UrbanEye Film Festival, prima ediție din Cluj a festivalului despre oraș și locuitorii săi
https://www.ziarulmetropolis.ro/urbaneye-film-festival-prima-editie-din-cluj-a-festivalului-despre-oras-si-locuitorii-sai/

Între 11 – 15 mai 2022, publicul este aşteptat la Cinema ARTA, str. Universităţii 3, la prima ediţie în Cluj-Napoca a UrbanEye Film Festival.

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2022

Ediţia 2022 din Cluj aduce pentru cinefili şi pasionaţii de arhitectură, cinci zile de proiecţii de film despre oraşe, construcţii sau comunităţi, memorie și identitate, însoţite de tururi ghidate, dezbateri şi ateliere pentru copii, toate abordând cele mai neaşteptate şi actuale aspecte ale vieţii urbane.

Tema ediției explorează distrugerea orașelor și ce presupune reconstruirea lor. Distrugerea locuințelor, monumentelor și chiar a orașelor în ansamblu fiind în ultima perioadă realități din vecinătatea noastră. Prin filmele selectate, publicul este invitat să reflecte asupra valorii materiale ale acestor locuri pierdute în diverse conflicte armate, dar mai ales asupra valorii simbolice, emoționale și a relațiilor din comunitățile care le locuiau.

În completarea temei principale, sunt proiectate și filme specifice direcțiilor tematice recurente UrbanEye din București precum locuirea, dezvoltarea urbană sau focusul pe lucrări ale anumitor arhitecți și artiști consacrați.

Majoritatea proiecţiilor sunt însoţite de discuţii susţinute de personalităţi relevante pentru tema abordată, de la arhitecţi la psihologi. Proiecția Such Stuff As Dreams Are Made On / Din ce sunt făcute visele? va fi însoțită de discuții cu arhitecții Adriana Măgerușan și Silviu Medeșan despre tema locuirii în comun; în urma proiecției documentarului Push, publicul este invitat la o dezbatere de mare actualitate pe tema unui fenomen îngrijorător la nivel global: creșterea excesivă a prețului locuințelor, cu invitații Bogdana Neamțu, conferențiar universitar doctor și director al Departamentului de Administrație și Management Public al Universității Babeș-Bolyai, arhitectul și urbanistul Eugen Pănescu, și Șerban Țigănaș, unul dintre cele mai cunoscute nume din domeniul arhitecturii. Proiecția Good Neighbours / Vecini buni va fi, de asemenea, urmată de discuții despre comunitate și singurătate cu psihologul și psihoterapeutul Raluca Mihaela Ionescu.
Evenimentele conexe precum tururile ghidate şi discuțiile doresc să contextualizeze subiectele filmelor și să provoace publicul să descopere un nou mod de a privi lucrurile: privirea urbană.

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de pe site-ul https://eventbook.ro/festival/urbaneye-film-festival, sau de la Cinema ARTA, str Universității 3.
Prețul unui abonament este de 75 lei preț întreg, 50 lei redus (elevi, studenți, seniori) și include toate proiecțiile din festival.

Urban Eye Film Festival 2022 Cluj- Programul complet

11 – 15 mai 2022, Cinema ARTA
Mi 11 mai, 19:00 – Where to with History / Urmele trecutului
r: Hans Christian Post | 2019
Mi 11 mai, 20:30 – Get together la ARTA Café cu DJ Gopo

J 12 mai, 18:30 – Such Stuff As Dreams Are Made On / Din ce sunt făcute visele? + discuții cu Adriana Măgerușan și Silviu Medeșan
r: Lotte Schreiber | 2019

V 13 mai, 18:30 – Push + discuții cu Bogdana Neamțu, Eugen Pănescu și Șerban Țigănaș
r: Frederik Gertten | 2019 | documentar
V 13 mai, 21:00 – The French Dispatch
r: Wes Anderson | 2021

S 14 mai, 11:00 – De-a detectivii patrimoniului – atelier pentru copii
S 14 mai, 15:00 – Negru pe alb: cinematografele din Clujul de altădată
Tur ghidat cu Asociația Korzo
S 14 mai, 16:30 – Good Neighbours / Vecini buni + discuții cu Raluca Mihaela Ionescu
r: Stella van Voorst van Beest | 2018
S 14 mai, 19:00 – The Destruction of Memory / Distrugerea memoriei
r: Tim Slade | 2015
S 14 mai, 21:00 – Making a Mountain / Clădind un munte
r: Rikke Selin Fokdal, Kaspar Astrup Schröder | 2020

D 15 mai, 12:00 – Panna Adorjáni & Dániel Láng: Călătorie în timp în ritm de mers
plimbare audio prin Cluj
D 15 mai, 16:30 – The River and the Wall / Râul și zidul
r: Ben Masters | 2019
D 15 mai, 18:30 – Warsaw: A City Divided / Varșovia – Un oraș divizat
r: Eric Bednarski | 2019
D 15 mai, 20:00 – Walking on Water / Pășind pe apă
r: Andrey Paounov | 2018

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.