Vanner Collective și “Ashes Afar” – spectacol româno-irlandez la Edinburgh Fringe
https://www.ziarulmetropolis.ro/vanner-collective-si-ashes-afar-spectacol-romano-irlandez-la-edinburgh-fringe/

Prezenţa teatrală românească la ediţia 2015 a Festivalului de la Edinburgh include spectacolul “Ashes Afar: Go Home”, o explorare dramatică a impactului devastator pe care fenomenul imigrării îl are asupra identităţii şi memoriei imigranţilor.

Un articol de Petre Ivan|10 august 2015

Rezultat al unei colaborări teatrale româno-irlandeze născute în Marea Britanie, “Ashes Afar”, un spectacol de acută actualitate ce prezintă în cheie comică traumele dezrădăcinării, este produs de către Vanner Collective și se joacă la Edinburgh Fringe între 7 și 29 august 2015, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Administrației Fondului Cultural Național.

Textul spectacolului este semnat de Andreea Borțun, regia îi aparține lui Bobi Pricop, iar din distribuție fac parte actorii Crissy O’Donovan și Liviu Romanescu.

Reamintim că desantul româneasc în capitala scoțiană, cea mai aglomerată destinație a verii culturale britanice, îi mai numără printre protagoniști pe soprana Adela Zaharia și basul Bogdan Talos, care pot fi ascultați în “Flautul fermecat” adus în Festival de Opera Comică din Berlin, soprana Valentina Naforniță, prezentă în selecția oficială cu un recital ce pune în valoare repertoriul de succes al epocii romantice, criticul teatral Octavian Saiu, moderatorul a două dintre cele mai bine cotate dezbateri-eveniment din programul EIF.

De asemenea, ”, în cadrul Edinburgh Fringe participă și spectacolul “39 de trepte” al Teatrului Foarte Mic din București.

Foto: Edinburgh Fringe – icr-london.co.uk.

30
/12
/15

Mihaela Drăgan (29 de ani), romă, actriță, feministă. A cunoscut, în anii din urmă, succesul în teatrul independent românesc, cu spectacole precum “Del Duma”, “La Harneală” sau “Gadjo Dildo”. Dar cine este, de fapt, Mihaela Drăgan? De unde vine? Și, mai ales, încotro se îndreaptă?

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.

28
/12
/15

Casa de producție TVR propune să încheie anul cu un film special – „Aerisirea”, regizat de Silviu Jicman, după un text de Iosif Naghiu, cu Mircea Diaconu, Dan Condurache, Șerban Ionescu, Petrică Nicolae, a cărui acțiune este plasată în 13 iunie 1990. Va fi difuzat azi, 28 decembrie, ora 20 :10, la TVR 2.

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Cu câteva zile înainte de marea sărbătoare creștină, am văzut cel mai frumos sincer şi curat spectacol de Crăciun adresat copiilor şi părinţilor, la ARCUB, sala Gabroveni, pus în scenă sub umbrela Companiei Passe-Partout Dan Puric, „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”, în regia Alexandrei Neacșu, într-o sală plină cu pitici, mămici, bunici, tătici.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Andre Rieu va susține un concert la București pe 11 iunie 2016, în Piața Constituției, biletele având preţuri între 160 şi 800 de lei. Artistul olandez a susținut șapte concerte la București anul acesta în acompaniamentul orchestrei sale, sub privirile a peste 85.000 de spectatori.