Valentina Lisitsa, pianistă: „Fără public, eşti doar un amator“
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentina-lisitsa-pianista-fara-public-esti-doar-un-amator/

O carieră eşuată de pianist concertist renaşte în câteva luni, după ce artista se gândeşte la o strategie de business şi postează câteva înregistrări pe YouTube, care ajung să aibă milioane de vizualizări. Este povestea Valentinei Lisitsa, care va concerta săptămâna viitoare la Ateneul Român.

Un articol de Adina Scorţescu|31 octombrie 2013

O carieră eşuată de pianist concertist renaște în câteva luni, după ce artista se gândește la o strategie de business și postează câteva înregistrări pe YouTube, care ajung să aibă milioane de vizualizări. Aceasta este povestea de succes a Valentinei Lisitsa, care va concerta săptămâna viitoare la Ateneul Român.

Născută la Kiev, în 1973, Valentina Lisitsa începe să cânte la pian la vârsta de 3 ani, iar – la 4 ani – are primul recital solo. La 17 ani este admisă la Conservatorul din Kiev, unde îl cunoaște pe Alexei Kuznetsoff, viitorul său soț.

În 1991 câștigă împreună premiul întâi la Competiția Murray Dranoff pentru două piane, din Miami și în același an se stabilesc în Statele Unite. În 1995, Valentina își face debutul la New York, pe scena Lincoln Center, în cadrul festivalului Mostly Mozart.

Începe turnee internaționale alături de celebra violonistă Hilary Hahn: Wigmore Hall, la Londra, Musikverein, la Viena.

Apoi, încet-încet, concertele se răresc. Managerul ei moare, iar Valentina se simte blocată acasă, în Carolina de Nord, ca mamă a unui copil mic. „Eram doar o altă pianistă rusă, blondă. Oare câte sunt pe piață?”, declara anul trecut, într-un interviu pentru ziarul britanic The Telegraph. Visa la audiență, pentru că „fără public, ești doar un amator, ca alte câteva mii de pianiști foarte buni – doctori, avocați, ingineri”.

Într-o zi tristă de Crăciun a dat peste un anunț online: un azil de bătrâni căuta un pianist. A sunat și i s-a spus că postul era deja ocupat.

Valentina Lisitsa

Valentina Lisitsa cântă la pian de la vârsta de 3 ani

Valentina începe să citească online despre strategii la business și decide să la aplice la muzica pe care o cântă, cu scopul de a o aduce mai aproape de mase. „Nu e îndeajuns să faci cea mai bună capcană de șoareci din lume, trebuie să-i și faci reclamă.” În 2007 postează primul ei video pe YouTube – un studiu de Rachmaninov. Pentru standardele de azi, are o rezoluție proastă, iar mișcarea mâinilor nu se sincronizează cu sunetul.

Citiţi şi: Valentina Lisitsa, „pianista YouTube”, vine în premieră în România

Apoi a înregistrat, la ea acasă, un DVD cu cele 24 studii de Chopin, fiind filmată de soțul ei. DVD-ul a fost vândut pe Amazon, apoi copiat și uploadat ilegal pe YouTube. A fost răul care avea să-i aducă mult bine pianistei Valentina Lisitsa, căci DVD-ul a ajuns să ocupe prima poziție pe lista Amazon.

Acum trei ani, și-a investit toți banii pe care îi avea puși deoparte în înregistrarea unui CD cu concertele de Rachmaninov, alături de London Symphony Orchestra. Au mai trecut alți doi ani până când discul să fie lansat de celebra casă Decca. În această perioadă, audiența artistei a devenit astronomică: 46 de milioane de vizitatori pe canalul său de YouTube.

Artista alege piese cunoscute (studii de Chopin, sonate de Beethoven), cu care rezonează și cei care ascultă muzică clasică pentru prima oară. În același interviu pentru The Telegraph, Valentina recunoaște cu sinceritate că mare parte din publicul ei habar n-are despre muzică. Lumea o iubește, iar interpretările ei de pe YouTube au o medie de 50.000 de vizualizări pe zi, echivalentul unui recital live în fața unui stadion plin de oameni.

Cum este succesul când vine a doua oară? Mai dulce. „Acum 15 ani, oamenii m-ar fi exploatat, pentru că arătam destul de bine pe atunci”, spune Valentina, la finalul interviului.

Info concert Valentina Lisitsa la București

Biletele pentru concertul pianistei Valentina Lisitsa de pe 5 noiembrie, de la Ateneul Român, se pot achiziționa online, precum și în format fizic de la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas și Cărturești.

Foto: Gilbert Francois

05
/05
/17

Florian Pittiș reprezintă în inimile și conștiința românilor un ideal de spirit de-a pururi tânăr și liber. Moțu a inspirat generații întregi de tineri să citească, să gândească, să trăiască frumos. Evenimentul “Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș” este o sărbătoare a spiritului, în care artiștii și publicul își arată prețuirea față de cel care a fost Florian Pittiș.

04
/05
/17

La sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc finala Eurovision Song Contest 2017. Dacă România, reprezentată de Ilinca Băcilă şi Alex Florea cu piesa ”Yodel It!”, este abia a 8-a favorită a competiției, cu o cotă de 25.00, Italia (cotată cu 1,65) și Bulgaria (9.00) sunt favoritele caselor de pariuri. De menționat că reprezentantul Bulgariei s-a născut la Moscova și abia a împlinit 17 ani!

02
/05
/17

Vineri, 5 mai 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, va interpreta, în prima parte a serii, Concertul pentru flaut și orchestră semnat de compozitorul finlandez Kalevi Aho, unul dintre numele de referință ale muzicii contemporane, care va asista la premiera interpretării acestui concert la Sala Radio. În partea a doua a programului, orchestra va prezenta Simfonia nr. 1 în re major de G. Mahler.

26
/04
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, vineri, 28 aprilie 2017, ora 19.00, într-un concert – eveniment alături de Orchestra Națională Radio. Invitata serii este Oxana Corjos, considerată printre pianiștii de referință ai generației sale, cu un repertoriu vast, o tehnică și o inteligență muzicală remarcabile.

25
/04
/17

Concerte live în Piața George Enescu, workshop-uri, conferințe și expoziții, clubul festivalului și noul concurs New Jazz Voices la cea de-a șasea ediție Bucharest Jazz Festival

25
/04
/17

Un grup de muzicieni danezi inovatori scufundați într-un acvariu au fost recent protagoniștii unui concert subacvatic, aceștia cântând la instrumente adaptate special pentru a rezona în liniștea din adâncuri.

24
/04
/17

Turneul Pianul Călător, ajuns în 2017 la a şaptea ediţie, se opreşte, astăzi 24 aprilie, la Buzău. Pianistul Horia Mihail va interpreta la Teatrul George Ciprian, un program alcătuit din valsuri de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel şi Debussy. Mâine, 25 aprilie, Horia Mihail cu turneul său Pianul Călător va ajunge la Târgovişte.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

20
/04
/17

După marele succes de anul trecut al „Oedip-ului” enescian, sprijinit de către Institutul Cultural Român din Londra, parteneriatul nostru cu Opera Regală Covent Garden continuă cu un eveniment avându-l în centru pe tenorul Teodor Ilincăi, care revine pe prestigioasa scenă de operă londoneză în rolul Pinkerton din „Madama Butterfly”.

19
/04
/17

Concertul nr. 1 în mi bemol pentru violoncel și orchestră de D. Șostakovici și Tablouri dintr-o expoziție, una dintre cele mai cunoscute partituri ale repertoriului rus, compusă de M. Musorgski și aranjată pentru orchestră de M. Ravel, se vor afla pe afișul concertului Orchestrei Naționale Radio, vineri, 21 aprilie 2017, de la ora 19.00, la Sala Radio.