„Uriași de Pantelimon” – Proiect de artă și viață la înălțime
https://www.ziarulmetropolis.ro/uriasi-de-pantelimon-proiect-de-arta-si-viata-la-inaltime/

La trei ani de la deschiderea Turnului de apă şi artă din Pantelimon, Make a Point derulează un nou proiect de artă la înălţime. Locuitorii cartierului îşi spun poveştile, artiştii le urcă pe acoperişuri, publicul le admiră din turn.

Un articol de Petre Ivan|19 iunie 2017

Viața cartierului, nescrisă în vreun manual de istorie, rămâne acolo, între cer și pământ, ca s-o descopere oricine, oricând are chef de o plimbare prin istoria trecută și contemporană a Bucureștilor.

Primul tramvai electric din București, demolările din anii 80, termoizolările de acum, viața clasei muncitoare care a construit socialismul și s-a mutat înapoi la țară, și viața tineretului care acum află cum era înainte.

Toate sunt poveștile cartierului Pantelimon, pe care o seamă de artiști le vor urca în acest an pe blocurile gri și pe fostele hale industriale încă rămase în picioare în estul Capitalei.

Va fi un fel de Facebook cu postări reale, într-un spațiu beton și cu vizualizări, mai ales prin „scroll up”, din Turnul de apă și artă Make a Point.

Ce se întâmplă

Proiectul Uriași de Pantelimon, inițiat și dezvoltat de Mădălina Roșca și Paul Arne Wagner, documentary artists, și Ana Alexandra Blidaru, art consultant, a avut episodul pilot la sfârșitul anului trecut cu sprijinul ARCUB. Cu ajutorul unui antropolog, Andreea Drăgan, Make a Point colecționează acum poveștile Pantelimonului.

În luna iulie, artiști din România și din lume vor fi invitați să transforme poveștile în imagini de neuitat. Schițele rezultate din această întâlnire, a poveștilor cu imaginația artiștilor, vor fi jurizate în luna august, iar lucrările câștigătoare vor fi urcate apoi pe clădirile din jurul Turnului de Artă.

Deschiderea expoziției în aer liber va avea loc în 13-15 octombrie 2017, în cadrul Zilelor Urban Art „Uriași de Pantelimon”, o manifestare ce va cuprinde evenimente de artă urbană, conferințe, workshopuri, proiecții tematice de film documentar și întâlniri cu artiștii la lucru.

Unde:

Spațiile avute în vedere într-o primă etapă sunt: fosta Filatură de Bumbac, fosta Centrală a Lânii, fosta Postăvărie Română. Faptul că aceste spații încă există – spre deosebire de alte foste uzine bucureștene detonate pentru a face loc unor imobile sau mall-uri – a făcut firească folosirea lor ca șevalete naturale pentru a scoate cartierul din anonimat și a duce arta și dincolo de inelul central al orașului.

Cu cine:

Artiștii – peste 50 de pictori, arhitecți, urbaniști și designeri – vor cunoaște cu această ocazie comunitatea și vor contribui la un mod inedit pentru România de a-și face cunoscute poveștile. Conceptul de artă urbană care revitalizează suburbiile industrializate ale orașelor este unul intens folosit în lume la ora actuală.

Dacă ați trăit în cartier sau încă mai sunteți locuitor de Pantelimon și cunoașteți fapte de viață ale comunității, Make a Point vă așteaptă poveștile la adresa [email protected] sau pe pagina de facebook până la 15 iulie 2017.

PRIMA LUCRARE realizată în cadrul proiectului de către cuplul de artiști BoeMona, din Contanța (2016). Artiștii au venit la București, și în spiritual proiectului au lucrat cu poveștile adunate de la locuitori.

În mijlocul lucării este evocată textilista, cea care în anii ’70, la doar 17 ani abia împliniți, era adusă dintr-un sat din sudul țării ca să lucreze în uzină, în trei schimburi.

Demolările cartierelor de case din jurul fabricilor au facut loc blocurilor de locuit pentru lucrătoarele din uzine și familiile lor – aceasta este istoria personală, dar și de cartier, cimentată de BoeMona în lucrarea lor la inălțime.

Foto: Uriași de Pantelimon – facebook

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.