URSUL DE AUR 2014: Ce filme concurează pentru trofeu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ursul-de-aur-2014-ce-filme-concureaza-pentru-trofeu/

Organizatorii celei de-a 64-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (6 – 16 februarie) au anunţat titlurile din competiţie care vor concura pentru Ursul de Aur 2014 şi Ursul de Argint. În competiţie se află 18 premiere mondiale şi trei debuturi în lungmetraj.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2014

Organizatorii celei de-a 64-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (6 – 16 februarie) au anunţat titlurile din competiţie care vor concura pentru Ursul de Aur 2014 şi Ursul de Argint. În competiţie se află 18 premiere mondiale şi trei debuturi în lungmetraj.

Selecţia include premiera internaţională a peliculei „Boyhood”, regizată de Richard Linklater. Filmul, care va avea premiera la Sundance, a fost turnat în diverse perioade din 2002 până în 2013 şi acoperă 12 ani din viaţa unei familii.

Filmul îi are în distribuţie pe Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater.

Printre peliculele care vor avea premiere mondiale la Berlin se află „In Order of Disappearance”, de Hans Petter Moland, în care Stellan Skarsgård joacă rolul unui bărbat ce conduce un utilaj de deszăpezire, informează Mediafax.

Moartea fiului său îl plasează în mijlocul unui război al drogurilor între mafia norvegiană şi un grup de sârbi.

În afara competiţiei va avea premiera internaţională pelicula fantasy „Beauty and the Beast”, regizată de Christophe Gans, cu Vincent Cassel şi Léa Seydoux în rolurile principale.

Alte premiere mondiale includ filmul „La voie de l’ennemi”, de Rachid Bouchareb – despre un fost condamnat musulman care se împrieteneşte cu poliţistul însărcinat cu supravegherea sa în perioada regimului de libertate condiţionată.

În distribuţie se remarcă Forest Whitaker, Harvey Keitel şi Brenda Blethyn.

URSUL DE AUR 2014

Ursul de Aur 2014: The Grand Budapest Hotel, de Wes Anderson, va deschide Festivalul de Film de la Berlin

Printre titlurile anunţate anterior de organizatorii Berlinalei se remarcă pelicula „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, care va deschide festivalul, dar şi drama „71”, un film despre război regizat de Yann Demange.

Competiţia de la Berlin include următoarele pelicule: „Black Coal, Thin Ice” (Yinan Diao, China), „Boyhood” (Richard Linklater, SUA), „The Little House” (Yojdir i Yamada, Japonia), „Historia del miedo” (Benjamin Naishtat, coproducţie Argentina-Uruguay-Germania-Franţa), „Jack” (Edward Berger, Germania), „Kraftidioten” (Hans Petter Moland, Norvegia-Suedia-Danemarca), „Kreuzweg” (Dietrich Brüggemann, Germania),

„La belle et la bête” (Christophe Gans, Franţa-Germania), „La tercera orilla” (Celina Murga, Argentina-Germania-Olanda), „La voie de l’ennemi” (Rachid Bouchareb, Franţa-Algeria-Belgia-SUA), „Macondo” (Sudabeh Mortezai, Austria), „Praia do Futuro” (Karim Aïnouz, Brazilia-Germania), „Tui Na/ Blind Massage” (Ye Lou, China-Franţa), „Wu Ren Qu/ No Man’s Land” (Hao Ning, China), „Zwischen Welten” (Feo Aladag, Germania),

„71” (Yann Demange, Marea Britanie), „Aimer, boire et chanter” (Alain Resnais, Franţa), „Aloft” (Claudia Llosa, Spania-Canada-Franţa), „Die geliebten Schwestern” (Dominik Graf, Germania), „Stratos” (Yannis Economides, Grecia-Germania-Cipru), „The Grand Budapest Hotel” (Wes Anderson, Germania-Marea Britanie), notează Mediafax.

Alte filme deja anunţate şi care vor fi proiectate în afara competiţiei sunt premiera mondială a versiunii necenzurate a filmului „Nymphomaniac Vol.1”, de Lars von Trier şi „The Monuments Men”, de George Clooney.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Berlinale Palast, pe 15 februarie.

Festivalul se va încheia odată cu proiecţia filmului ce va fi desemnat câştigător al trofeului Ursul de Aur.

Foto cu URSUL DE AUR 2014 : Boyhood şi The Grand Budapest Hotel – Cinemagia

 

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.