Valentin Nicolau, un iubitor al cărţilor şi teatrului
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentin-nicolau-un-iubitor-al-cartilor-si-teatrului/

Valentin Nicolau, proprietarul grupului editorial Nemira, a fost ataşat de-a lungul vieţii sale atât de industriile cărţii şi teatrului, în calitate de scriitor şi dramaturg, dar şi de audiovizual, fiind preşedinte-director general al Televiziunii Române, în perioada 2002 şi 2005.

Un articol de Petre Ivan|14 ianuarie 2015

Valentin Nicolau a murit, marţi seară, la vârsta de 54 de ani, în urma unui stop cardio-respirator.El a fost dus de urgenţă la Spitalul Universitar, marţi seară, fiind în stop cardio-respirator. Decesul a fost declarat după 45 de minute în care s-au făcut manevre de resuscitare.

Scriitor, proprietar al grupului Nemira, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, Valentin Nicolau, în vârstă de 54 de ani, a fost de formaţie geofizician.

Valentin Nicolau s-a născut pe 22 iunie 1960, la Bucureşti. A urmat cursurile Liceului „Spiru Haret” şi apoi s-a înscris la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti, pregătindu-se pentru o meserie în care „ai mult timp liber şi nu ai şefi”, potrivit site-ului său personal.

Conform sursei citate, aventura sa a început însă cu mult înainte. În timpul vacanţelor a lucrat ca hamal, sondor, marinar, meditator de matematică şi fizică şi ca tehnician geofizician pe vase de cercetări marine. A fost „mărţişorist”, pictor, a înrămat şi a vândut tablouri.

După absolvirea facultăţii, în 1985, şi până în 1990 a lucrat ca inginer geofizician, şef de echipă de prospecţiuni gravimetrice la Întreprinderea de Prospecţiuni Geologice şi Geofizice Bucureşti (IPGG).

În ultimii ani, Valentin Nicolau a desfăşurat o intensă activitate publicistică. Editorialele sale sunt adunate în două volume, publicate la editura Nemira, „Dumnezeu e în sens invers” şi „România feudelor târzii”. Între timp, Valentin Nicolau a scris şi teatru.

Valentin Nicolau – Literatură şi dramaturgie

Aventura lui Valentin Nicolau în lumea literară a început însă mai devreme. În 1994 îi apărea prima carte de literatură pentru copii, „Bronto, un dinozaur încă mic”, urmată în 1995 de „Bronto, un dinozaur neastâmpărat” şi, în 2008, de „Zina Benzina”.

Valentin NicolauÎn atenţia lumii teatrale a intrat relativ târziu. În 1998, pe scena Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad i se juca prima piesă, „Vi s-a furat un pat”. Abia în 1999 şi 2000 talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial, prin cele două nominalizări succesive la premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în an ul 2000, a Marelui Premiu „Camil Petrescu” pentru Dramaturgie al Ministerului Culturii pentru „Ca zăpada şi cei doi”, preşedintele juriului fiind criticul literar Nicolae Manolescu.

La Teatrul Nottara din Bucureşti, piesa „Ca zăpada şi cei doi” se joacă din 2002 fără o prire, sub titlul „Uzina de plăceri S.A.”. Piese de teatru i-au fost jucate pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti, a teatrului din Satu Mare, a celui din Târgu-Jiu, şi adaptate pentru Televiziunea Română şi Teatrul Radiofonic.

Nu-mi recitesc piesele. Ar fi ca şi cum m-aş întoarce la o veche poveste de iubire, am trăit-o cândva, a fost minunată sau chinuitoare, dar nu vreau să mai văd chipul femeii. Poate astăzi nici nu aş mai recunoaşte-o. Prefer să mă îndrăgostesc din nou, de altă femeie, să trăiesc o nouă poveste – Valentin Nicolau

Între piesele lui Valentin Nicolau adaptate de Casa de Producţie TVR s-a remarcat „Zi că-ţi place!”, în regia lui Cornel Mihalache, o producţie-manifest în care Preşedinţia României este disputată de candidaţi reali ca Traian Băsescu, Adrian Năstase şi Gigi Becali, dar şi de falşi candidaţi ca Mircea Albulescu şi George Ivaşcu. Această docuficţiune a fost difuzată anul trecut la TVR.

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, „Dacă aş fi un înger”, „Ultimul împărat”, „Mai jos de Figueras”, antologia „Taina îngerilor” şi, printre cele mai recente, „Poveşti din al nouălea cer” şi „Păstrează copia şi nu uita originalul”.

De asemenea, piesa „Taina îngerilor” a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul „Le mystère des anges”, la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse şi publicate în antologii colective.

În cadrul Salonului de Carte de la Paris din primăvara lui 2013, unde România a fost ţara invitată, Valentin Nicolau a participat în calitate de dramaturg.

La ediţia de anul trecut a Târgului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau şi-a lansat volumul „Basmania, Răspântia gândurilor” (cartea 1), cu ilustraţii de Tudor Popa.

Trailer – „Zi că-ţi place!„, după textul lui Valentin Nicolau, în regia lui Cornel Mihalache

Foto: Valentin Nicolau – facebook.com/valentin.nicolau.5

06
/04
/20

TVR 3 începe o nouă săptămână cu același algoritm: ora 20.00 – titlu nou; ora 14.00 – reluări; spectacolele de luni până joi – reluare a doua zi; spectacolul de vineri – reluare lunea următoare; spectacolul de sâmbăta – reluare duminică; spectacolul de duminică – reluare sâmbăta următoare.

05
/04
/20

Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş vă invită să vă instalaţi comod în fotolii şi să vizionaţi înregistrarea unui spectacol care a făcut deliciul publicului în stagiunile precedente.

04
/04
/20

Pe 3 aprilie 1897, la Viena se încheia viața (dar nu și celebritatea) unuia dintre marii romantici, considerat un clasicist conservator și „urmașul lui Beethoven” dar totodată și un compozitor proto-modern. O personalitate enigmatică, țepos și generos deopotrivă, și creatorul unor muzici pe cât de complexe pe atât de fascinante. 

04
/04
/20

Răspândirea la nivel mondial a epidemiei de coronavirus obligă artiștii și operatorii culturali la găsirea de formule pentru a rămâne în contact cu publicul, pentru a menține vii artele performative.

03
/04
/20

Despre povești, copilărie, literatură, femei, război, amintiri din kibbutz și alte întâmplări, în 25 de destăinuiri ale scriitorului israelian Amos Oz, consemnate de Shira Hadad în volumul de convorbiri „Din ce este făcut un măr?” (Editura Humanitas Fiction, 2020).

Page 1 of 87112345...102030...Last »