finală la Severance Hall cu renumita Orchestră Cleveland a fost primită cu standing ovation și a fost onorată cu Premiul Publicului. De atunci, Alexander Schimpf a concertat în săli importante, precum Konzerthaus Viena, Konzerthaus din Berlin, Zankel Hall Carnegie Hall din New York, Sala de concerte Marinsky din Sankt-Petersburg, Sala Mare „Alte Oper” din Frankfurt și Filarmonica München.

Alexander Schimpf a colaborat cu parteneri de muzică de cameră prestigioși printre care violonistul Christian Tetzlaff, violoncelistul Julian Steckel, „American String Quartet” și „Armida String Quartet”.

Lansat în anul 2009, primul său CD a fost co-produs de Deutschlandradio Kultur și Casa de discuri Genuin; a doua sa înregistrare – ca artist exclusiv al casei de discuri OEHMS Classics – include lucrări de Ravel, Scriabin și Schubert și a fost lansat în ianuarie 2013. Ce de-al treilea CD, care prezintă lucrări de Brahms, Debussy și Beethoven, a fost lansat în ianuarie 2015.

În noiembrie 2013, Alexander Schimpf a fost recompensat cu Premiul de stat bavarez pentru promovarea Artelor din München.

09
/05
/19

Astăzi și mâine (9 și 10 mai 2019), de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program  uvertura operei Nabucco de Giuseppe Verdi, Concertul nr. 3, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 26, de Serghei Prokofiev și Simfonia nr. 2, în do major, op. 61 de Robert Schumann. Solistă în concertul lui Serghei Prokofiev va fi pianista Eva Yulin Shen, singura artistă care a primit şapte ani consecutiv distincţia „The Cultural Youth Ambassador Music Talent Awards“ acordată de guvernul taiwanez.

08
/05
/19

Șapte orașe și cinci țări – Germania, Franța, Italia, Canada și Moldova – vor găzdui în acest an reprezentații asociate Festivalului Internațional „George Enescu”, onorând astfel extraordinara moștenire muzicală a marelui compozitor român. Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” va avea loc în perioada 31 august - 22 septembrie. 

07
/05
/19

Opera Națională București prezintă joi, 9 mai, începând cu ora 18:30 Concertul extraordinar cu ocazia Zilei Europei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea, iar conceptul regizoral poartă semnătura lui Alex Nagy. Pe scenă vor evolua soliștii Oana Andra, Simonida Luțescu, Stanca Maria Manoleanu, Bianca Mărgean, Simona Neagu, Crina Zancu, Lucian Corchiș, Paul Lungu, Daniel Pop, Filip Panait, cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București. 

06
/05
/19

Teatrul Odeon a lansat în stagiunea 2001-2002 programul „Dans la Odeon”, program ce și-a propus să aducă în atenția publicului arta dansului profesionist din România și din străinătate, sub forma unor Gale Extraordinare. Ediția din acest an, a XVIII-a, va avea loc vineri, 17 mai, ora 19:00, în Sala Majestic a Teatrului Odeon.

25
/04
/19

Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabilă actriță cu voce de aur – așa cum a numit-o critica internațională -, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numără printre invitații celei de-a III-a ediții a Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureș, Reghin și Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

25
/04
/19

Tinerii muzicieni selectați în programul SoNoRo Interferențe 2019 încheie săptămâna de studiu si mentorat cu un concert la Portul Cultural Cetate, sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19:00. Bursierii vor interpreta alături de profesorii lor capodopere de Sergei Rachmaninov, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Antonin Dvorak, Dmitri Șostakovici, Max Bruch, Gabriel Fauré si Felix Mendelssohn-Bartholdy.

22
/04
/19

Opera Națională București prezintă joi, 25 aprilie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo.  Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

20
/04
/19

Cea de-a VII-a ediție a SoNoRo Conac se lansează în cadrul Sezonului România-Franța și anunță un program „À la française”!

19
/04
/19

În Joia Mare (25 aprilie – 19.00), în așteptarea sărbătorii Paștelui, Orchestra Națională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri  - dintre cele peste 2000 compuse vreodată! - Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuși ca dirijor.

18
/04
/19

Unsprezece orașe din România vor organiza concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an, față de șapte orașe în ediția anterioară. Publicul va avea ocazia să participe, sub egida festivalului, la concerte susținute de artiști internaționali împreună cu ansambluri și orchestre locale la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău, Bârlad, Târgoviște, Satu-Mare și Piatra Neamț, pe lângă evenimentele care se desfășoară timp de 23 de zile la București.

09
/04
/19

Documentarul „Pavarotti: Genius Is Forever”, realizat de cineastul Ron Howard (Oscar pentru „A Beautiful Mind”), va fi lansat în cinematografe pe 7 iunie. Trailerul oficial, lansat astăzi (marţi), prezintă scurte secvențe din interviuri, înregistrări din concerte şi imagini din arhiva familiei.