V.I.P. online, la Teatrul German de Stat Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/v-i-p-online-la-teatrul-german-de-stat-timisoara/

Teatrul German de Stat Timişoara vă invită miercuri, 11 noiembrie, ora 19.30, la o nouă formă de experienţă teatrală – „V.I.P. – Very Isolated Person”, un spectacol online, live, interactiv, cu actriţa Olga Török, o adaptare liberă după „Pescăruşul” lui Cehov, coordonată de tânăra regizoare Paula Lynn Breuer.

Un articol de Liliana Matei|9 noiembrie 2020

Spectacolul este o variantă online, modificată, a spectacolului offline cu același nume, al cărui premieră în sală a fost amânată din cauza condițiilor impuse de autoritățile locale.

O actriță, Olga Török, o joacă pe Nina, tânăra din drama cehoviană, care e la rândul ei actriță. Nina, care își destăinuie experiențele dureroase și în același timp poate privi încrezătoare în viitor, ridică întrebări la care Olga își dorește răspunsuri. Ce înseamnă meseria actorului dacă teatrul trece în online și sala de spectacol rămâne goală? Cât de bine poți rezista în timpul „distanțării sociale”? Cum percepe publicul un spectacol în care lipsește întâlnirea reală dintre actor și spectator? Nina povestește și Olga pune întrebări. Sau e invers, Nina pune întrebările în timp ce Olga împreună cu publicul caută răspunsuri? Pentru că și spectatorii sunt invitați în acest spectacol interactiv, la dialog cu Nina/Olga.

Spectacolul va fi live pe ZOOM, iar numărul locurilor este limitat. Pentru a participa, trimiteți un e-mail de confirmare – până marți, 10 noiembrie – la adresa [email protected] pentru a primi linkul de acces. E-mailul de acces pe Zoom va trebui să fie același cu cel cu care cereți linkul de acces. Spectatorii vor rămâne anonimi pe tot parcursul spectacolului, o vor putea vedea doar pe actriță, fără ca ea să îi vadă pe ei. Comunicarea în timpul spectacolului se va efectua pe alte căi. Nu vom face livestream pe Facebook sau Youtube pentru a păstra intimitatea unui spectacol de teatru și posibilitatea spectatorilor de a intra în spațiul de joc al actriței.

Pentru cei care nu reușesc să prindă un loc disponibil la premiera din 11 noiembrie, reprezentația va fi reluată în 29 și 30 noiembrie 2020.

Olga Török a terminat actoria la Secţia de Actorie în limba germană din cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara. În 2018 a fost nominalizată la Premiile UNITER la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Eréndirei din spectacolul „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” de Gabriel García Márquez, în regia lui Yuri Kordonsky. Câștigă „Premiul publicului” la aceasta categorie. În 2013, este de asemenea nominalizată la premiile UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul Sylviei din piesa „Fetița în bolul peștelui auriu” regizată de Radu Afrim.

Paula Breuer s-a născut în Germania în 1998, unde a urmat și o parte din studiile superioare. A absolvit studii de dans și regie de film și teatru în Düsseldorf și la Academia de Arte Perfomative din Passau. Este licențiată în regie la Universitatea de Arte din Zürich, Elveția. A colaborat în calitate de asistent de regie și de actriță cu Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. În plus, a participat în echipa de producție (regie, montaj, concept) la mai multe producții cinematografice.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).