Valentina Lisitsa, „pianista YouTube”, vine în premieră în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentina-lisitsa-pianista-youtube-vine-in-premiera-in-romania/

Cunoscuta pianistă Valentina Lisitsa va urca pe scena Ateneului Român pe 5 noiembrie, de la ora 19.00, pentru un recital extraordinar, un tur de forţă în termeni de virtuozitate pianistică.

Un articol de Corina Vladov|17 octombrie 2013

Cunoscuta pianistă Valentina Lisitsa va urca pe scena Ateneului Român pe 5 noiembrie,  de la ora 19.00, pentru un recital extraordinar, un tur de forță în termeni de virtuozitate pianistică.

Valentina Lisitsa va interpreta 6 dintre „Preludiile” de Rahmaninov, 8 dintre „Nocturnele” de Chopin, una dintre cele mai grele și mai frumoase sonate de Beethoven, celebra „Apassionata” și tulburătoarea „Totentanz”, de Liszt.

Acesta este primul recital susținut de Valentina Lisitsa în România și face parte dintr-un amplu turneu internațional: înainte de venirea la București, pianista a urcat concertat la  Berlin, Köln, Taipei, Washington, New York, și urmează să ajungă în America de Sud și în  Statele Unite.

În luna martie, Valentina Lisitsa a lansat alături de cunoscuta London Symphony Orchestra primul CD cu integrala concertelor pentru pian de Rahmaninov într-o interpretare atât de apropiată de înseși interpretările compozitorului încât presa internațională a numit-o „urmașa lui Rahmaninov”.

Chiar la începutul acestei luni, a scos pe piață un LP special, cu lucrări de Liszt, pentru care a înregistrat șnur, fără editări, astfel încât sunetul imprimat să fie asemenea unei interpretări live.

„Valentina Lisitsa este un artist serios. Ce o definește e fervoarea și dorința cu care se apleacă asupra partiturii pentru a ajunge la esența unei piese muzicale”, scria The Daily Telegraph.

50.000 de vizualizări pe zi pentru Valentina Lisitsa

Cu părul său blond-platinat, plină de forță și având tehnica unei legende precum Martha Argerich, Valentina Lisitsa a revoluționat muzica clasică: a păstrat calitatea celor mai rafinate interpretări și, în același timp, a venit în întâmpinarea publicului, cu ajutorul tehnologiei.

Citiți și: VIDEO Pianista Valentina Lisitsa va susţine un recital pe scena Ateneului Român din Capitală, în noiembrie

A cunoscut succesul mai întâi  folosindu-se de mediul online și apoi l-a transformat în succes în sălile de concerte, alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii, pe unele dintre cele mai importante scene internaționale: Carnegie Hall (New York), Royal Albert Hall (Londra), Avery Fisher Hall (New York), Musikverein (Viena).

Anul trecut semna cu casa de discuri Decca, una dintre cele mai bine cotate case de discuri de pe piața internațională a muzicii clasice.

Valentina Lisitsa

Valentina Lisitsa, într-un recital pe care l-a susţinut în Marea Britanie

În vremuri în care în muzica clasică, percepută ca sobră și elititstă, se simte din ce în ce mai mult nevoia la nivel mondial de mijloace de promovare alternative, Valentina Lisitsa este deja cu un pas înainte: e artistul cu cel mai mare impact în mediul online.

Doar pe canalul YouTube pe care și l-a creat singură, încă din anul 2007, interpretările ei au o medie de 50.000 de vizualizări pe zi, echivalentul unui recital live în fața unui stadion plin de oameni. Este un artist cu viziune: îmbină neconvenționalul și puterea proiectelor inedite pentru a face cunoscută muzica marilor compozitori, așa cum mărturisea într-un interviu.

În anul 2006 a inițiat, cu susținerea Decca, o serie de concerte de muzică clasică în cluburile de noapte din Berlin: proiectul s-a numit The Yellow Lounge și a avut ca scop atragerea publicului tânăr spre muzica clasică. A cântat la Paris și la Londra pentru trecători, la pianele instalate pe stradă – „Street Pianos”.

Info:

Biletele pentru evenimentul de la București se pot achiziționa online, prin rețeaua Eventim, precum și în format fizic de la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas și Cărturești.

Foto credit: Gilbert Francois, Valentina Lisitsa

29
/07
/15

Ediția jubiliară a Festivalului Internațional de Canto Hariclea Darclée, care marchează împlinirea a 20 de ani de la prima ediție a festivalului, s-a deschis marți seară cu un concert inaugural susținut de soprana Adela Zaharia și basul Bogdan Talos, laureați ai Concursului Darclée, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici și se va încheia pe 9 august.

27
/07
/15

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston şi a artistului Bobby Brown, a murit, duminică, la vârsta de 22 de ani. Decesul lui Bobbi Brown vine după aproape jumătate de an de când tânăra a fost găsită fără cunoştinţă în cada din sala de baie a vilei sale, incident care a prezentat o serie de similarităţi bizare cu circumstanţele în care a murit mama ei, în anul 2012.

25
/07
/15

Unul dintre cele mai apreciate evenimente culturale de către public, din ultimii trei ani, de la Sibiu, concertul "Simply The Best - Povestea Naiului", a adunat mii de oameni în Piața Mare din centrul istoric al fostei Capitale Culturale Europene.

22
/07
/15

În perioada 25 iulie - 1 august, Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner.

20
/07
/15

Entuziasm şi urale sunt cuvintele care descriu cel mai bine reacţia publicului la finalul concertului Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, solistă Oxana Corjos în deschiderea celei de-a 35-a ediții a Săptămânilor muzicale „Gustav Mahler” de la Toblach/Dobbiaco (Italia).

17
/07
/15

La toamnă, Jazz Night Out vine cu trei premiere: trompetistul și revelația Ibrahim Maalouf, pianistul Brad Mehldau într-un trio de neratat, Béla Fleck, americanul care a reinventat banjo-ul, toți trei pentru prima oară la București.

17
/07
/15

Aflat la a treia ediție, master-class-ul cu participare internațională "Muzica la Altitudine" va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.