Valsul „Dunărea Albastră” împlinește 150 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/valsul-dunarea-albastra-implineste-150-de-ani/

În urmă cu un secol şi jumătate, într-o zi de 13 februarie (1867), Johann Strauss (fiul) prezenta în premieră, la Viena, „Dunărea Albastră”, valsul care va deveni una dintre cele mai populare piese muzicale ale repertoriului classic. Cu ocazia jubileului de 150 de ani, muzeul Dinastiei Strauss găzduieşte o expoziţie care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez.

Un articol de Petre Ivan|13 februarie 2017

Valsul ”Dunărea Albastră” s-a născut pe strada Prater 54, unde Johann Strauss Fiul locuia în anul 1867. Cea mai cunoscută lucrare a sa, cunoscută sub numele original de ”Pe malul Dunării Albastre”, a devenit imnul neoficial al Vienei.

Locuința regelui valsului și a familiei sale mai poate fi vizitată și astăzi. Alături de piese de mobilier și instrumente muzicale originale pot fi văzute și obiecte personale ale marelui compozitor precum imagini, fotografii și documente despre viața și opera sa, informează Biroul de Turism al Vienei în România.

Museum of the Johann Strauss Dynasty

Museum of the Johann Strauss Dynasty

Viena a dedicat familiei Strauss și creației artistice a acesteia un muzeu de sine stătător. Deschis la începutul anului 2015 în districtul 9, muzeul prezintă o multitudine de fotografii și documente din epoca Biedermeier până la perioada ”Ringstraße”.

În muzeu vizitatorii pot asculta nestingheriți la căști în multiple puncte audio atât piese muzicale cunoscute, cât și altele mai puțin populare ale dinastiei Strauss.

Johann Strauss (1825-1899), numit de către familie și prieteni ”Schani”, tatăl său, care purta același nume, și frații săi Josef și Eduard au cucerit lumea cu muzica lor.

Opera lor, care însumează mai mult de 1500 de lucrări reprezintă și astăzi muzica vieneză mai mult decât oricare altele, de la ”Liliacul” până la ”Marșul lui Radetzky” și la ”Dunărea Albastră”.

Valsurile și melodiile lor de operetă răsună în săli de concerte din întreaga lume și la Concertul tradițional de Anul Nou, care are loc în Sala de Aur a Asociației Muzicale Vieneze și este transmis în întreaga lume.

Memoria lui Johann Strauss este prețuită și în sala ”Marilor Maeștri”, la etajul al treilea al Casei Muzicii, din centrul orașului. Mormântul regelui valsului se află în Cimitirul Central din Viena, în apropiere de mormintele lui Beethoven, Schubert, Brahms și Strauss Tatăl.

Foto: Dunărea Albastră – facebook

 

23
/12
/21

Nu vă lăsați păcăliți de apariție discretă și micuță a Andreei Mădălina Barbu în afara scenei. Atunci când cântă, Andreea Mădălina se transformă într-o forță a naturii. Vocea ei de soprană de coloratură atinge tonuri foarte înalte „ca de privighetoare” și te poartă în povestea muzicală pe care o interpretează.

22
/12
/21

La TVR 1, Crăciunul vine cu bucurie: colinde, poveşti impresionante, surprize pentru copii şi oameni mari, întâlniri încărcate de emoţie. Ne vom delecta cu programe de sărbătoare pregătite pentru telespectatorii de toate vârstele, pentru toţi cei care ne lăsăm cuprinşi de magia sărbătorilor de iarnă. Semifinala „Vedeta populară”, emisiuni şi ediţii speciale – „Iată, vin colindătorii!”, „Poveşti de Crăciun”, „Exclusiv în România”, „Moş Crăciun ...de împrumut”, animaţii pentru copii, precum şi filme cu tematică de Crăciun sunt câteva dintre programele pe care TVR 1 le oferă telespectatorilor săi în perioada 24-27 decembrie.

19
/12
/21

Din 20 până în 26 decembrie, zilnic, de la ora 10.00 (în reluare de la ora 17.00), vă așteaptă cadourile pregătite de Andreea Kiseleff și Lucian Haralambie “Sub bradul de Crăciun” – colinde, cântece de Crăciun, dar și opusuri celebre, alături de cele 6 cantate care compun “Oratoriul de Crăciun” de Johann Sebastian Bach.

15
/12
/21

Miercuri, 22 decembrie, de la ora 19.00, ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO și CORUL ACADEMIC RADIO vă invită la un concert de Crăciun, derulat la SALA RADIO sub bagheta dirijorului JÓZSEF HORVÁTH.

10
/12
/21

Festivalul SoNoRo a aniversat retroactiv 15 ani de existență, împliniți anul trecut, în 2020. Din cauza restricțiilor cunoscute, concertul programat la Carnegie Hall a fost reprogramat anul acesta, la începutul lunii decembrie, susținut și în contextul Zilei Naționale a României.

03
/12
/21

La 100 de ani de la momentul istoric, în care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București, în seara de 8 decembrie 2021, va avea loc principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”: premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală Tiberiu Soare, ce va avea trei reprezentații: pe 8, 10 și 12 decembrie, ora 18:30.

02
/12
/21

Mâine, 3 decembrie 2021, de la ora 17:00, se deschide CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun în aer liber din România, care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Poziționat pe Esplanada Operei Naționale București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72), CLASSICAL CHRISTMAS MARKET va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie, între orele 10.00 și 21.00.

02
/12
/21

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional “George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.