Vanner Collective și “Ashes Afar” – spectacol româno-irlandez la Edinburgh Fringe
https://www.ziarulmetropolis.ro/vanner-collective-si-ashes-afar-spectacol-romano-irlandez-la-edinburgh-fringe/

Prezenţa teatrală românească la ediţia 2015 a Festivalului de la Edinburgh include spectacolul “Ashes Afar: Go Home”, o explorare dramatică a impactului devastator pe care fenomenul imigrării îl are asupra identităţii şi memoriei imigranţilor.

Un articol de Petre Ivan|10 august 2015

Rezultat al unei colaborări teatrale româno-irlandeze născute în Marea Britanie, “Ashes Afar”, un spectacol de acută actualitate ce prezintă în cheie comică traumele dezrădăcinării, este produs de către Vanner Collective și se joacă la Edinburgh Fringe între 7 și 29 august 2015, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Administrației Fondului Cultural Național.

Textul spectacolului este semnat de Andreea Borțun, regia îi aparține lui Bobi Pricop, iar din distribuție fac parte actorii Crissy O’Donovan și Liviu Romanescu.

Reamintim că desantul româneasc în capitala scoțiană, cea mai aglomerată destinație a verii culturale britanice, îi mai numără printre protagoniști pe soprana Adela Zaharia și basul Bogdan Talos, care pot fi ascultați în “Flautul fermecat” adus în Festival de Opera Comică din Berlin, soprana Valentina Naforniță, prezentă în selecția oficială cu un recital ce pune în valoare repertoriul de succes al epocii romantice, criticul teatral Octavian Saiu, moderatorul a două dintre cele mai bine cotate dezbateri-eveniment din programul EIF.

De asemenea, ”, în cadrul Edinburgh Fringe participă și spectacolul “39 de trepte” al Teatrului Foarte Mic din București.

Foto: Edinburgh Fringe – icr-london.co.uk.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.