UrbanEye Film Festival, prima ediție din Cluj a festivalului despre oraș și locuitorii săi
https://www.ziarulmetropolis.ro/urbaneye-film-festival-prima-editie-din-cluj-a-festivalului-despre-oras-si-locuitorii-sai/

Între 11 – 15 mai 2022, publicul este aşteptat la Cinema ARTA, str. Universităţii 3, la prima ediţie în Cluj-Napoca a UrbanEye Film Festival.

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2022

Ediţia 2022 din Cluj aduce pentru cinefili şi pasionaţii de arhitectură, cinci zile de proiecţii de film despre oraşe, construcţii sau comunităţi, memorie și identitate, însoţite de tururi ghidate, dezbateri şi ateliere pentru copii, toate abordând cele mai neaşteptate şi actuale aspecte ale vieţii urbane.

Tema ediției explorează distrugerea orașelor și ce presupune reconstruirea lor. Distrugerea locuințelor, monumentelor și chiar a orașelor în ansamblu fiind în ultima perioadă realități din vecinătatea noastră. Prin filmele selectate, publicul este invitat să reflecte asupra valorii materiale ale acestor locuri pierdute în diverse conflicte armate, dar mai ales asupra valorii simbolice, emoționale și a relațiilor din comunitățile care le locuiau.

În completarea temei principale, sunt proiectate și filme specifice direcțiilor tematice recurente UrbanEye din București precum locuirea, dezvoltarea urbană sau focusul pe lucrări ale anumitor arhitecți și artiști consacrați.

Majoritatea proiecţiilor sunt însoţite de discuţii susţinute de personalităţi relevante pentru tema abordată, de la arhitecţi la psihologi. Proiecția Such Stuff As Dreams Are Made On / Din ce sunt făcute visele? va fi însoțită de discuții cu arhitecții Adriana Măgerușan și Silviu Medeșan despre tema locuirii în comun; în urma proiecției documentarului Push, publicul este invitat la o dezbatere de mare actualitate pe tema unui fenomen îngrijorător la nivel global: creșterea excesivă a prețului locuințelor, cu invitații Bogdana Neamțu, conferențiar universitar doctor și director al Departamentului de Administrație și Management Public al Universității Babeș-Bolyai, arhitectul și urbanistul Eugen Pănescu, și Șerban Țigănaș, unul dintre cele mai cunoscute nume din domeniul arhitecturii. Proiecția Good Neighbours / Vecini buni va fi, de asemenea, urmată de discuții despre comunitate și singurătate cu psihologul și psihoterapeutul Raluca Mihaela Ionescu.
Evenimentele conexe precum tururile ghidate şi discuțiile doresc să contextualizeze subiectele filmelor și să provoace publicul să descopere un nou mod de a privi lucrurile: privirea urbană.

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de pe site-ul https://eventbook.ro/festival/urbaneye-film-festival, sau de la Cinema ARTA, str Universității 3.
Prețul unui abonament este de 75 lei preț întreg, 50 lei redus (elevi, studenți, seniori) și include toate proiecțiile din festival.

Urban Eye Film Festival 2022 Cluj- Programul complet

11 – 15 mai 2022, Cinema ARTA
Mi 11 mai, 19:00 – Where to with History / Urmele trecutului
r: Hans Christian Post | 2019
Mi 11 mai, 20:30 – Get together la ARTA Café cu DJ Gopo

J 12 mai, 18:30 – Such Stuff As Dreams Are Made On / Din ce sunt făcute visele? + discuții cu Adriana Măgerușan și Silviu Medeșan
r: Lotte Schreiber | 2019

V 13 mai, 18:30 – Push + discuții cu Bogdana Neamțu, Eugen Pănescu și Șerban Țigănaș
r: Frederik Gertten | 2019 | documentar
V 13 mai, 21:00 – The French Dispatch
r: Wes Anderson | 2021

S 14 mai, 11:00 – De-a detectivii patrimoniului – atelier pentru copii
S 14 mai, 15:00 – Negru pe alb: cinematografele din Clujul de altădată
Tur ghidat cu Asociația Korzo
S 14 mai, 16:30 – Good Neighbours / Vecini buni + discuții cu Raluca Mihaela Ionescu
r: Stella van Voorst van Beest | 2018
S 14 mai, 19:00 – The Destruction of Memory / Distrugerea memoriei
r: Tim Slade | 2015
S 14 mai, 21:00 – Making a Mountain / Clădind un munte
r: Rikke Selin Fokdal, Kaspar Astrup Schröder | 2020

D 15 mai, 12:00 – Panna Adorjáni & Dániel Láng: Călătorie în timp în ritm de mers
plimbare audio prin Cluj
D 15 mai, 16:30 – The River and the Wall / Râul și zidul
r: Ben Masters | 2019
D 15 mai, 18:30 – Warsaw: A City Divided / Varșovia – Un oraș divizat
r: Eric Bednarski | 2019
D 15 mai, 20:00 – Walking on Water / Pășind pe apă
r: Andrey Paounov | 2018

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.