URSUL DE AUR 2014: Ce filme concurează pentru trofeu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ursul-de-aur-2014-ce-filme-concureaza-pentru-trofeu/

Organizatorii celei de-a 64-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (6 – 16 februarie) au anunţat titlurile din competiţie care vor concura pentru Ursul de Aur 2014 şi Ursul de Argint. În competiţie se află 18 premiere mondiale şi trei debuturi în lungmetraj.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2014

Organizatorii celei de-a 64-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (6 – 16 februarie) au anunţat titlurile din competiţie care vor concura pentru Ursul de Aur 2014 şi Ursul de Argint. În competiţie se află 18 premiere mondiale şi trei debuturi în lungmetraj.

Selecţia include premiera internaţională a peliculei „Boyhood”, regizată de Richard Linklater. Filmul, care va avea premiera la Sundance, a fost turnat în diverse perioade din 2002 până în 2013 şi acoperă 12 ani din viaţa unei familii.

Filmul îi are în distribuţie pe Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater.

Printre peliculele care vor avea premiere mondiale la Berlin se află „In Order of Disappearance”, de Hans Petter Moland, în care Stellan Skarsgård joacă rolul unui bărbat ce conduce un utilaj de deszăpezire, informează Mediafax.

Moartea fiului său îl plasează în mijlocul unui război al drogurilor între mafia norvegiană şi un grup de sârbi.

În afara competiţiei va avea premiera internaţională pelicula fantasy „Beauty and the Beast”, regizată de Christophe Gans, cu Vincent Cassel şi Léa Seydoux în rolurile principale.

Alte premiere mondiale includ filmul „La voie de l’ennemi”, de Rachid Bouchareb – despre un fost condamnat musulman care se împrieteneşte cu poliţistul însărcinat cu supravegherea sa în perioada regimului de libertate condiţionată.

În distribuţie se remarcă Forest Whitaker, Harvey Keitel şi Brenda Blethyn.

URSUL DE AUR 2014

Ursul de Aur 2014: The Grand Budapest Hotel, de Wes Anderson, va deschide Festivalul de Film de la Berlin

Printre titlurile anunţate anterior de organizatorii Berlinalei se remarcă pelicula „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, care va deschide festivalul, dar şi drama „71”, un film despre război regizat de Yann Demange.

Competiţia de la Berlin include următoarele pelicule: „Black Coal, Thin Ice” (Yinan Diao, China), „Boyhood” (Richard Linklater, SUA), „The Little House” (Yojdir i Yamada, Japonia), „Historia del miedo” (Benjamin Naishtat, coproducţie Argentina-Uruguay-Germania-Franţa), „Jack” (Edward Berger, Germania), „Kraftidioten” (Hans Petter Moland, Norvegia-Suedia-Danemarca), „Kreuzweg” (Dietrich Brüggemann, Germania),

„La belle et la bête” (Christophe Gans, Franţa-Germania), „La tercera orilla” (Celina Murga, Argentina-Germania-Olanda), „La voie de l’ennemi” (Rachid Bouchareb, Franţa-Algeria-Belgia-SUA), „Macondo” (Sudabeh Mortezai, Austria), „Praia do Futuro” (Karim Aïnouz, Brazilia-Germania), „Tui Na/ Blind Massage” (Ye Lou, China-Franţa), „Wu Ren Qu/ No Man’s Land” (Hao Ning, China), „Zwischen Welten” (Feo Aladag, Germania),

„71” (Yann Demange, Marea Britanie), „Aimer, boire et chanter” (Alain Resnais, Franţa), „Aloft” (Claudia Llosa, Spania-Canada-Franţa), „Die geliebten Schwestern” (Dominik Graf, Germania), „Stratos” (Yannis Economides, Grecia-Germania-Cipru), „The Grand Budapest Hotel” (Wes Anderson, Germania-Marea Britanie), notează Mediafax.

Alte filme deja anunţate şi care vor fi proiectate în afara competiţiei sunt premiera mondială a versiunii necenzurate a filmului „Nymphomaniac Vol.1”, de Lars von Trier şi „The Monuments Men”, de George Clooney.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Berlinale Palast, pe 15 februarie.

Festivalul se va încheia odată cu proiecţia filmului ce va fi desemnat câştigător al trofeului Ursul de Aur.

Foto cu URSUL DE AUR 2014 : Boyhood şi The Grand Budapest Hotel – Cinemagia

 

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.