„V.I.P. – Very Isolated Person”, la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/v-i-p-very-isolated-person-la-timisoara/

Primul spectacol de teatru virtual interactiv realizat la Timişoara, o colaborare 100% independentă, va fi lansat în „sălile online” duminică.

Un articol de Liliana Matei|18 iunie 2020

„V.I.P. – Very Isolated Person” este o primă producție de teatru interactiv online, realizată la Timișoara în perioada de izolare și care va avea premiera duminică, de la ora 20:00, în „sălile de teatru online”, respectiv pe platforma ZOOM, cu sprijinul galeriei de artă contemporană META Spațiu. Show-ul, în interpretarea actriței timișorene Olga Torok și regizat de Paula Breuer (Germania), care a scris și textul, a fost realizat printr-o colaborare virtuală între cele două artiste, cu resurse și tehnică proprii, fiind prima producție 100% independentă de teatru virtual.

„Tema <<Pescărușului>> mi s-a părut perfectă pentru această perioada de turnură pentru mine, ca actriță. Eu și Paula am început să dezbatem această formă nouă de teatru, din luna martie. La un moment dat, am decis să facem totuși o încercare. Paula a făcut un colaj din textul cehovian și texte proprii. Așa că, în timpul izolării am comunicat pe Zoom și ne-am decis să transformăm tema într-un spectacol”, declară Olga Torok.

Spectacolul este în limba germană  cu subtitrare în limba română și o are în centru pe Nina, unul din cele mai tragice personaje ale piesei de teatru „Pescărușul”, scrisă de Anton Cehov în 1895. O urmărim pe Nina cum ni se destăinuie și descoperim paralele către viața unei actrițe din zilele noastre marcate de „distanțarea socială”, dar și de paradigma noii forme de teatru, online.

După doi ani de „viață crudă” cum îi spune ea, și încercări eșuate, Nina se reîntoarce în acel loc, din care a fugit. Dintr-o tânără femeie plină de speranță și vivacitate, devine o persoană profund rănită, care după spusele proprii a înțeles că: „Actoria nu înseamnă faimă, nici strălucire și nici ceea ce am visat, ci puterea de a supraviețui”.

„VIP – Very Isolated Person“  are o durată de 40 de minute, iar premiera acestuia va putea fi accesată gratuit, pe platforma ZOOM. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/688346965291618/

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.