V.I.P. online, la Teatrul German de Stat Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/v-i-p-online-la-teatrul-german-de-stat-timisoara/

Teatrul German de Stat Timişoara vă invită miercuri, 11 noiembrie, ora 19.30, la o nouă formă de experienţă teatrală – „V.I.P. – Very Isolated Person”, un spectacol online, live, interactiv, cu actriţa Olga Török, o adaptare liberă după „Pescăruşul” lui Cehov, coordonată de tânăra regizoare Paula Lynn Breuer.

Un articol de Liliana Matei|9 noiembrie 2020

Spectacolul este o variantă online, modificată, a spectacolului offline cu același nume, al cărui premieră în sală a fost amânată din cauza condițiilor impuse de autoritățile locale.

O actriță, Olga Török, o joacă pe Nina, tânăra din drama cehoviană, care e la rândul ei actriță. Nina, care își destăinuie experiențele dureroase și în același timp poate privi încrezătoare în viitor, ridică întrebări la care Olga își dorește răspunsuri. Ce înseamnă meseria actorului dacă teatrul trece în online și sala de spectacol rămâne goală? Cât de bine poți rezista în timpul „distanțării sociale”? Cum percepe publicul un spectacol în care lipsește întâlnirea reală dintre actor și spectator? Nina povestește și Olga pune întrebări. Sau e invers, Nina pune întrebările în timp ce Olga împreună cu publicul caută răspunsuri? Pentru că și spectatorii sunt invitați în acest spectacol interactiv, la dialog cu Nina/Olga.

Spectacolul va fi live pe ZOOM, iar numărul locurilor este limitat. Pentru a participa, trimiteți un e-mail de confirmare – până marți, 10 noiembrie – la adresa [email protected] pentru a primi linkul de acces. E-mailul de acces pe Zoom va trebui să fie același cu cel cu care cereți linkul de acces. Spectatorii vor rămâne anonimi pe tot parcursul spectacolului, o vor putea vedea doar pe actriță, fără ca ea să îi vadă pe ei. Comunicarea în timpul spectacolului se va efectua pe alte căi. Nu vom face livestream pe Facebook sau Youtube pentru a păstra intimitatea unui spectacol de teatru și posibilitatea spectatorilor de a intra în spațiul de joc al actriței.

Pentru cei care nu reușesc să prindă un loc disponibil la premiera din 11 noiembrie, reprezentația va fi reluată în 29 și 30 noiembrie 2020.

Olga Török a terminat actoria la Secţia de Actorie în limba germană din cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara. În 2018 a fost nominalizată la Premiile UNITER la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Eréndirei din spectacolul „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” de Gabriel García Márquez, în regia lui Yuri Kordonsky. Câștigă „Premiul publicului” la aceasta categorie. În 2013, este de asemenea nominalizată la premiile UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul Sylviei din piesa „Fetița în bolul peștelui auriu” regizată de Radu Afrim.

Paula Breuer s-a născut în Germania în 1998, unde a urmat și o parte din studiile superioare. A absolvit studii de dans și regie de film și teatru în Düsseldorf și la Academia de Arte Perfomative din Passau. Este licențiată în regie la Universitatea de Arte din Zürich, Elveția. A colaborat în calitate de asistent de regie și de actriță cu Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. În plus, a participat în echipa de producție (regie, montaj, concept) la mai multe producții cinematografice.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.