Uriașul cu picioare de lut și dansul lui Zorba
https://www.ziarulmetropolis.ro/uriasul-cu-picioare-de-lut-si-dansul-lui-zorba/

Pare greu de crezut, dar ruşii ne-au făcut un serviciu, plasând pe după o perdea de praf, fum şi moloz mica noastră prăbuşire balcanică.

Un articol de Dede's (Dan Nicolaie)|21 iunie 2016

Începută cu câteva ore înainte de primul meci la Euro 2016, când suporterii bine antrenați în tabere de pregătire și-au arătat mușchii, prăbușirea fotbalistică a Rusiei a fost una extrem de spectaculoasă, încheiată în stil mare la meciul cu reprezentativa Țării Galilor.

Probabil la întoarcerea în țară, selecționerul Leonid Slutski își va aduce aminte de scena de final din celebrul film „Zorba Grecul” al lui Michael Cakoyannis, și chiar dacă nu are nimic din virilitatea brută a lui Anthony Quinn îl va întreba pe Vladimir Putin: „Hei Boss, ai văzut vreodată o prăbuşire mai măreaţă?”.

Noroc că, inclusiv în Rusia, lucrurile s-au mai schimbat, altfel dansul de final ar fi avut loc în „însorita Siberie”, un loc atât de plăcut încât foarte puțini s-au mai întors din el.Gareth Bale

Pare greu de crezut, dar rușii ne-au făcut un serviciu, plasând pe după o perdea de praf, fum și moloz mica noastră prăbușire balcanică. Zâmbetul de după cădere, este gestul de care avem nevoie și pe care trebuie să-l învățăm dacă vrem să ne păstrăm speranța. La câte căderi avem, putem repeta până ne va ieși perfect.

Galezii au învățat să râdă cu toată gura, dar după reușite, ceea ce nu este atât de greu, mai ales când îl au în echipă pe Gareth Bale, fotbalistul care și-a dat jos echipamentul de vedetă și a îmbrăcat salopeta muncitorului, care trage tare pentru el, pentru colegi și pentru țara lui.

Anglia are ceva, dar nu are totul, așa că nu aș paria mai mult de o liră, pe care nu o am, pe un eventual triumf al acestei echipe, care simte nevoia să ne reamintească, la intervale regulate, că a inventat fotbalul, dar, orice ar face, la marile baluri alții se bucură la final.

Foto: europeanul metropolis – euro.com, facebook

Citiţi şi:
11
/07
/16

Portugalia este regina Europei din punct de vedere fotbalistic, dar trebuie să recunoaştem că regina balului de la finalul turneului a fost molia, multiplicată în câteva sute de mii de exemplare. Ca orice oaspete nepoftit, a fost prezentă în toate momentele cheie ale finalei, de la fluierul de start până la accidentarea lui Ronaldo, golul lui Eder şi decernarea trofeului.

10
/07
/16

În versiunea sa portugheză a Şeherazadei, cineastul Miguel Gomes include un episod, inventat sau stilizat, în care un cocoş este adus în faţa justiţiei pentru a-şi justifica infracţiunea în formă continuată. Mai exact, pasărea nărăvaşă din Resende (orăşel din districtul Viseu, care nu-i în Maramureş, deşi sună la fel) tulbura prematur liniştea matinală a locuitorilor.

08
/07
/16

Duminică seara cinăm în familie. Cine doreşte poate să şi danseze, dar programul muzical este compus exclusiv din fado şi şansonete. Cina se va lua la ora 22.00 şi are ca fel principal coq au vin, adaptat şi reinterpretat. Se ia un cocoş, puţin mai mic decât Pogba, dar mai înfoiat decât Griezmann, şi se achiziţionează un vin de Maderia, dacă se poate producţie 1985 (anul naşterii lui Ronaldo).

06
/07
/16

Citit prin gaura antropocheii, tabloul semifinalelor de la Euro e reprezentarea fidelă a formulei sociale bazate pe arhetipuri. E ca-n viaţă, mai simplu spus. Sau ca la revoluţie. Regizată sau spontană. Indiferent însă de absenţa sau prezenţa sforilor, obiectivul celor angrenaţi e acelaşi: să învingă.

04
/07
/16

Optimismul exagerat al amatorilor ocazionali de fotbal a înghețat duminică seara la Paris. Victoria Franței a fost primită de neutrii (care evident țineau cu Islanda) precum un cod congelat lipit de spate într-o zi ploioasă de iulie. Senzația este amestecată, de plăcere (șapte goluri într-un meci), de înfiorare (ce sumar i-au executat într-o repriză), de necaz (surpriza, surprizelor a fost eliminată), de revoltă (iar Germania – Franța), de resemnare (indiferent ce se întâmplă pe parcurs, la finiș tot un favorit ajunge).

03
/07
/16

Cum diva de pică a plecat în vacanţă la Miami, iar Leo nu ne-a răspuns la sms, l-am contactat, în calitate de suporter, pe domnul Klaus Iohannis*, un admirator al fotbalului german, pentru câteva cuvinte domoale despre dureroasa înfrângere a fratellilor d’Italia, în sferturile de finală ale Europeanului de fotbal.

02
/07
/16

Scenariul a fost identic ca-n primul sfert de finală: scor deschis repede (minutul 2 în Polonia - Portugalia, minutul 13, aseară), gol egalizator pe parcursul aceleiaşi reprize (între minutele 30 şi 33), remiză la pauză, iar la sfârşit, cu sau fără prelungiri şi lovituri de la 11 metri, calificare ratată de echipa care a înscris prima. Déjà-vu.

26
/06
/16

Germania are grația unui zid de beton în care se reped berbeci mai mari sau mai mici. Nu se mișcă, nu se emoționează, nu are regrete, doar suferă de o eficiență care unor latini le creează instantaneu vertijuri. Ultimul berbecuț care s-a înfit cu capul în perete a fost echipa Slovaciei. Trosc, poc, pac, de trei ori și cazul a fost rezolvat. „Altul mai gras, că pe asta l-am ras”, cum spunea un tip care împărțea dreptatea pe stradă, fără ca cineva să-i solicite ajutorul.

26
/06
/16

Eram la cină, cu nişte amici, pe Champs-Elysees, când mi-a parvenit vestea tristă a eliminării Croaţiei. A fost singura echipă de la acest Euro-peltea pe care am adorat-o, care m-a impresionat şi ale cărei evoluţii din faza grupelor mi-au zdrobit creierii. A fost naţionala pe care,dincolo de raţiuni si afinităţi, mi-am dorit să o văd jucând cu trofeul pe masă la Saint-Denis.

19
/06
/16

Când este vorba de Albania și prin cadru apare și generalul Anghel Iordănescu, în minte îmi vine automat un autor și o carte și dacă nu zic măcar asta, vorba lui Florin Piersic, nu mai zic nimic. „Generalul armatei moarte” este cartea și Ismail Kadare este omul care a plămădit-o. Povestea este excepțională și din câte îmi amintesc am relatat-o pe scurt în acest colț minunat de univers al internetului.

18
/06
/16

Kevin De Bruyne. Fotbalist de 55 milioane de lire. Sterline. Căci atât a scos din teşcherea Manchester City pentru a-l readuce în Premier League, anul trecut, după un minisejur catastrofal la Chelsea, în 2014. În sezonul recent încheiat a bifat 41 de apariţii sub comanda lui Pellegrini, în toate competiţiile, şi a înscris de 16 ori. Un scoresheet decent, însă de la el se doreşte mai mult.

17
/06
/16

Particip la al treilea European din cariera mea jurnalisticã, aflatã într-o prãbuşire financiarã liberã. Sunt propriul trimis special la Bordeaux, în Aquitaine. De ce aici? Am dat cu banul. Cred în hazard. Hazardul m-a adus în acest oraş în care cultura e mai ales a vinului. Oameni din Bordeaux îmbãtaţi cu vin traverseazã oraşul. Lor nu le pasã de campionat.

Pagina 2 din 3123