Van Gogh, Picasso și Goya pe marele ecran!
https://www.ziarulmetropolis.ro/van-gogh-picasso-si-goya-pe-marele-ecran/

În luna august Happy Cinema Bucureşti prezintă trei documentare din seria “Expoziţii pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso şi din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2019

Primul documentar proiectat, Van Gogh & Japan, are la bază expoziția cu același nume de la Muzeul Van Gogh din Amsterdam.

Deși Vincent van Gogh nu a vizitat niciodată Japonia, este țara care l-a influențat cel mai profund, atât pe el, cât și din punct de vedere artistic. Nu îl poți înțelege pe Van Gogh fără să înțelegi cum a ajuns arta japoneză la Paris la mijlocul secolului al XIX-lea și impactul profund pe care aceasta l-a avut asupra unor artiști precum Monet, Degas, și mai ales Van Gogh.

Vizitând galeriile de artă japoneze din Paris, iar apoi creându-și propria sa imagine asupra Japoniei – prin cercetare aprofundată , colecționarea de materiale și prin discuții amănunțite cu alți artiști – întâlnirea cu arta japoneză a oferit lucrărilor lui Van Gogh o direcție nouă și captivantă.

Documentarul este filmat nu numai în Franța și Olanda, dar și în Japonia, explorând moștenirea culturală care l-a influențat atât de mult pe Van Gogh și l-a transformat în artistul care pe care îl știm în zilele noastre.

Din 23 august va rula documentarul Young Picasso.

Trei orașe joacă un rol cheie: Malaga, Barcelona și Paris. Young Picasso explorează influența acestora asupra artistului, concentrându-se pe lucrări specifice din primii săi ani. Filmul încearcă să explice cum și-a dezvoltat abilitățile Picasso, ca tânăr artist. Cercetând îndeaproape două perioade cheie – așa numita perioadă Albastră și perioada Roz – filmul ne poartă până în 1907, când a fost realizată o pictură cheie din istoria artei: Domnișoarele din Avignon. A fost o pictură ce a șocat lumea artei și a schimbat-o în mod irevocabil. Picasso avea doar 25 de ani. În strânsă colaborare cu cele trei muzee Picasso din Malaga, Barcelona și Paris, filmul explică cum a ajuns Picasso atât de sus.

Din 30 august, spectatorii sunt invitați să-l descopere pe cel mai faimos artist al Spaniei într-un tur de forță cinematografic, bazat pe expoziția de neratat de la Galeria Națională din Londra – Goya: The Portraits. Goya aduce portretul, ca stil, la noi înălțimi, iar geniul său este reevaluat în mult așteptata expoziție de la Galeria Națională din Londra. Filmul utilizează expoziția pentru a pătrunde în viața tumultoasă a lui Goya.

Biletele au tarif unic de 26 de lei și pot fi cumpărate de la casa de bilete Happy Cinema București din Liberty Center sau online pe www.happycinema.ro

Foto: Van Gogh, Picasso și Goya – happycinema.ro

 

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.