Variațiunile Goldberg – o nouă premieră la Naţionalul sibian
https://www.ziarulmetropolis.ro/variatiunile-goldberg-o-noua-premiera-la-nationalul-sibian/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu îşi aşteaptă publicul cu un nou titlu în premieră, montat de regizorul luxemburghez Charles Muller la Secţia Germană: „Variaţiunile Goldberg” de George Tabori. Spectacolul este o coproducţie Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi Théâtre Municipal de la Ville d’Esch-sur-Alzette (Luxembourg).

Un articol de Petre Ivan|8 septembrie 2015

Textul lui Tabori – scris în 1991 – este pe de o parte o farsă teatrală, iar pe de altă parte o piesă moralistă evreiască, care conține citate din Biblie sau din lirica lui Shakespeare și Milton.

Acțiunea se petrece în timpul repetițiilor pentru un spectacol de teatru cu subiect biblic și reflectă gândurile, dilemele și pretențiile regizorului și actorilor implicați în spectacol.

Replicile se caracterizează prin ironie și un simț al umorului tipic evreiesc, făcând ca spectacolul să devină o pledoarie pentru libertatea de expresie religioasă. De altfel, autorul a declarat în repetate rânduri că  „farsa este forma literară perfectă”.

Tabori a evitat întotdeauna să se considere un autor evreu din diaspora. El spunea: „Nu m-am considerat evreu până când alții nu m-au făcut Goldbergevreu”. În „Variațiunile Goldberg”, Tabori satirizează Vechiul Testament și își exprimă convingerile despre religia creștină și iudaică.

VARIAȚIUNILE GOLDBERG

de George Tabori

REGIA:Charles Muller; TRADUCEREA ÎN LIMBA ROMÂNĂ: Alexandru Al. Şahighian; SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar; DISTRIBUŢIA: Johanna Adam, Emöke Boldizsár, Anca Cipariu, Krista Birkner, Ali Deac, Andrei Hansel, Daniel Bucher, Daniel Plier, Valentin Späth, Liviu Vlad, Cătălin Neghină, Dorin Pitariu

Spectacol în limba germană, cu traducere în limba română; durata aproximativă: 1h40min; preţ bilete: 15 lei; 10 lei; Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani

Foto: Variațiunile Goldberg – TNRS

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.