Vârsta de aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/varsta-de-aur/

Tocmai a avut loc la Bulandra premiera spectacolului „Pe lacul auriu” (de Ernest Thompson), în regia maestrului Dinu Cernescu. E un spectacol de modă veche şi bună.

Un articol de Andrei Crăciun|13 Iunie 2017

Poate că nu vă este străină această operă de artă a lui Ernest Thompson. A fost și un film faimos la vremea lui (On Golden Pond). Dacă o știți, atunci puteți să mergeți la Bulandra pentru a face o comparație.

Găsesc povestea mai adecvată în teatru, dar desigur sunt subiectiv. Mereu am iubit mai mult teatrul decât filmul. E viu.

Pe lacul auriu este, deci, un spectacol în regia lui Dinu Cernescu. Regizorul are optezci și doi de ani și a pus aici înțelepciunea pe care a strâns-o în trecerea timpului. Pe lacul auriu este un spectacol care nu ocolește bucuria care există (uneori) în vârsta de aur.

Spectacolul nostru vrea să fie o oază de zâmbete, de dragoste și de liniște într-o lume anormală care ne înconjoară, spune Dinu Cernescu în caietul-program. Am văzut, confirm: și-a împlinit intenția. Chiar a construit un refugiu.

Valeria Ogășanu

Dar Pe lacul auriu este, și nu pot să nu scriu asta, mai ales, un spectacol de actori. Actorii, deci.

Virgil Ogășanu, în rolul lui Tom. Tom este un octogenar morocănos, care și-ar fi dorit un fiu, dar are o fiică (în etate și ea, vă dați seama). Tom este un intelectual, iubește pescuitul și liniștea și își ascunde vulnerabilitatea în cinism. Virgil Ogășanu face un Tom memorabil, pentru că îl face cu înțelegere și cu bucurie.

Valeria Ogășanu o joacă pe soția lui Tom, Kate. Partitura ei este despre dragoste.

Fiica bătrânilor este Claudia, jucată de Ana Ioana Macaria. Noul iubit al Claudiei este Lucian Ifrim, iar fiul lui Bill – Billy – este jucat de tânărul Alin Potop. Îndrăznesc să fac un pronostic: veți mai auzi de tânărul Potop. Are exact energia de care e nevoie în teatrul de astăzi.

Și mai e ceva ce trebuie subliniat: scenografia semnată de Maria Miu. E atât de simplă, încât atinge perfecțiunea.

Pe lacul auriu se înscrie în marea dramaturgie americană, vorbește despre om, despre natură, despre tehnologie, despre copilărie, despre copilării, despre speranțe și, cu prisosință, despre temerile noastre de muritori.

Dar, insist, cel mai mult face o pledoarie pentru frumusețea care așteaptă acolo, după decenii și decenii și decenii, chiar înainte de căderea cortinei.

Vârsta de aur. Ea este.

18
/02
/19

Unul dintre cei mai mari dirijori români, CRISTIAN MANDEAL – care se bucură de peste 45 de ani de activitate, în care a dirijat sute de concerte pe 4 continente, în 35 de ţări – și tânărul violoncelist român ȘTEFAN CAZACU (25 de ani), care cântă pe un violoncel creat în urmă cu 101 ani, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman – își dau întâlnire pe scena Sălii Radio, într-un concert extraordinar prezentat vineri, 22 februarie (19.00), alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO.

17
/02
/19

CRONICĂ DE FILM În „Marele Dictator” (1940), Chaplin îl parodia pe Hitler. Scena jocului macabru cu globul pământesc folosit ca balon a devenit cult. Un portret sarcastic al unui om diabolic care influenţează întreaga lume face şi regizorul Adam McKay în „Vice”, o satiră la adresa fostului vicepreşedinte american Dick Cheney.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

13
/02
/19

Biletele puse în vânzare pentru concertul de jazz „Tenderly”, susținut de Luiza Zan Trio pe 14 februarie, la ora 20:00 la ARCUB s-au epuizat. „Joy of Life” - următorul concert din programul stagiunii de jazz ARTIST IN RESIDENCE, organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, va fi susținut de trioul de senzație al artistului Petrică Andrei în data de 28 februarie, ora 20:00, la ARCUB, Sala Mare.

13
/02
/19

Duminică, 17 februarie (17.00), îndrăgostiții de toate vârstele sunt invitați la Sala Radio la tradiționalul concert de Dragobete, oferit în fiecare an în luna februarie de Orchestra de Muzică Populară Radio. Sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş concertul prezentat de Orchestra de Muzică Populară Radio sub titlul „DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE” va fi susţinut de tineri artişti şi cupluri deja cunoscute ale scenei folclorice românești.

13
/02
/19

Opera Națională București desfășoară în perioada 11 februarie - 30 iunie 2019 un proiect cultural propriu în contextul preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. Spectacolele acestei săptămâni, 11 februarie – 17 februarie 2019 sunt dedicate Austriei, considerată în întreaga lume ca fiind „țara muzicii”. Mozart, Haydn, Schubert, Bruckner sau Mahler s-au născut în Austria.

Page 1 of 77612345...102030...Last »