Vârsta de aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/varsta-de-aur/

Tocmai a avut loc la Bulandra premiera spectacolului „Pe lacul auriu” (de Ernest Thompson), în regia maestrului Dinu Cernescu. E un spectacol de modă veche şi bună.

Un articol de Andrei Crăciun|13 iunie 2017

Poate că nu vă este străină această operă de artă a lui Ernest Thompson. A fost și un film faimos la vremea lui (On Golden Pond). Dacă o știți, atunci puteți să mergeți la Bulandra pentru a face o comparație.

Găsesc povestea mai adecvată în teatru, dar desigur sunt subiectiv. Mereu am iubit mai mult teatrul decât filmul. E viu.

Pe lacul auriu este, deci, un spectacol în regia lui Dinu Cernescu. Regizorul are optezci și doi de ani și a pus aici înțelepciunea pe care a strâns-o în trecerea timpului. Pe lacul auriu este un spectacol care nu ocolește bucuria care există (uneori) în vârsta de aur.

Spectacolul nostru vrea să fie o oază de zâmbete, de dragoste și de liniște într-o lume anormală care ne înconjoară, spune Dinu Cernescu în caietul-program. Am văzut, confirm: și-a împlinit intenția. Chiar a construit un refugiu.

Valeria Ogășanu

Dar Pe lacul auriu este, și nu pot să nu scriu asta, mai ales, un spectacol de actori. Actorii, deci.

Virgil Ogășanu, în rolul lui Tom. Tom este un octogenar morocănos, care și-ar fi dorit un fiu, dar are o fiică (în etate și ea, vă dați seama). Tom este un intelectual, iubește pescuitul și liniștea și își ascunde vulnerabilitatea în cinism. Virgil Ogășanu face un Tom memorabil, pentru că îl face cu înțelegere și cu bucurie.

Valeria Ogășanu o joacă pe soția lui Tom, Kate. Partitura ei este despre dragoste.

Fiica bătrânilor este Claudia, jucată de Ana Ioana Macaria. Noul iubit al Claudiei este Lucian Ifrim, iar fiul lui Bill – Billy – este jucat de tânărul Alin Potop. Îndrăznesc să fac un pronostic: veți mai auzi de tânărul Potop. Are exact energia de care e nevoie în teatrul de astăzi.

Și mai e ceva ce trebuie subliniat: scenografia semnată de Maria Miu. E atât de simplă, încât atinge perfecțiunea.

Pe lacul auriu se înscrie în marea dramaturgie americană, vorbește despre om, despre natură, despre tehnologie, despre copilărie, despre copilării, despre speranțe și, cu prisosință, despre temerile noastre de muritori.

Dar, insist, cel mai mult face o pledoarie pentru frumusețea care așteaptă acolo, după decenii și decenii și decenii, chiar înainte de căderea cortinei.

Vârsta de aur. Ea este.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.