Valahia, Moldova, Basarabia la 1769 – un nou concert al Stagiunii „Cartografii Sonore”
https://www.ziarulmetropolis.ro/valahia-moldova-basarabia-la-1769-un-nou-concert-al-stagiunii-cartografii-sonore/

La fiecare final de lună, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, muzica va dezvălui povestea unei hărţi alese din vremuri îndepărtate.

Un articol de Liliana Matei|26 martie 2017

O poveste nouă se va contura, despre o hartă veche, ce va prinde viață prin acordurile de muzică clasică.

Marți, 28 martie, începând cu ora 18:00, publicul este invitat să descopere un nou teritoriu istoric prin intermediul muzicii clasice.

Harta în jurul căreia se va desfășura evenimentul este Tabula Geographica – despotatus Wallachiae, atque Moldaviae, Provinciam Bessarabiae… – editată la Amsterdam, în anul 1769, de către moștenitorii faimosului cartograf J.B.Homann.

Evenimentul se va bucura de prezența Excelenței Sale Mihai Gribincea, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova. Excelența sa va prezenta harta care va deveni ulterior exponatul vedetă al lunii aprilie la MNHCV, beneficiind de o prezentare și expunere aparte.

Cuvântul înainte va aparține Cristinei Toma, Director al MNHCV, și lui Sebastian Gheorghiu, din partea UCIMR.

Vor concerta la vioară Iolanta Eremie și Diana Ciudin, invitate speciale din Republica Moldova.

Programul serii va cuprinde lucrări de J.S. Bach, Eugen Ysaye, George Enescu.

Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise de hartă: Republica Moldova.

Prețul biletului de intrare la Muzeu este de 8 lei, vizitatorii fiind îndrumați să facă o rezervare din timp, locurile fiind limitate. Rezervările se pot face la adresa [email protected]

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, un program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România în cele peste 100 de concerte organizate anual.

În sprijinul evenimentului din luna martie s-a alăturat Ambasada Republicii Moldova de la București.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume, în general hărțile fiind asimilate muzeelor de istorie sau militare, în timp ce cărțile sunt apanajul bibliotecilor.

Muzeul deține o colecţie de peste 750 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile române, dar și țările Europei și alte continente; cea mai veche hartă din colecție este o xilogravură (gravură în lemn) din anul 1525 ce reprezintă Europa Centrală, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei şi Poloniei.

 

 

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.