Vârsta de aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/varsta-de-aur/

Tocmai a avut loc la Bulandra premiera spectacolului „Pe lacul auriu” (de Ernest Thompson), în regia maestrului Dinu Cernescu. E un spectacol de modă veche şi bună.

Un articol de Andrei Crăciun|13 iunie 2017

Poate că nu vă este străină această operă de artă a lui Ernest Thompson. A fost și un film faimos la vremea lui (On Golden Pond). Dacă o știți, atunci puteți să mergeți la Bulandra pentru a face o comparație.

Găsesc povestea mai adecvată în teatru, dar desigur sunt subiectiv. Mereu am iubit mai mult teatrul decât filmul. E viu.

Pe lacul auriu este, deci, un spectacol în regia lui Dinu Cernescu. Regizorul are optezci și doi de ani și a pus aici înțelepciunea pe care a strâns-o în trecerea timpului. Pe lacul auriu este un spectacol care nu ocolește bucuria care există (uneori) în vârsta de aur.

Spectacolul nostru vrea să fie o oază de zâmbete, de dragoste și de liniște într-o lume anormală care ne înconjoară, spune Dinu Cernescu în caietul-program. Am văzut, confirm: și-a împlinit intenția. Chiar a construit un refugiu.

Valeria Ogășanu

Dar Pe lacul auriu este, și nu pot să nu scriu asta, mai ales, un spectacol de actori. Actorii, deci.

Virgil Ogășanu, în rolul lui Tom. Tom este un octogenar morocănos, care și-ar fi dorit un fiu, dar are o fiică (în etate și ea, vă dați seama). Tom este un intelectual, iubește pescuitul și liniștea și își ascunde vulnerabilitatea în cinism. Virgil Ogășanu face un Tom memorabil, pentru că îl face cu înțelegere și cu bucurie.

Valeria Ogășanu o joacă pe soția lui Tom, Kate. Partitura ei este despre dragoste.

Fiica bătrânilor este Claudia, jucată de Ana Ioana Macaria. Noul iubit al Claudiei este Lucian Ifrim, iar fiul lui Bill – Billy – este jucat de tânărul Alin Potop. Îndrăznesc să fac un pronostic: veți mai auzi de tânărul Potop. Are exact energia de care e nevoie în teatrul de astăzi.

Și mai e ceva ce trebuie subliniat: scenografia semnată de Maria Miu. E atât de simplă, încât atinge perfecțiunea.

Pe lacul auriu se înscrie în marea dramaturgie americană, vorbește despre om, despre natură, despre tehnologie, despre copilărie, despre copilării, despre speranțe și, cu prisosință, despre temerile noastre de muritori.

Dar, insist, cel mai mult face o pledoarie pentru frumusețea care așteaptă acolo, după decenii și decenii și decenii, chiar înainte de căderea cortinei.

Vârsta de aur. Ea este.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.