Valentina Lisitsa, „pianista YouTube”, vine în premieră în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentina-lisitsa-pianista-youtube-vine-in-premiera-in-romania/

Cunoscuta pianistă Valentina Lisitsa va urca pe scena Ateneului Român pe 5 noiembrie, de la ora 19.00, pentru un recital extraordinar, un tur de forţă în termeni de virtuozitate pianistică.

Un articol de Corina Vladov|17 octombrie 2013

Cunoscuta pianistă Valentina Lisitsa va urca pe scena Ateneului Român pe 5 noiembrie,  de la ora 19.00, pentru un recital extraordinar, un tur de forță în termeni de virtuozitate pianistică.

Valentina Lisitsa va interpreta 6 dintre „Preludiile” de Rahmaninov, 8 dintre „Nocturnele” de Chopin, una dintre cele mai grele și mai frumoase sonate de Beethoven, celebra „Apassionata” și tulburătoarea „Totentanz”, de Liszt.

Acesta este primul recital susținut de Valentina Lisitsa în România și face parte dintr-un amplu turneu internațional: înainte de venirea la București, pianista a urcat concertat la  Berlin, Köln, Taipei, Washington, New York, și urmează să ajungă în America de Sud și în  Statele Unite.

În luna martie, Valentina Lisitsa a lansat alături de cunoscuta London Symphony Orchestra primul CD cu integrala concertelor pentru pian de Rahmaninov într-o interpretare atât de apropiată de înseși interpretările compozitorului încât presa internațională a numit-o „urmașa lui Rahmaninov”.

Chiar la începutul acestei luni, a scos pe piață un LP special, cu lucrări de Liszt, pentru care a înregistrat șnur, fără editări, astfel încât sunetul imprimat să fie asemenea unei interpretări live.

„Valentina Lisitsa este un artist serios. Ce o definește e fervoarea și dorința cu care se apleacă asupra partiturii pentru a ajunge la esența unei piese muzicale”, scria The Daily Telegraph.

50.000 de vizualizări pe zi pentru Valentina Lisitsa

Cu părul său blond-platinat, plină de forță și având tehnica unei legende precum Martha Argerich, Valentina Lisitsa a revoluționat muzica clasică: a păstrat calitatea celor mai rafinate interpretări și, în același timp, a venit în întâmpinarea publicului, cu ajutorul tehnologiei.

Citiți și: VIDEO Pianista Valentina Lisitsa va susţine un recital pe scena Ateneului Român din Capitală, în noiembrie

A cunoscut succesul mai întâi  folosindu-se de mediul online și apoi l-a transformat în succes în sălile de concerte, alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii, pe unele dintre cele mai importante scene internaționale: Carnegie Hall (New York), Royal Albert Hall (Londra), Avery Fisher Hall (New York), Musikverein (Viena).

Anul trecut semna cu casa de discuri Decca, una dintre cele mai bine cotate case de discuri de pe piața internațională a muzicii clasice.

Valentina Lisitsa

Valentina Lisitsa, într-un recital pe care l-a susţinut în Marea Britanie

În vremuri în care în muzica clasică, percepută ca sobră și elititstă, se simte din ce în ce mai mult nevoia la nivel mondial de mijloace de promovare alternative, Valentina Lisitsa este deja cu un pas înainte: e artistul cu cel mai mare impact în mediul online.

Doar pe canalul YouTube pe care și l-a creat singură, încă din anul 2007, interpretările ei au o medie de 50.000 de vizualizări pe zi, echivalentul unui recital live în fața unui stadion plin de oameni. Este un artist cu viziune: îmbină neconvenționalul și puterea proiectelor inedite pentru a face cunoscută muzica marilor compozitori, așa cum mărturisea într-un interviu.

În anul 2006 a inițiat, cu susținerea Decca, o serie de concerte de muzică clasică în cluburile de noapte din Berlin: proiectul s-a numit The Yellow Lounge și a avut ca scop atragerea publicului tânăr spre muzica clasică. A cântat la Paris și la Londra pentru trecători, la pianele instalate pe stradă – „Street Pianos”.

Info:

Biletele pentru evenimentul de la București se pot achiziționa online, prin rețeaua Eventim, precum și în format fizic de la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas și Cărturești.

Foto credit: Gilbert Francois, Valentina Lisitsa

15
/09
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz îi aşteaptă pe iubitorii muzicii între 13 și 15 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Dacă săptămâna trecută am rupt misterul anunţându-i pe Ambrose Akinmusire Quartet şi Miroslav Vitouš & Emil Viklicky , astăzi continuăm cu două grupuri care redefinesc termenul de inovaţie muzicală. Ludici, cameleonici sau virtuozi, invitaţii de sâmbătă vor fi greu de uitat.

14
/09
/15

Zilele Bucureștiului fac orașul să pulseze. Între 18-20 septembrie, te invităm să descoperi și să te bucuri de un București plin de viață, unde iubitorii de cultură urbană se vor delecta cu primul festival de muzică alternativă din oraș - SOUND & VISION, iar noaptea de 19 spre 20 septembrie va radia de energie datorită unui eveniment unic în care arta și tehnologia se unesc spre delectarea publicului – Noaptea Albă a Bucureștiului.

13
/09
/15

A X-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo are loc între 30 octombrie și 16 noiembrie 2015, la București, Arad, Cluj și Iași. Abonamentele pentru concertele festivalului din București sunt disponibile la prețuri promoționale până pe 28 septembrie.

10
/09
/15

Fascinanta lume vieneză se va deschide și în acest an publicului din România prin intermediul unui spectacol 100% vienez – Christmas in Vienna. Pentru al șaptelea an consecutiv, Strauss Festival Orchestra Vienna, dirijată de maestrul Willy Büchler, cu participarea extraordinară a sopranei vieneze Monika Mosser, va susține un amplu turneu în România, care va începe pe 9 decembrie în Timișoara și se va încheia pe 19 decembrie, la Sala Palatului din capitală.

10
/09
/15

3 zile și 3 nopți de muzică - Balkanik Festival, la Grădina Uranus și The Ark / Cea de-a cincea ediţie Balkanik Festival își deschide porțile în acest weekend, 11 – 13 septembrie, la Grădina Uranus și The Ark, din București.

09
/09
/15

Ambasada României din Paris va găzdui pe 13 octombrie 2015 un recital al tânărului tenor George Ionuţ Vîrban. Câştigător al Premiului Radio România Cultural la concursul internaţional de canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, George Ionuţ Vîrban a fost şi cel el mai tânăr invitat la Promenada Operei de pe 29 august.

07
/09
/15

Televiziunea Română continuă şi în această săptămână să aloce spaţii importante Festivalului Internaţional George Enescu. Este o săptămână în care publicul care nu poate fi prezent în sălile de concerte, să urmărească prin intermediul TVR, pe micul ecran sau online, mari orchestre ale lumii precum: London Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din San Francisco, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bremen, Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra sau Orchestra de Cameră din Paris.

07
/09
/15

Spectacolul „Un minut de dans sau Uf!“ marchează 50 ani de la debutul lui Gigi Căciuleanu pe scena Teatrului Mic. Creaţia coregrafică este dedicată călăuzei sale spirituale şi artistice, profesoarei Miriam Răducanu sau‘Măiastra’ (aflată în sală la reprezentaţia din 05 septembrie 2015!).

07
/09
/15

“Adevărul este că în acele momente în care un artist păşeşte pe scenă nu se gândeşte la nimeni şi nimic. Este el împreună cu Dumnezeu şi cu ceea ce ştie că va trebui să interpreteze, să convingă, să dăruiască. Dacă te-ai lăsa copleşit de emoţii şi nu te-ai controla, ai leşina pe loc.” - Angela Gheorghiu. Soprana română împlineşte, astăzi, 50 de ani.

04
/09
/15

Ca un preambul al deschiderii oficiale a stagiunii 2015 - 2016, Opera Brașov oferă spectacolul „Opera rediviva!”, desfășurat în aer liber și care face parte din cadrul manifestărilor dedicate Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoarea Brașovului, ce va avea loc miercuri, 9 septembrie, de la ora 19.00, în Piața Sfatului.

04
/09
/15

Circuitul SoNoRo Conac 2015 continuă cu 5 concerte de excepție în luna septembrie. Iubitorii de muzică de cameră își dau întâlnire la Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie), Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015), Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva (10 septembrie 2015), Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad (11 septembrie 2015) și Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București (13 septembrie 2015).

03
/09
/15

În perioada festivalului Enescu, la numărul 25, pe strada George Enescu, foarte aproape de Ateneu și de Sala Palatului, în salonul Up Above de la Journey Pub, va răsuna muzica lui George Enescu din Pianocktail; publicul este invitat să guste la propriu cocktailuri realizate după partiturile compozitorului.